EnergoZrouti.cz

Volkswagen by mohl kvůli drahým energiím zrušit projekty na bateriové továrny. Jedna měla vzniknout i v Česku

  
Martin Bárta
29. 11. 2022 ▪ 14:38

Vysoké ceny energií by mohly změnit plány na výstavbu továren Volkswagenu produkujících baterie do elektromobilů. Podle šéfa koncernu by byl provoz továren nerentabilní v případě, že se nepodaří ceny energií co nejdříve snížit.

Evropské automobilky jsou v dodávkách baterií stále závislé na dodávkách z Číny
Evropské automobilky jsou v dodávkách baterií stále závislé na dodávkách z Číny
Foto: Volkswagen

Vysoké náklady na energie by mohly podle šéfa německé automobilky Volkswagen zhatit plány na výstavbu nových továren na výrobu bateriových článků pro elektromobily. Jejich provoz by se totiž při drahých energiích nemusel vyplatit. Jedna z továren by přitom mohla vzniknout i v Česku.

Drahé energie v posledních měsících trápí velké množství evropských firem a nevyhýbají se tak ani koncernu Volkswagen, který v unii provozuje velké množství továren a je na něj navázáno i další obrovské množství dodavatelů.

V souvislosti s přechodem na elektromobilitu se pro koncern stávají stále důležitější bateriové články, ve kterých je ale stejně jako další světové značky závislý na Číně a jejich výrobcích. Firma tak plánuje v příštích letech výstavbu vlastních továren v Evropě, které by měly závislost všech značek koncernu na čínských dodavatelích razantně snížit.

Podle šéfa Volkswagenu Thomase Schäfera by ale výstavba několika továren na baterie, které už značka dříve oznámila ve svých plánech na příští roky mohla být ohrožena. Jak uvedl Schäfer na sociální síti Linkedin, výstavba nových továren na baterie v Německu a dalších zemích EU by mohla být brzy nerentabilní v případě, že se nepodaří rychle a spolehlivě snížit ceny energií.

Jedna z továren firmy na výrobu baterií pro elektromobily by přitom mohla podle nepotvrzených informací vzniknout i v současném areálu letiště v Líních u Plzně. Ačkoliv Vláda ČR projekt dříve podpořila, obyvatelé z okolních obcí a provozovatelé letiště jsou proti. Už v půlce listopadu tak proti záměru výstavby takzvané gigafactory protestovaly stovky lidí.




Štítky: Volkswagen Elektromobily Gigafactory Baterie pro elektromobily Elektromobilita Auto Baterie Thomas Schäfer