V Pardubicích v sobotu zazní znovuobjevená Vánoční kantáta Leopolda Koželuha

Dílo, které bylo dlouho považováno za ztracené, uvede po více než 200 letech dirigent Marek Štilec s Komorní filharmonií Pardubice v sobotu 3.12. 2022.

Leopold Koželuh (někdy též psáno Koželuch) byl jedním z českých klasiků prosadivších se na císařském dvoře ve Vídni. Narodil se roku 1747 ve Velvarech a v Praze pak patřil k žákům F.X. Duška. V klasicistním období byl skladatelem celoevropského renomé. Roku 1791 se proslavil slavnostní kantátou složenou u příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem. Po smrti Wolfganga Amadea Mozarta po něm převzal pozici císařského dvorního kapelníka ve Vídni, kterou pak po jeho smrti v roce 1818 zaujal další Čech - František Kramář.

Z Koželuhova díla se dodnes dochovaly asi čtyři stovky skladeb, jejichž katalog vytvořil muzikolog Milan Poštolka. Některá jeho díla však byla považována za ztracená. Do této kategorie spadá i Vánoční katáta, objevená nakonec v partech až ve Florencii, kde ji našel švédský badatel Daniel Bernhardsson. A právě toto dílo uvede v sobotu český dirigent Marek Štilec, který již řadu Koželuhových děl nahrál v letech 2017-2019 pro společnost Naxos.

Vánoční kantáta teď zazní v obnovené premiéře - po více než dvou stoletích - tuto sobotu 3.12. v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích. Marek Štilec bude řídit Komorní filharmonii Pardubice. Sólových partů se zhostí sopranistka Michaela Šrůmová, tenorista Petr Nekoranec a barytonista Jakub Hliněnský. Ze sousedního Hradce Králové přijede zazpívat také chlapecký sbor Boni Pueri, který v poslední době slaví velké úspěchy ve Vídni: získal tam rezidenci v barokním kostele Karlskirche.

Foto: Leopold Koželuh (Profimedia)

Podcast