Ranní check: Elitní bankéři mizí z Londýna do Itálie. Orlen zečtyřnásobil čtvrtletní zisk

Bankéři amerického gigantu Goldman Sachs se po brexitu stěhují z Londýna do Milána

Bankéři amerického gigantu Goldman Sachs se po brexitu stěhují z Londýna do Milána Zdroj: profimedia.cz

Polský PKN Orlen výrazně navýšil čtvrtletní tržby i zisk.
Ruský oligarcha Sulejman Kerimov čelí dalšímu vyšetřování ve Francii.
3
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 334. den roku, svátek má Ondřej, před 23 lety vznikl sloučením amerických firem Exxon a Mobil těžařský gigant ExxonMobil. V té době se jednalo o největší společnost na světě.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Energetická krize vyšla Evropu na 700 miliard eur

Evropské vlády vydaly od loňského září už přes 700 miliard eur, tedy více než sedmnáct bilionů korun, na opatření související s energetickou krizí. Z toho 600 miliard eur připadá na státy Evropské unie a zbývajících sto miliard na Británii a Norsko. Vyplývá to z průzkumu bruselského think tanku Bruegel. Tato data by mohla popostrčit sedmadvacítku ke schválení cenového stropu na plyn. V severní části kontinentu se navíc v příštím týdnu očekává mimořádně chladné počasí.   

Pobrexitový exodus londýnských bankéřů pokračuje

Americká banka Goldman Sachs přesouvá část svých elitních zaměstnanců z Londýna do Milána, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Důvodem je skutečnost, že Velká Británie již není součástí jednotného evropského trhu. Goldman Sachs krok potvrdila, odmítla však upřesnit, kolik bankéřů do Itálie přestěhuje. Pozice Londýna coby hlavního finančnického centra Evropy v poslední době upadá. Tamní burza například přišla tento měsíc o korunu největšího akciového trhu na kontinentu. Předstihla ji Paříž.  

Ruský miliardář Kerimov je opět vyšetřován ve Francii

Francouzské úřady zahájily čerstvé vyšetřování, které se týká majetku ruského oligarchy Sulejmana Kerimova a jeho rodiny. Policisté zjišťují, jak Kerimovova dcera získala čtyři luxusní nemovitosti na Francouzské Riviéře. Ty jsou spojovány s několik let starým případem praní špinavých peněz. Kerimov je ruský senátor a donedávna byl také většinovým akcionářem společnosti Poljus, která se zabývá těžbou zlata. Už v minulosti byl ve Francii obviněn z daňových úniků. Od začátku války na Ukrajině je jeho jméno na sankční listině Evropské unie.    

Polský PKN Orlen slaví mimořádné tržby i zisk

Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen dosáhla ve třetím čtvrtletí čistého zisku 12,7 miliardy zlotých, asi 66 miliard korun. To je téměř čtyřikrát více než kolik vydělala ve stejném období v minulém roce. Podle zástupců Orlenu přispělo k růstu zisku letošní převzetí menšího domácího konkurenta Lotos. Tržby podniku se ve třetím kvartále zdvojnásobily na necelých 73 miliard zlotých. PKN Orlen působí i v Česku, kde vlastní holding Orlen Unipetrol nebo čerpací stanice Benzina.   

Stane se dnes

  • Evropská komise představí nové plány ohledně regulace plastových a jiných obalů a zachycování uhlíku z atmosféry. Čeká se také návrh opatření k emisím nákladních vozidel.
  • Brusel dnes zároveň oznámí svůj verdikt k reformám Maďarska v oblasti právního státu. Na jeho základě mohou členské státy v prosinci rozhodnout o zablokování peněz z unijních fondů. Budapešť tak může přijít o miliardy eur.
  • Velvyslanci států Evropské unie budou jednat o budoucím zrušení víz pro obyvatele Kosova.
  • Tribunál Evropské unie v Lucemburku rozhodne o žalobě Rakouska proti rozhodnutí Evropské komise povolit Maďarsku státní podporu pro stavbu dvou bloků jaderné elektrárny Paks II.
  • V Londýně začíná 48hodinová stávka zaměstnanců britské pošty Royal Mail. 
  • Členové americké Demokratické strany budou tajně hlasovat o tom, kdo povede jejich frakci ve Sněmovně reprezentantů. 
  • Statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad listopadového vývoje inflace v eurozóně. Analytici očekávají mírný pokles z říjnové hodnoty 10,6 procenta.
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu USA za třetí čtvrtletí.