Smutná zpráva: Zemřel horolezec Petr Schnabl. Do Kiwi už nikdy nezajdeme pro mapu či průvodce

S velkou lítostí oznámil Český horolezecký svaz smutnou zprávu o tom, že horolezecké řady opustila legenda českého horolezectví Petr Schnabl, který byl skvělý na českých pískovcích i ve vysokých horách. Podařila se mu řada významných výstupů ve Vysokých Tatrách, Alpách, na Kavkazu, v Pamíru i dalších horách. České horolezecké komunitě přispěl také otevřením obchodu Kiwi, odkud si snad každý z horolezců, ale i z turistů nebo z cestovatelů po světě určitě někdy odnesl zakoupenou mapu či průvodce. 



Petr Schnabl ( * 1. června 1946   + 25. listopadu 2022 )





Petra Schnábla starší znali jako znalce nepálské trekkingua a nejstarší jako špičkového horolezce na českých a německých pískovcích. Petr Schnabl zemřel v Praze po těžké nemoci 25. listopadu 2022.

Petr Schnabl (1946-2022) byl dlouholetým členem a v jistý čas i předsedou horolezeckého oddílu Slavoj Vyšehrad.

Zvláště na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století lezl na pískovcích cesty nejvyšších obtížností. Z jeho prvovýstupů jsou nejznámější Západní letci VIII na Bránu v Hruboskalském skalním městě v Českém ráji.

V Alpách, Dolomitech, na Kavkaze a Pamíru opakoval tehdejší hity evropské a ruské horolezecké elity. Jeho nejlepší výstupy byly zimního charakteru. Zúčastnil se dvou himalájských expedic na Trivor (1979) a Dháulágirí (1984).

Po roce 1989 zřídil a vedl prodejnu map, knih a průvodců KIWI v Jungmannově ulici v Praze, která od roku 1993 do dubna 2022 byla možná největší prodejnou mapa průvodců v Česku.  Prodejna KIWI přežila Covidové zákazy a omezení, ale zanikla až zjištěnou nemocí jejího majitele až v dubnu 2022.





Petr Schnabl i ve vyšším věku se nadšeně věnoval lezením po alpských ferátách. Zároveň vedl mnoho trekingových výprav do Nepálu. Zde natáčel filmy, zpočátku na amatérské a později na profesionální úrovni.

Podle webu Horydoly.cz byl Petr Schnabl zetěm slavné české horolezkyně válečného a těsně poválečného období Bláži Karasové.  Po ní také pojmenoval jiný horolezec Franta Kutta Blážinu stěnu v Srbsku.




(Petr Skála podle zprávy na webu Horydoly.cz pro SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)