Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Uganda - doporučení k cestám

 

(Archivní článek, platnost skončena 16.01.2023 / 13:15.)

MZV ČR doporučuje zvážit cesty do Ugandské republiky z důvodu výskytu nemoci ebola. 

MZV ČR doporučuje zvážit cesty do Ugandské republiky z důvodu výskytu nemoci ebola. Ministerstvo zdravotnictví Ugandy potvrdilo přítomnost onemocnění koncem září 2022 v několika oblastech na jihu a jihovýchodě země (okresy Mubende, Kassanda, Wakiso, Kagidi, Bunyangabu, Keygegwa) – poté se nákaza dále šířila. Zasaženo je rovněž hlavní město Kampala. Důrazně se nedoporučuje cestovat hlavně do okresů Mubende a Kassanda, kde je zaveden noční zákaz vycházení a omezen pohyb osob. Letiště Entebbe nadále odbavuje mezinárodní lety.
 
Aktuální informace k příjezdu a odjezdu:
Všichni cestující jsou povinni si vyplnit on-line digitální formulář (prohlášení), a to do 24 hodin po příjezdu do Ugandy (https://poe-screening.health.go.ug/). V případě kontaktu s nakaženou osobou na území města Kampaly je povinné podstoupit 21denní karanténu v určeném hotelu. Dokud karanténa neuplyne, nelze opustit státní území vzdušnou cestou.
Specifická opatření platí také v okresech Mubende a Kassanda – tj. zákaz vycházení od 7 do 18 hod. a migrace mezi oběma okresy. Pravděpodobnost umístění do 21denní karantény po vstupu do těchto okresů je vysoké.
Před cestou doporučujeme zkontrolovat aktuální informace na stránkách WHO a na stránkách ugandského ministerstvu zdravotnictví. Doporučuje se také před cestou do Ugandy rozšířit své cestovní pojištění tak, aby krylo i veškeré náklady, které by mohly vzniknout při nákaze nemocí ebola. Obecné informace o tomto onemocnění můžete najít na stránce Ministerstva zdravotnictví ČR.

V případě nouze lze volat na číslo mobilního telefonu služby Velvyslanectví ČR v Nairobi tj. +254 726 489 626 (mimo pracovní dobu velvyslanectví). Před cestou je vhodné se registrovat v systému DROZD.

.