8 sklenic vody denně je pro většinu lidí přehnané množství

8 sklenic vody denně je pro většinu lidí přehnané množství
Fotografie: unsplash.com
  • Podle vědců většina lidí nepotřebuje vypít denně dva litry vody
  • Za den stačí vypít pouze zhruba 1,5 až 1,8 litru vody
  • Podstatnou část celkového příjmu lidé získávají z potravin
  • Nadměrné pití vody může vést k jejímu plýtvání

Doporučení vypít 8 sklenic vody během jednoho dne je podle vědců pro většinu lidí pravděpodobně přehnané. Nová studie ukázala, že tvrzení o nutnosti vypít dva litry vody denně může například ve Velké Británii vést k tomu, že se každý den vyplýtvá 20 milionů litrů pitné vody. Doporučení vypít 8 sklenic denně se stalo obecně známou radou a často se objevuje ve zdravotnických pokynech. Nejnovější studie ale ukazuje, že lidé vodu přijímají nejrůznějšími způsoby. Výsledky výzkumu ukázaly, že většina lidí potřebuje za den vypít pouze zhruba 1,5 až 1,8 litru vody.

„Současné doporučení není vědecky vůbec podložené. Většina vědců si není jistá, kde se toto doporučení vzalo,“ uvedl Josuke Jamada z Národního institutu biomedicínských inovací, zdraví a výživy v Japonsku a jeden z hlavních autorů studie pro theguardian.com.

Jedním z problémů je, že předchozí studie potřeby vody měly tendenci ignorovat obsah vody v potravinách, který může tvořit podstatnou část celkového příjmu. „Pokud budete jíst jen chléb, slaninu a vejce, nezískáte z jídla mnoho vody, ale pokud budete jíst maso, zeleninu, ryby, těstoviny a rýži, můžete získat asi 50 % své potřeby vody z jídla,“ uvedl Josuke Jamada.


Studie publikovaná na science.org hodnotila příjem vody 5 604 lidmi ve věku od 8 dnů do 96 let z 23 zemí. Lidé vypili sklenici vody, ve které byly některé atomy vodíku nahrazeny deuteriem, stabilním izotopem vodíku, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle a je neškodný.

Rychlost vylučování přebytečného deuteria ukazuje, jak rychle se voda v těle obměňuje. Studie odhalila, že tato míra se značně liší v závislosti na věku, pohlaví, aktivitě a okolí člověka. Osoby žijící v horkém a vlhkém podnebí a ve vysokých nadmořských výškách, stejně jako sportovci a těhotné či kojící ženy, měly vyšší obměnu, což znamená, že potřebují pít více vody. „Tato studie ukazuje, že všeobecně známé doporučení, abychom všichni měli vypít 8 sklenic vody – tedy přibližně dva litry denně – je pro většinu lidí ve většině situací pravděpodobně příliš velké,“ uvedl spoluautor studie John Speakman z Aberdeenské univerzity.

Ačkoli je nepravděpodobné, že by pití většího množství vody než tělo potřebuje škodilo zdraví, čistou pitnou vodu není možné vyrábět zadarmo. „Pokud by 40 milionů dospělých ve Spojeném království dodržovalo pokyny a vypilo každý den o půl litru čisté vody více než potřebují, vyplýtvalo by se 20 milionů litrů vody denně,“ uvedl John Speakman.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze