Vankovka min

Nejmodernější kancelářská budova ve střední Evropě má vzniknout v Brně

Společnost CTP postaví v prémiovém kancelářském areálu Vlněna, který se nachází na území bývalého brněnského brownfieldu, zcela novou kancelářskou budovu – budovu I. Ta bude aspirovat na nejmodernější objekt tohoto typu ve střední Evropě.

V centru moravské metropole tak vyroste do poloviny roku 2024 ikonická stavba s jedinečnou architekturou, za jejímž návrhem stojí Studio acht. 61 metrů vysoká budova s unikátní prosklenou fasádou vyjde developera na 600 milionů korun.

„Brno je pro nás dlouhodobě důležitý region, v němž intenzivně rozvíjíme všechny naše aktivity, které, jak pevně věřím, pozitivně přispívají k pověsti Brna jako nejinovativnějšího města České republiky. S každým dalším projektem chceme posouvat laťku o něco výše. V případě budovy I propojujeme prémiový design s nejmodernějšími technologiemi. Nové možnosti přinese unikátní fasáda, stejně jako celý koncept chytrých kancelářských prostor. Třešničkou je systém dronové pošty, který se v této podobě dosud v Česku nikde nevyužívá,“ vysvětlil Jakub Kodr, obchodní ředitel CTP ČR.

Unikátní fasáda

Návrh budovy připravil architektonický ateliér Studio acht a na technickém řešení se podílela švýcarská firma Sauter. Architekti navrhli pro CTP prosklenou „pilovitou“ fasádu, která dosud nebyla podobně použita nikde v Evropě. Její realizace bude velmi náročná nejen finančně, ale také po technické stránce. Cílem je maximální využití konceptu zcela prosklené budovy.

Pracovní místa v kancelářích proto budou uvnitř objektu usazena podél oken tak, aby co největšímu počtu svých uživatelů nabízela optimální světelné podmínky a atraktivní výhledy na celé Brno. Technické řešení této jedinečné prosklené fasády má na starost renomovaná firma MFS Group, která má za sebou řadu úspěšných realizací v Londýně, Amsterodamu, Paříži, Štrasburku a Düsseldorfu.

„S CTP spolupracujeme už řadu let a společně se nám daří budovat úspěšné projekty, které svými nejmodernějšími prvky, ať už architektonickými, či technologickými, posouvají hranice moderních kancelářských budov. Budova I bude vynikat svým jedinečným designem i celkovým technologickým pojetí, díky kterým půjde nejen o krásnou stavbu, ale také o vysoce funkční kancelářské prostory,” okomentoval Václav Hlaváček, architekt Studia acht.

Koncept chytrých kanceláří zahrnuje například osvětlení, které bude ovládáno inteligentní technologií. Čidlo rozpozná, kolik je na daném místě osob, a podle toho zreguluje intenzitu osvětlení jednotlivých pracovních míst. Tento systém zajistí nejen vysoký světelný komfort každého pracoviště, ale také přinese úsporu energií, protože se bude svítit jen tehdy a v takové intenzitě, jak bude zrovna potřeba. Pod kontrolou bude v budově také kvalita vzduchu díky inteligentnímu ovládání topení, chlazení, rekuperace a nastavení vlhkosti vzduchu.

Drony roznášející poštu

Nájemcům budovy bude k dispozici mimo jiné i unikátní systém dronové pošty. Drone helipad je jedinečné řešení pro převzetí zásilek od dronů či jiných bezpilotních systémů, které budou naváděny pomocí laserových senzorů, tzv. LiDAR (Light Detection And Ranging), na střechu budovy. Toto jedinečné řešení na míru vyvíjí společnost 3L Robotics a CTP bude první společností, která Drone helipad instaluje v rámci ČR i Evropy.

„Velice oceňujeme inovační přistup CTP k budoucnosti staveb. Řešení, které jsme společně navrhli, není jen pro aktuální potřeby, ale hlavně řešení vizionářské do budoucnosti. Tímto krokem pomůžeme v rozvoji služeb pro Drone Delivery a vytvoříme společně místa, kde tyto zásilky mohou být bezpečně předány,“ uvedl Luboš Lněnička, Produkt manager v 3L Robotics.

Podobně jako u všech svých projektů v portfoliu kladla CTP i v případě této budovy velký důraz na udržitelnost. Svým zpracováním a vybavením se bude řadit k pasivním budovám a mířit na nejvyšší certifikace BREEAM Outstanding a WELL Platinum. Na výstavbu jsou využívány stavební materiály s nízkou uhlíkovou stopou. Po dokončení bude kromě inteligentně řízeného osvětlení a kontroly kvality vzduchu také využívána šedá voda. 61 metrů vysoký objekt s šestnácti nadzemními a jedním podzemním podlažím vyjde na 600 milionů korun. CTP aktuálně realizuje monolitické části objektu a budova by měla být dokončena do dvou let.

Mladý hi-tech multifunkční areál Vlněna, ve kterém vznikne tento unikátní administrativní objekt, se rozkládá na téměř 80 tisících m2. Kromě osmi moderních kancelářských budov, které využívají především IT a technologické společnosti, jako Oracle, Avast, Infosys, nejnověji také Zebra Technologies a KPMG, jsou v areálu také retailové prostory, kde se nachází např. fitcentrum, kavárny, restaurace apod.

Na jaře loňského roku otevřela CTP ve Vlněně také své první coworkingové centrum Clubco, které v letošním roce rozšířila o další dvě patra. Multifunkčnost Vlněny v blízké budoucnosti doplní také residenční prostory. CTP je v současnosti s téměř 27% podílem na trhu největším kancelářským developerem v Brně.

red