Do práce s kocovinou: Jak přežít celý den v kanceláři po bujaré noci?

30. 11. 2022

3 min.

Do práce s kocovinou: Jak přežít celý den v kanceláři po bujaré noci?

Ať hodí kamenem (nebo flaškou), kdo nikdy nešel do práce po náročném večeru či noci. Však to znáte. Zastavíte se na jedno, ze kterého je nakonec pět (nebo jedenáct, číslo si dosaďte sami), nevinná ochutnávka ve sklípku se zvrhne nebo prostě neuváženě vyrazíte na tah zrovna ve všední den s tím, že to nějak zvládnete. Než se nadějete, ležíte v posteli, do které ani nevíte, jak jste se dostali, budík si zvoní a zvoní a musíte do práce.

O slovo se hlásí vaši staří známí Únava, Nevolnost a Bolehlav, kteří přišli na návštěvu, aby vám celý den připomínali, co se včera v noci dělo. Čeká vás velmi dlouhý den. Jak ho přežít? Jaký zázračný lék použít? Tento článek nabízí několik osobních zkušeností i rad, které vám mohou pomoci.

Jak vystřízlivět a nenechat se chytit

Ostatní vám musí krýt záda. Nejlepší je kocovina sdílená – pokud jste to kapánek přehnali s kolegy, budete alespoň druhý den všichni na stejné lodi. Esteban a jeho spolupracovníci proto doporučují hlavně jedno: solidaritu. „U nás v práci platí nepsané pravidlo ‚o neútočení‘. Pokud někdo přijde s tím, že to den předtím kapánek přehnal s alkoholem, nekomplikujeme mu život,“ říká. Když to jinak nejde, odloží se pracovní porady, ostatní se vymluví na nějaký naléhavý problém nebo nechají trpícího trochu se v kanceláři vyspat a hlídají mu dveře. „Když se jde pít společně, tuží to kolektiv. A ještě větší team-building se pak odehrává den poté,“ tvrdí Esteban.

Odpíchněte si, pak si jděte zdřímnout. Programátor Luc má ozkoušenou následující taktiku, kterou se naučil během home office v pandemii: „Vím, že mě občas někdo kontroluje, jestli svítím na Teamsech zeleně. Před nějakou dobou jsem na jednom fóru viděl tip: Pověste si myš na větrák a zapněte ho,“ radí. Luc si věří, že jeho šéf ani kolegové na jeho taktiku nikdy nepřišli. „Ale opatrně,“ dodává. „Ať nemáte myš na příliš dlouhé šňůře, jinak se nebude hýbat s každým otočením větráku.“ Tohle je podle Luca jediný způsob, jak si po náročné noci trošku zdřímnout a přežít pracovní den. Ale jeho nápad vám bude k něčemu jen v případě, že pracujete na dálku. Takže se musíte postarat o to, abyste si šli vyhodit z kopýtka vždy den předtím, než máte home office.

Napracujte si něco dopředu, ať se s tím můžete vytasit v tu pravou chvíli. Sarah pracuje jako konzultantka v IT a vyznává pravidlo, že čtvrtek je malý pátek. V práci je pověstná svými skvělými organizačními schopnostmi. Těch hojně využívá, hlavně v případě, že po malém pátku musí strávit ještě ten opravdový pátek v práci. „Moje práce zahrnuje i administrativní činnost, která ne vždycky spěchá, ale je nudná a časově náročná. Musím třeba vyplňovat výkazy výdajů nebo sepisovat zprávy o dokončených projektech. Takové věci když mám hotové, tak je hned neodesílám a chvíli si je šetřím. Když mi v práci není úplně do zpěvu, předstírám, že dělám celé ráno na nějakém papírování, a kolem oběda pošlu hotové dokumenty šéfovi, aby věděl, co jsem celý den dělala,“ vysvětluje. Možná vám to přijde trochu nečestné, ale funguje to vážně skvěle.

Co zkusit nějaké ty babské rady?

Jestli čekáte, že vám v tomto článku prozradíme nějaký zázračný všelék, který vás vmžiku zbaví kocoviny, tak vás bohužel zklameme. Buďme realisté, takový zázrak neexistuje. Jediné, co vám skutečně pomůže, je trpělivost. Přesto si ale můžete alespoň trochu pomoci, abyste se cítili o něco lépe.

„Jediné, co funguje na sto procent, je voda,“ říká Manon. Nemýlí se. Vaše tělo během kocoviny pracuje na plné obrátky a snaží se odbourávat alkohol, což vede k dehydrataci, snížení hladiny cukru v krvi a ztrátě hořčíku. Volte proto nápoje bohaté na elektrolyty (kokosovou vodu nebo iontový nápoj), pomohou vám postavit se zpátky na nohy o něco rychleji.

Šlofík po obědě. Antoine říká, že není nic lepšího, než si během polední pauzy zdřímnout. „Dřív jsem si chodil lehnout, jen když jsem měl v práci těžký den,“ popisuje. „Ale postupně se z toho stal standard a spolu s pár dalšími kolegy praktikujeme odpolední šlofíky i ve dny, kdy žádnou kocovinu nemáme.“ Ale dejte si pozor, abyste nevpluli příliš hluboko do říše snů, připomíná spánkový lékař a autor knihy Dormir sans Médocs ni Tisane (Spěte bez prášků a bylinných čajů) Philippe Beaulieu: „Když se denní šlofík protáhne, dostanete se do fáze hlubokého spánku, během které dochází ke zpomalení mozkové činnosti. To riziko platí dvojnásob, pokud jste se v noci předtím zrovna dobře nevyspali. Pak mozek potřebuje víc času, aby se dostal do tempa,“ vysvětluje.

Lehká fyzická aktivita a zdravé jídlo. O téhle medicíně už ale asi víte, je to tak? „Jestli na to máte dost energie, jděte se projít nebo si zacvičit – tak zní moje rada pro sportovnější typy,“ říká Alexandra Daluová, výživová poradkyně a lékařka bojující proti stárnutí, ve své knize Les 100 Idées Reçues qui vous Empêchent d’aller Bien (100 zažitých omylů, kvůli kterým se necítíte dobře). „Svižná procházka vám pomůže z těla vyplavit toxiny. K obědu si dejte něco zdravého – zeleninovou polévku, salát, bílé maso nebo rybu – a samozřejmě pijte hodně vody.“

A co věda, nemá pro nás nějaké použitelné řešení? Ano, má. Jason Burke, anesteziolog z Duke University v Severní Karolíně, otevřel v Las Vegas kliniku, kde vás prý kocoviny zbaví. Jeho program zahrnuje: intravenózní podání vitamínů, všechny možné léky a kyslíkovou léčbu. Za několik stovek dolarů vás tedy v podniku Hangover Heaven zbaví kocoviny z 99 %, a to do půl hodiny. To vás tedy těch pár pivek přijde pěkně draho. „Nabízíme základní balíček pro mírnou kocovinu a prémiový balíček pro těžké případy,“ dočtete se na jejich webových stránkách. Pokrok člověk prostě nezastaví.

A co když je vlastně kocovina ze své podstaty pro lidské tělo dobrá? Britský novinář Graeme Archer v článku pro Daily Telegraph tvrdí, že pocit nevolnosti a viny je naprosto klíčový, protože vede k omezení konzumace alkoholu. Ale především se díky němu člověk může naučit, kde má své limity, a zabrání tak v budoucnu většímu poškození vlastního těla. Takže bychom měli za kocovinu vlastně děkovat (ovšem nic se nemá přehánět).

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu a začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa