Americký regulátor FAA šetří názory cestující veřejnosti na osobní prostor v letadle

  • 30.11.2022 17:00

Regulátor FAA získal 26 tisíc odpovědí leteckých cestujících týkajících se místa pro cestujícího a pohodlí sedaček. Primárním cílem průzkumu jsou otázky bezpečnosti spíše než samotného pohodlí, ale obě otázky spolu souvisí, jak také průzkum ukázal.

Se snižováním rozteče sedaček se často objevují názory, že „zhušťování“ sedaček na palubě zvyšuje bezpečnostní rizika. Sílí proto volání cestujících a částečně i odborné veřejnosti, aby regulátor stanovil minimální rozteč a další „zhušťování“ se zastavilo. Cestující měli v průzkumu možnost vyjádřit se k těmto otázkám od 3. srpna do 1. listopadu.  

Šetření inicioval Kongres USA v roce 2018. Vyzval regulátora, aby prostudoval bezpečnost cestujících v případě, kdy jsou na svých místech stísněni. Kongres hledá správnou a spravedlivou odpověď, která by balancovala zájmy bezpečnosti a pohodlí cestujících se zájmy leteckých společností. Pokud to bude potřeba, může přistoupit k regulaci.

Standardy FAA předepisují 90 sekund na evakuaci všech cestujících. Regulátor však uznává, že takový limit nemusí být realistický pro všechny nouzové situace.

Cestující v průzkumu např. vyjádřili názor, že vzhledem k malé rozteči sedaček, a tedy nepřirozené poloze nohou, jim nohy „dřevění“, což znemožňuje 90s limit dodržet. Problém s malou roztečí se může znásobit, pokud vpředu sedící cestující sklopí opěrák své sedačky směrem vzad.

Dalším očekávaným poznatkem je, že nedostatek osobního prostoru na palubách letadel přispívá vzniku konfliktů mezi cestujícími, což bezpečnost dopravy rovněž snižuje. (Foto: Orange County Register, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Rumcajs - nepřihlášený host (...92.252...)
30.11.2022 17:32

Nevím, jak je tomu u ostatních, ale ani jeden z mých konfliktů s ostatními cestujícími neohrozil bezpečnost dopravy. Prostě dostali po hubě a byl klid.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace