Přihlášení

Udělejte si radost a vstupte do naší komunity milovníků čtení
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Registrovat

Steampunková detektivka z alternativního Egypta


Steampunková detektivka z alternativního Egypta
Recenze knihy: Vládce džinů
Autor: P. Djèlí Clark
Originální název: A Master of Djinn
Nakladatelství: Audiotéka
Počet stran: 456
Slavný učenec al-Džáhiz v roce 1872 otevřel portál, skrz který do našeho světa vstoupili džinové, mýtické bytosti známé z šeptaných příběhů. Díky jejich magickým schopnostem Egypt vzkvétá a stává se přednostní velmocí pokroku, nastává věk zázraků.

O čtyřicet let později. V rychlém sledu událostí se se stane následující – nadcházející mírové jednání se snahou o zabránění válečného konfliktu v Evropě značně vyruší brutální masová vražda přívrženců zmizelého al-Džáhiza. Na scéně se objevuje tajemný muž se zlatou maskou na obličeji, který tvrdí, že to on je proslulý mystik, jenž se vrátil zpět mezi prostý lid, aby zabránil mravnímu úpadku, který mají na starosti mocní zbohatlíci. Něco tady rozhodně nehraje a mladá agentka ministerstva alchymie, kouzel a nadpřirozených entit Fátima se ujímá vyšetřování, které má za úkol zjistit, kdo stojí za hromadnou vraždou a kdo se skrývá pod záhadnou maskou.

Ukázka knihy


Neotřelé exotické prostředí Egypta desátých let dvacátého století, silná hlavní hrdinka, napínavá záhada k rozpletení, to vše dodává Vládci džinů tu správnou šťávu. Autor vzal předlohu našeho světa a dle svého si s ním pohrál a poupravoval jak historii, tak známé osobnosti. Vyspělá země s technologií na vysoké úrovni se silným náboženským zázemím se zde zrcadlí v magickém pojetí alternativní historie s kouzly a nadpřirozenými entitami.
Velmi pěkně je vylíčené cizokrajné prostředí, aniž by popis zabředal do sáhodlouhých popisů. Stručně a trefně je pár slovy vytvořena jasná představa, která nechá čtenářovu představivost, aby dokreslila detaily. Text obsahuje docela dost cizích termínů (zejména pro oblečení), které sice přidávají na atmosféře exotična, ale bohužel kniha nedisponuje slovníkem, který by zde rozhodně našel uplatnění. Některé výrazy budou možná čtenářovi známé (hidžáb, kaftan), ale pojmy typu dželába, nikáb, tarbúš pravděpodobně odkážou k dohledávání na internetu. Vzhledem k tomu, že si hlavní hrdinka potrpí na kvalitní módu, dost často se autor tasí s popisy různých oblečků.

Hlavní hrdinka Fátima je pro své okolí zvláštní úkaz. I přesto, že je žena, zastává až doposud zejména mužskou funkci agentky v terénu. Pro vyšetřování vražd dostane ke své nelibosti novou parťačku Hadíu, aby s ní na případu pracovala. I přesto, že Hadía vypadá, že bude jednou z hlavních postav, poměrně rychle zmizí v pozadí. V polovině příběhu se téměř nevyskytuje, není podstatná pro nějaký zlom v ději, a kromě prvotního vykreslení charakteru nadšeného hrdého nováčka působí po zbytek knihy plytce a nevýrazně. Pravděpodobně posloužila pro potřeby feministického progresu, jakožto nová ženská pracovnice v téměř výhradně mužském prostředí. Ženy a jejich rostoucí práva, jsou jedním z ústředních témat napříč knihou. S technologickým pokrokem zde jde ruku v ruce i ten sociální.

Ukázka knihy


Kniha se kromě označení steampunková detektivní urban fantasy řadí i pod kolonku LGBT a notuje si tak s feministickou stránkou příběhu – oblékej si co chceš, ať už to jsou kalhoty nebo šaty a miluj toho, ke komu tě srdce táhne. Romance v knize si neuzurpuje moc prostoru, ale působí přirozeně a mezi protagonistkami je jiskřivý a hravý náboj.

Občas může čtenář mít pocit, že mu nějaká velká událost v knize uniká, postavy se zmínkami vracejí k něčemu, co nebylo v předchozích kapitolách. Je to tím, že před Vládcem džinů vyšly ještě krátké novelky právě s těmihle událostmi, na které postavy naráží. Do češtiny zatím přeloženy nebyly.

Detektivní zápletka je poměrně přímá a vyšetřování ubíhá plynule, závěrečný střet se záporákem se mohl dát trochu tušit (zkušený čtenář už neskočí po prvním vodítku, které autor až moc okatě nabízí, ale vidí trochu dál) a je tak slabším článkem knihy. Nicméně náhled do mytologie plné džinů, ifrítů, andělů to slušně kompenzuje. Náboženský aspekt připomíná svým pojetím atmosféru knihy Město schodů od Roberta Jacksona Bennetta (vyšlo také pod nakladatelstvím Host), takže pokud jste si užili tento román, je vysoká šance, že Vládce džinů bude to pravé pro vás.

Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%


V obchodech
(347 - 447 Kč)




Komentáře



Další zajímavé recenze



Velikost se měří srdcem
Recenze knihy Čarojas

Chaos a zmatek v úvodu série pro Batmana i čtenáře
Recenze knihy Jejich temné plány: Díl první

Protiklady sa proste priťahujú
Recenze knihy Kolega z pekla