O laureátovi rozhodla nezávislá porota v čele s literárním historikem Tomášem Kubíčkem. Udělila ji za knihu Poletování jednoho ptáčka / Vzpomínání a listování s přihlédnutím ke Kroutvorově pokračující esejistické tvorbě.

Josef Kroutvor.Josef Kroutvor.Zdroj: Lucie NekvasilováJosef Kroutvor (80) vystudoval na FF UK filozofii, historii a dějiny umění, v září 1968 odešel do Francie, kde získal roční stipendium. Od roku 1970 pracoval v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, zaměřil se na dějiny plakátu, věnoval se i umělecké fotografii, designu, architektuře a sociologii kultury. Publikuje od roku 1969, v letech husákovské normalizace též v periodikách samizdatových a exilových, tam pod kafkovským pseudonymem Josef K. Z jeho rozsáhlého díla jsou známy eseje Potíže s dějinami, Praha, město ostrých hran či Šumava a Josef Váchal. „Přestože se zdá, že jsou na světě důležitější věci než poezie, bez poezie člověk strádá,“ říká Josef Kroutvor.

Cena Jaroslava Seiferta, založená roku 1986 ve Stockholmu jaderným fyzikem Františkem Janouchem, je udělována za vynikající slovesné dílo vydané nebo jinak zveřejněné v České republice nebo v zahraničí v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každé dva roky 22. září, v předvečer Seifertových narozenin.

Finanční prémie spojená se Seifertovou cenou činí 100 000 korun. Nově se sponzorem stalo online knihkupectví Palmknihy. "Dlouhá tradice Ceny Jaroslava Seiferta a spojení s Nadací Charta 77 jsou jen dva z mnoha důvodů, proč pro nás možnost cenu podpořit tolik znamená. Tradice podobných ocenění pomáhá podpořit kvalitu české literatury, což je jeden z cílů našeho vydavatelského domu a jeho prodejního portálu Palmknihy.cz. Proto jsme se rozhodli Cenu Jaroslava Seiferta podpořit, věříme totiž, že i v dnešní době je kvalitní literatura důležitým prvkem kultury a kompasem rozvoje naší společnosti," říká Silke Horáková, spolumajitelka nakladatelského domu Albatros Media. Partnerem slavnostního předání je hlavní město Praha.

Autor: Lucie Nekvasilová

Zdroj: Konto Bariéry

Děkujeme za příspěvek a i vy nám neváhejte posílat ty vaše!

Vtípečky se zelím v žižkovské Pracovně.
Hořké, černé i absurdní. Vtípečky se zelím rozesmály žižkovskou Pracovnu
Přípravy jsou hotové, Praze už vládne adventní atmosféra.
Podívejte se: Plno barev, světel a vánoční atmosféry. Praze už vládne advent
V Praze se představili nejlepší parkuroví jezdci a koně světa.
Úžasná show. Podívejte se na nejlepší parkurové jezdce a koně světa
Dozvuky vzpomínek na Sametovou revoluci. Podívejte se, s čím jezdil v revolučním roce Václav Havel.
Za volantem s Václavem Havlem. Podívejte se, s čím jezdil v "sametovém" roce