Největší dar míří do kin, pohádka z Valašska ozdobí už tento adventní víkend

Do kin právě míří Největší dar. Nová česká pohádka z Valašska má premiéru 1. prosince a ozdobí v kinech tak druhý adventní víkend. V pohádce se snoubí svět starých slovanských bohů a bohyní s životem svérázných obyvatel malé valašské vísky. Bohyně zimy Morena najde způsob, jak se vyhnout tomu, aby na zem přišlo jaro. Bohyně jara Vesna musí proto spojit své síly s obyčejnými lidmi, se svými sestrami i dalšími bohy, aby země přeci jen rozkvetla, jak má a jak potřebuje.

V pohádce se objeví plejáda hereckých hvězd v rolích slovanských bohů. Diváci uvidí Bohyni jara Vesnu (Sabina Rejková), Bohyni Života Živu (Zuzana Šebová) a Bohyni zimy Morenu (Zuzana Slavíková) Oseň (Anna Polívková) se představí jako bohyně podzimu, Svarožic (Bolek Polívka) jako Bůh ohně a Slunce. Černobog (Jiří Dvořák) je Bůh démonů a Perun (Petr Čtvrtníček) zase Bohem deště, hromu a blesku. Radegast (Pavel Nový) je Bohem síly, Veles (Martin Stránský) Bůh podsvětí a Stribog (Martin Stránský) je Bohem větru.

Ve filmu se dále představí Petr Vančura v roli smrťáka nebo Radek Melša, Chantal Poullain nebo Radim Fiala. Film vznikl pod taktovkou režisérského dua Daria Hrubá a Marta Gerlíková Santovjáková. Je to doslova a do písmene božská pohádka a my doufáme, že děti ji ohodnotí jako „fakt boží“, doufá jedna z režisérek Marta Santovjáková Gerlíková.

Na pohádce spolupracoval také držitel několika Andělů a cen Jantar a Žebřík – nedávno zesnulý David Stypka, jehož hudba a tři nové písně včetně duetu s Ewou Farnou Největší dar obohatily. Pohádka je tak věnována jeho památce.

Téma pohanských bohů je krásné. Hned mě zaujalo. Je to pohádka a české pohádky jsou povedené. Je to kus našeho národního bohatství,“ prohlásil Boleslav Polívka.

„Největší dar je pro mne velkým snem. Valašsko a jeho historie jsou mou srdcovou záležitostí a věřím, že práce všech lidí, kteří se na pohádce podíleli, bude nakonec odměněna smíchem a radostí v sálech kin. Úsměv je totiž jeden z největších darů naší pohádky. Je třeba jej stále rozdávat, o to víc v dnešní složité době,” dodává Marta Santovjáková Gerlíková.

“Pohádka Největší dar má nejen skvělé herecké obsazení, ale především hluboký a silný příběh, jehož hrdiny jsou pohanští bohové a svérázní obyvatelé malé valašské vísky. A jak to dopadne, když se bohové začnou plést do života lidem a lidé do života bohům? Budou k vítězství dobra nad zlem stačit božská kouzla, nebo bude potřeba něco navíc? Pohádka ale nabídne i odpověď na to, co je vlastně ten NEJVĚTŠÍ DAR, na který ani Moreniny čáry nestačí,“ dodává spolurežisérka Daria Hrubá.

Film vznikl v produkci společnosti Wallachia, koproducentem je IS Produkce s.r.o. ze Zlína.

Film najdete v českých kinech.

-red-
foto/video: Bontonfilm, Wallachia, IS Produkce © 2022