30. listopad 2022

Všechny právnické osoby a podnikající fyzické osoby získají automaticky v roce 2023 datovou schránku pro komunikaci s úřady. Schránka bude založena na základě evidence v registru osob (ROS). Nově bude tedy i Ministerstvo životního prostředí využívat datové schránky pro odpovědi nebo vyjádření na všechna podání pro právnické i podnikající fyzické osoby, a to i v případě, že budou tyto podněty podány v listinné podobě.

Pokud tedy budete zasílat nebo předávat údaje (dále "podání") orgánům veřejné moci v souvislosti s plněním zákonných povinností (např. ve věci rozhodnutí, žádostí aj.) v agendách Ministerstva životního prostředí, odpověď nebo vyjádření dostanete do datové schránky (není-li v konkrétní povinnosti způsob komunikace jinak upraven).

Změna se týká především fyzických osob podnikajících, které do teď neměly povinnost využívat datové schránky zajišťované Ministerstvem vnitra. Do datové schránky budu směřovat i odpovědi na podání učiněné na úřady listinnou formou.

Doporučujeme si ověřit funkčnost svých datových stránek, které Vám budou k dispozici od 1.1.2023.

Zároveň doporučujeme již samotnou žádost, resp. vaše podání provést přímo prostřednictvím své datové schránky, které zjednoduší a výrazně urychlí vyřízení odpovědi.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.