TOPlist

Netflix: vybíráme nejlepší seriálové a filmové premiéry (30. 11. 2022)

Netflix, zdroj obrázku: Unsplash.com

Jako každý týden, i tentokrát vám přinášíme výběr toho nejlepšího, co se v následujících sedmi dnech podívá do oblíbené streamovací služby Netflix. Premiéry se tradičně dočká celá řada zajímavých filmů a seriálů, avšak ne všechny stojí za vaši pozornost. Které byste naopak neměli minout?

Muž činu (A Man of Action)

  • Datum premiéry: 30. 11. 2022
  • Hrají: Juan José Ballesta, Luís Callejo, Liah O’Prey, Miki Esparbé, Alexandre Blazy

Anarchista vymyslí geniální trik na padělání peněz a na mušku si vezme jednu z největších bank na světě. Drama inspirované událostmi, které prožil Lucio Urtubia. Muž činu je drama v režii Javiera Ruize Caldery („Superlópez“), ve kterém hraje například Juan José Ballesta („El Bola“).

Dějiny Španělska jsou průměrnému Středoevropanovi poměrně vzdálené, stejně jako osudy známého anarchisty Lucia Urtubia. Pakliže se chcete dozvědět více informací o novodobém „Robinu Hoodovi“ z Pyrenejského poloostrova, pak film Muž činu sice nebude patřit mezi ty historicky nejpřesnější, avšak jeho zábavnost jistě překoná jakýkoliv dokument na toto téma.

Trol (Troll)

  • Datum premiéry: 1. 12. 2022
  • Hrají: Ine Marie Wilmann, Kim S. Falck-Jørgensen, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B. Eidsvold, Anneke von der Lippe

Norskými horami otřese výbuch, který probudí trola z dávných časů. Nebojácná paleontoložka ho pak má zastavit, než zničí všechno, co mu stojí v cestě. Trol je akční fantasy režiséra Roara Uthauga („Tomb Raider“), ve kterém si zahrála kupříkladu Ine Marie Wilmann („War Sailor“).

Norská mytologie je v populární kultuře poměrně známá, avšak její zpracování přímo od samotných Norů je spíše vzácností. Nejen proto stojí za to zhlédnout akční fantasy film Trol, který se zabývá těmito mysteriózními bytostmi. Kromě zajímavého příběhu slibuje také dechberoucí podívanou plnou povedených triků.

Milenec lady Chatterleyové (Lady Chatterley’s Lover)

  • Datum premiéry 2. 12. 2022
  • Hrají: Joely Richardson, Faye Marsay, Jack O’Connell, Emma Corrin, Ella Hunt

Nešťastně vdaná lady Chatterleyová se zaplete s hajným z manželova venkovského panství a z jejich bouřlivého vztahu je nakonec velká láska. Smyslný příběh podle stejnojmenného románu, ve kterém Emma Corrin („Koruna“) zahoří láskou pro Jacka O’Connella.

Filmové zpracování proslulé knihy D. H. Lawrence Milenec lady Chatterleyové zamířilo na plátna kin už mnohokrát. Moderní zpracování z dílny Netflixu slibuje drama jak se patří, které má být důstojnou poctou knižní předloze. Zda se bude jednat o nejlepší zpracování, se ovšem budete muset přesvědčit sami.

Robert Downey Sr. (Sr.)

  • Datum premiéry: 2. 12. 2022
  • Účinkují: Robert Downey Sr., Robert Downey Jr., Paul Thomas Anderson, Alan Arkin, Sean Hayes

Dokumentární film o životě a bohaté kariéře filmového průkopníka Roberta Downey staršího. Robert Downey Jr. zde vzdává hold svému otci. Dojemný dokument, ve kterém dále vystoupí Alan Arkin, Paul Thomas Anderson, Norman Lear a Sean Hayes.

Asi není filmový fanoušek, který by neznal herce Roberta Downey Jr., který se proslavil především svými rolemi Iron Mana či Sherlocka Holmese. Extrovertní herec, který se musel potýkat se závislostmi, ovšem zažil pohádkový comeback a nyní se mu daří více, než kdy předtím. Tento dokument s názvem Robert Downey Sr. je ovšem o jeho otci, cenami ověnčeném sportovci a později už méně úspěšném režisérovi, který vloni zesnul.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku