Hudební lásky Jana Daleckého. S houslistou, badatelem a rozhlasovým tvůrcem o hudebních raritách jeho života

29. listopad 2022

Houslista, hudební badatel historik, propagátor, diskofil, dramaturg, tvůrce rozhlasových pořadů a člověk v hudbě univerzální je Jan Dalecký. Za osm desítek let pobytu na této zemi vytvořil hudební stopu, která je hodna nejenom učebnic či skript, ale hlavně posluchačů.

Ve čtrnácti udělal zkoušky na brněnskou konzervatoř a studoval u profesora Josefa Holuba. Přibližně v polovině studia byl sveden k jazzu do orchestru Jiřího Daneše. Pokračoval ve studiích na JAMU, ovšem v době, která nebrala ohled na jemné ruce hudebníků a jakmile takový mladý adept nestudoval, už musel na vojnu, kde se s ním nemazlili. Bylo tedy vytouženým cílem dostat se do některého ze tří tehdejších vojenských uměleckých souborů. To se mu podařilo po druhém ročníku, kdy bylo povoleno přerušení studia, hrát ve Vojenském estrádním souboru Praha.

 Už celý průběh čtvrtého ročníku zpět na Janáčkově akademii měl po úspěšném konkurzu zpestřen angažmá na pozici zástupce koncertního mistra ve Státním symfonickém orchestru „Filharmonie pracujících“ Gottwaldov. Dojížděl do Baťova města, ale nebyl spokojen ani šťasten, číhal na první konkurz do Státní filharmonie Brno a od 1. ledna 1968 nastoupil k poslednímu pultu sekundu, jiné místo nebylo. Zanedlouho uspěl při rozehrávce do primů a odsloužil si tak nejdelší pasáž svého života zde, až do podzimu 1994. Během té doby postupně rozum bral, pokud šlo o jazz, jehož svoboda vyjádření improvizací jej fascinovala. Ve svých dvaceti poprvé usedl do rozšířeného orchestru Gustava Broma. Historii tohoto orchestru posléze zmapoval jako nikdo jiný nejen po stránce hudební, ale také biografické.

Rozhlasové i gramofonové nahrávky představí vlastní hudební všeumění Jana Daleckého, ale také jeho oblíbené hudební mistry a přátele s příchutí neopakovatelného humoru, kterého se v hudbě samotné najde vrchovatě.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.