Hlavní obsah

Nahé modelky, návrat sexbomb z 90. let i nastříkané šaty. Ikonické momenty z módního světa

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Šaty nastříkané na holou kůži nebo božská Jennifer Lopez v tropickém modelu. Módní přehlídky přinesly během let řadu ikonických momentů, na které vzpomínáme a ještě dlouho vzpomínat budeme.

Článek

Přestože módní trendy se stále točí a opakují a zdánlivě už nejde přijít s ničím novým, není tomu tak. Módní přehlídky přinášejí příležitosti, jak překvapit, šokovat a vepsat se do dějin.

Bella Hadid v nastříkaných šatech

Na jedné ze svých přehlídek přišla francouzská značka Coperni s něčím, co má potenciál stát se jedním ze zásadních momentů módní historie. Jestli se tak skutečně stane, sice ukáže až čas, ale záběry z přehlídky obletěly svět. Topmodelka Bella Hadid vyšla v závěru přehlídky na molo jen v kalhotkách a rukama si zakrývala poprsí. Následně na ni dva muži pistolemi nastříkali roztok, který se na těle mění v netkanou textilii. Vznikly tak něžné bílé šaty, které designérka módního domu přímo na modelce upravila – zarovnala lem, vytvořila výstřih a rozparek. Šaty je navíc možné svléknout a znovu obléknout, nejde tedy o jednorázovou záležitost.

Posprejované šaty Alexandera McQueena

Předchozí nápad ovšem nebyl tak originální, jak by se mohlo na první pohled zdát. Módním znalcům totiž připomněl ikonický moment z přehlídky Alexandera McQueena jaro/léto 1999. Kanadská modelka Shalom Harlow tehdy vyšla na molo v bílých mušelínových šatech, na které jí vzor pomocí černé a žluté barvy nastříkali dva roboti. Modelka se na dřevěné točně nejprve dramaticky klátila ze strany na stranu a nakonec se robotům poddala a nechala je vzor na šatech dokončit.

100% udržitelná móda

O pořádný poprask se na pražském týdnu módy postarala návrhářka Iva Burkertová, která svou značku Odivi založila už v devatenácti letech. Před třemi lety všem ukázala, jak vypadá 100% udržitelná móda a modelky a modely poslala na přehlídkové molo zcela nahé jen s výrazným make-upem. Návrhářka uvedla, že ji v tvorbě inspirovala pohádka Císařovy nové šaty od Hanse Christiana Andersena, kterou využila jako metaforu a předvedla kolekci, která neexistuje.

Foto: MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEK

Návrhářku inspirovala pohádka Císařovy nové šatyFoto: MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEK

Protest na mole

O přehlídce Gucci na milánském týdnu módy v roce 2019 se po jejím skončení mluvilo hlavně v souvislosti s protestem, který předvedla přímo na mole jedna z manekýn. Kolekce byla složená z různých uniforem a některé modely byly inspirované svěracími kazajkami z psychiatrických léčeben. To se nelíbilo modelce Ayeshe Tan Jones. Ta sice přehlídku šla, ale na vztyčených dlaních měla napsáno: „Duševní zdraví není móda“. Modelka to vysvětlila tím, že měla v minulosti s psychikou sama problémy a jednání módního domu Gucci jí přišlo necitlivé a měla potřebu se proti němu ohradit.

Ikonické šaty znovu v akci

Zdá se, že rok 2019 byl na významné módní momenty bohatý. Všechny odzbrojila božská Jennifer Lopez , když se po mole za zvuku vlastní písně prošla v předělaných ikonických šatech s tropickým vzorem. Původní model připomínající spíše župánek oblékla v roce 2000 na předávání cen MTV a její fotografie následně zaplavily média. Šlo o první důležitý moment v návrhářské kariéře Donatelly Versace po smrti jejího bratra. O devatenáct let později vdechla šatům nový život, přetvořila je do modernější verze a opět se postarala o to, že fotky zpěvačky obletěly svět.

Topmodelky pohromadě

Donatella Versace bodovala v roce 2017 ani ne tak svými modely jako spíše manekýnkami, které je předváděly. Aby uctila svého zemřelého bratra, pozvala k módní show modelky, se kterými v devadesátých letech často spolupracoval a kterým pomohl vybudovat zářné kariéry. V antických zlatých šatech se tak po mole společně prošly Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Carla Bruni Helena Christensen.

Reklama

Načítám