Duben

Press: MittelCinemaFest už podesáté

Vydáno dne 27.11.2022
Přehlídka děl z italské kinematografie bude u nás letos za účasti jedné velké herecké hvězdy!
Desátý ročník se koná v době oslav stého výročí založení Italského kulturního institutu v Praze, prvního sídla italské kulturní diplomacie ve světě. Při této příležitosti bude mít filmový festival výjimečného hosta, oceňovaného herce Toniho Servilla, který se zúčastní slavnostního zahájení festivalu v pátek 2. prosince a kterého vedle snímku Gomorra proslavila především vícenásobná spolupráce s Paolem Sorrentinem. Jak zdůraznil ředitel Italského kulturního institutu v Praze Fabrizio Iurlano, filmy byly vybrány se zvláštní pečlivostí, aby přehlídka nabídla co nejširší pohled na Itálii skrze filtr nejlepší italské filmové produkce.

Čeká nás devět českých premiér, mezi nimiž nalezneme jak díla známých režisérů, tak i debuty začínajících tvůrců, v nichž vedle mladých talentů hrají i světoznámé herečky a herci, nechybí téma konfliktu mezi generacemi, zájmovými skupinami, jednotlivci, nejnovější italská literatura, svědectví představitele naší doby, papeže Františka, citlivé otázky životního prostředí a také pocta dvěma legendárním umělcům Enniu Morriconemu a Eduardu Scarpettovi,“ prohlásil pan ředitel Fabrizio Iurlano.

 










 

Velvyslanec Itálie Mauro Marsili zase zdůraznil důležité synergie, které odjakživa charakterizují MittelCinemaFest: „Úspěch a prestiž festivalu jsou zásluhou práce a úsilí všech aktérů Sistema Italia působících v České republice, plodné spolupráce s Cinecittà a kinem Lucerna a podpory hlavního města Prahy a řady italských společností působících v této zemi. Všem organizacím a jednotlivcům, kteří umožňují realizaci festivalu, srdečně děkuji.“ Minulé ročníky přinesly opravdu zajímavé počiny a nejinak by tomu mělo být i letos.

Festival zahájí 2. prosince v kině Lucerna film Tady se směju já režiséra Maria Martoneho. Dalšími tituly ke zhlédnutí budou ty s názvy Sucho, Nostalgie, Na cestě, Kopance, Pán mravenců, Delta, První žena. Ve středu 6. prosince v 19:30 přijde na řadu koncert Omaggio a Morricone (Pocta Morriconemu) v podání souboru Czech virtuosi spolu se sopranistkou Věrou Talerko pod vedením maestra Waltera Attanasiho. Pocta geniálnímu italskému skladateli bude pokračovat ve středu 7. prosince v 17:45 obohacením programu v podobě dokumentu Ennio (recenze), který natočil Giuseppe Tornatore, a také ve 20:30 druhou projekcí filmu Tady se směju já. Pomyslná závěrečná opona festivalu se spustí ve čtvrtek 8. prosince v 18:00 s projekcí Kolibříka, který natočila režisérka Francesca Archibugi na motivy slavného stejnojmenného románu Sandra Veronesiho. Filmy budou promítány v původním jazyce s českými a anglickými titulky.


VÍCE INFORMACÍ JE K DISPOZICI NA OFICIÁLNÍCH STRÁNKÁCH FESTIVALU

nebo
NEBO NA DOMOVSKÉ STRÁNCE ITALSKÉHO KULTURNÍHO INSTITUTU V PRAZE
nebo
NA OFICIÁLNÍCH STRÁNKÁCH KINA LUCERNA 


FOTO: www.mittelcinemafest.cz
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz