Chrudimské noviny Cizorodé výdusky se v Klášterních zahradách objeví na jaře

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Cizorodé výdusky se v Klášterních zahradách objeví na jaře

Chrudim – Zastupitelé včera schválili návrh na umístění výdusků do Klášterních zahrad. A to i přesto, že nesouzní s koncepcí Muzea barokních soch, které se tím prý má „oživit“. Zatím se přesně neví, kolik bude realizace nápadu přesně stát. Už teď se ale prý počítá s tím, že po vypršení dvouleté výpůjčky nahradí Alegorii čtvero ročních období Alegorie vody.

Výdusky Alegorie čtvero ročních období.  Zdroj: Restaurátorská zpráva/Tiskový úsek MěÚ Chrudim

Detail výdusků - vázy.  Zdroj: Restaurátorská zpráva/Tiskový úsek MěÚ

„Je to návrh smlouvy o poskytnutí účelového příspěvku a návrh nájemní smlouvy výdusků pro účely expozice v Klášterních zahradách Muzea barokních soch v Chrudimi,“ uvedl starosta František Pilný (ANO 2011) materiál poprvé předkládaný už v září.

„S návrhem nejsem úplně spokojen,“ vyjádřil se v diskusi Jan Čechlovský (ODS), ale dodal: „Slíbil jsem, že si to v zásadě dokážu představit.“ Umístění cizorodých výdusků je sice proti koncepci muzea a návrh ani nebyl konzultován s odborníkem na barokní umění, jak se znova potvrdilo i po dotazu Petra Řezníčka (SNK-ED), vzápětí ale z přítomných 25 zastupitelů hlasovalo pro schválení návrhu 19 a 6 se zdrželo. „S panem docentem Pavlem Panochem to podle mých informací nebylo konzultováno, protože se jedná o Klášterní zahrady,“ vysvětlil starosta František Pilný (ANO 2011), proč se nikdo nezeptal na názor garanta původní expozici Muzea barokních soch. 

Kolik bude celková realizace nápadu stát, se stále neví. „Panu majiteli jsme povinni zaplatit příspěvek na zhotovení výdusků ve výši sto tisíc korun a nájemné činí 30 tisíc korun. K tomu přibudou ještě náklady na zhotovení základů v Klášterních zahradách,“ uvedl starosta. Osobně odhadují, že do 150 až 170 tisíc se vejdeme,“  počítal dnes.

V Klášterních zahradách by se měly výdusky objevit do konce března. Jeden má odhadní cenu 100 tisíc korun  a všechny samozřejmě budou pojištěné. Už teď se prý dokonce vyjednává o tom, aby nynější Alegorii čtvera ročních období po vypršení současné nájemní smlouvy později nahradila Alegorie vody, jak uvedla úřednice z odboru školství, kultury, sportu a památkové péče. Kdyby prý vize náhodou nedopadla, budou prý základy pro sokly hluboké jen 30 cm případně zase zasypány a znovu zatravněny.

Část expozice v Muzeu barokních soch.  Foto: Chrudimské noviny

Část expozice v Muzeu barokních soch.  Foto: Chrudimské noviny

Petra Vintrlíková

Reklama