Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Česko má po letech opět svého astronauta: Do vesmíru jsem chtěl už jako dítě, říká Aleš Svoboda

Česká republika má opět svého astronauta, Aleše Svobodu.
Zdroj: The European Space Agency
ČESKÝ ASTRONAUT

Česko má desítkách let opět svého astronauta. Je jím český armádní pilot Aleš Svoboda (36). Vybrán do elitního týmu čítajícího 17 členů byl z více než 22 000 dalších kandidátů. Že se někdy podívá do vesmíru, ale vůbec není jisté, a to ani pro kariérní astronauty, jak uvedl na tiskové konferenci na čáslavské letecké základně.

Armádní pilot Aleš Svoboda je v současnosti jediný český astronaut, který má reálnou šanci podívat se do vesmíru. Vybrán do elitního týmu byl z téměř 22 600 uchazečů, mezi kterými bylo i 165 mužů a 37 žen z České republiky. Základní tým tvoří 3 muži a 2 ženy, přičemž dalších 12 lidí je v záložním týmu připraveno nastoupit v případě odchodu někoho z hlavního. V této skupině je i právě Svoboda.

Ačkoli má podle něj příležitostí letět do vesmíru přibývat, otázkou je financování, které má být stále náročnější. "Dlouhodobě není jisté vůbec nic... Jistota není ani pro kariérní astronauty," uvedl na čáslavské letecké základně český armádní pilot Aleš Svoboda, informuje ČTK.

"Pro mne to byl vždycky takový dětský sen. Už jako dítě jsem chodil v Brně do planetária, vždycky jsem se zajímal o vesmír, o letectví a kosmonautiku. A beru to jako takové logické pokračování toho, co dělám teď," cituje ČTK z vysílání ČT Svobodovu řeč.

Letecký výcvik

Aleš Svoboda zahájil základní výcvik jako rekrut u Armády České republiky v roce 2005. O tři roky později se pak stal pilotem u Vzdušných sil Armády ČR a absolvoval také parašutický výcvik a výcvik přežití. V roce 2016 absolvoval specializovaný pilotní výcvik u křídla F7 švédského letectva v Såtenäs.

V letech 2016 až 2019 působil jako starší pilot zabezpečující vzdušný prostor NATO u 211. taktické letky v Čáslavi a byl nasazen v rámci přítomnosti NATO Air Policing na letecké základně Ämari v Estonsku.

Doktorát získal na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany v Brně, kde se zabýval leteckou a raketovou technikou. Ještě před tím roku 2013 absolvoval mezinárodní školu pro důstojníky letek na Letecké univerzitě Vzdušných sil Spojených států amerických v Alabamě.

Mezi jeho oblíbené sporty patří podle profilu na ESA lední hokej, orientační běh a badminton. Také se rád potápí a nepřekvapivě věnuje letectví.

Let k Mezinárodní vesmírné stanici ISS

Výcvik nových astronautů má začít na jaře 2023. Členové záložního týmu, budou po celou jeho dobu pokračovat ve svých stávajících zaměstnáních. Po úspěšném absolvování základního kurzu je čeká příprava na mise k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, které dnes představují jediné pilotované projekty ESA.

ESA (Evropská kosmická agentura) je obdobou americké NASA. Kromě astronautů hledá nyní i civilní zaměstnance. Již dříve si stanovila cíl v příštích 10 let nabrat každý rok 100 nových lidí a zajistit tak stálý rozvoj. Výběr astronautů do elitního týmu, trval rok a půl a měl šest částí. "Jednotlivé části byly zaměřené ať na individuální výkonnostní testy nebo práci v týmu pod časovým tlakem při řešení nějakých komplexních úloh," popsal Aleš Svoboda na tiskové konferenci.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy