The Capitals: Národní plány obnovy se prodražují a opožďují, na vině je inflace

© Shutterstock

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


Národní plány obnovy se prodražují a opožďují, na vině je inflace. Rekordní inflace hloubí díry v národních plánech obnovy. Ty měly pomoci evropské ekonomice postavit se zpátky na nohy po pandemii covidu-19, jejich provedení do praxe ale kvůli ruské agresi pokulhává.

Řada zemí EU zvažuje, že by plány upravila tak, aby lépe reflektovaly aktuální situaci. Jak ale zjistil serveru EURACTIV, jejich revize nebude vůbec snadná. Pokud členský stát požádá o změnu plánu, bude muset podle zdrojů z evropských institucí prokázat, že již „nemůže (část) svého plánu v důsledku objektivních okolností realizovat“.

„To by vyžadovalo přísné posouzení každého jednotlivého případu ze strany Komise spolu s příslušným členským státem,“ uvedl mluvčí EU institucí pro EURACTIV.com.

Země EU by měly do roku 2026 využít na obnovu 672,5 miliardy eur. Peníze si EU po náročných jednání půjčila na finančních trzích. Systém funguje tak, že jednotlivé země plní „položky“ svých národních plánů a následně žádají Evropskou komisi o proplacení nákladů.

„Většina členských států má přibližně půlroční zpoždění, pokud jde o žádosti o platby,“ tvrdí Christopher Glück z poradenské společnosti Forefront Advisers.

Překážkou jsou přitom právě rostoucí ceny, které veškeré plánované projekty masivně prodražují.

„Problém je, že vše, o čem se rozhodlo v plánech obnovy, bude nyní stát mnohem více, než bylo plánováno,“ vysvětlil Glück pro EURACTIV.com. „Členským státům se prozatím říká, že jediným řešením je doplnit finance z vlastního národního rozpočtu, aby se to stihlo. To ale nebude trvat věčně,“ dodal expert. (EURACTIV network)


HAAG

Počet zahraničních studentů se musí omezit, říkají nizozemští zákonodárci. Univerzity musí přestat aktivně nabírat zahraniční studenty, uvedli v úterý poslanci nizozemské sněmovny. Ti upozornili mimo jiné na to, že studentské koleje i přednáškové sály už začínají být přeplněné.

Podle nizozemského statistického úřadu pochází přibližně 40 % (42 000) studentů prvního ročníku nizozemských univerzit ze zahraničí. V současné době má každý občan EU právo studovat na kterékoli univerzitě EU za stejných podmínek jako domácí občané. (Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)


VARŠAVA

Soudce, který kritizoval polskou vládu, se může vrátit do práce. Igor Tuleya – soudce kritický vůči polské konzervativní vládě – není vinen a může se po více než dvouletém pozastavení výkonu funkce vrátit do práce, rozhodl v úterý polský nejvyšší soud.

Tuleya byl prokurátory obviněn z toho, že umožnil veřejně šířit informace, které měly zůstat v tajnosti. Soudce totiž povolil novinářům natáčet si soudní jednání, v němž fakticky rozhodl v neprospěch vlády. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


BRATISLAVA

Slovenská vláda schválila windfall tax. Slovenská vláda v pondělí přijala novou daň z nadměrných příjmů výrobců elektřiny, tzv. windfall tax. Daň vyplývá z nařízení EU, které členským státům nařizuje zdanit mimořádné zisky vybraných elektráren a rozdělit je mezi domácnosti. Jeho konkrétní výši však nechává na členských státech.

Odvod budou platit slovenští i zahraniční výrobci s instalovaným výkonem nad 0,9 megawattu a také dodavatelé energií. Kromě malých zdrojů energie bude od placení odvodu osvobozena také energie vyrobená ve vodních elektrárnách nebo z biometanu.

Výše odvodu bude činit 90 % nadměrného příjmu a bude se vztahovat na období od 1. prosince 2022 do 31. prosince 2024. (Marián Koreň | EURACTIV.sk)


SOFIE

Bulharští hoteliéři chtějí vystěhovat ukrajinské uprchlíky. Téměř 20 % hotelů na jižním pobřeží Černého moře je připraveno od 1. prosince vystěhovat ukrajinské uprchlíky. Vadí jim, že stát přestal hotelům financovat zajišťování stravy pro válečné běžence.

Stát dává provozovatelům hotelů příspěvek 7,5 eura na uprchlíka na den, aby jim pomohl pokrýt náklady spojené s ubytováním. Dříve stát přispíval ještě 2,5 eura na stravování, to je však už minulostí.

Distribuci potravin nadále zajišťuje Bulharský červený kříž, a to již bez státního příspěvku. Většina potravin nakoupila organizace díky národní charitativní kampani, další finance darovaly Spojené arabské emiráty. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář