Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Biatlonová kvarteta jdou v Kontiolahti do akce. Gjelland nasadil na finiš Charvátovou

První štafety ročníku uvidí Světový pohár v biatlonu. V Kontiolahti budou v akci i obě česká kvarteta vedená Michalem Krčmářem na druhém úseku a Markétou Davidovou na jejím oblíbeném úseku třetím. Přímé přenosy sledujte už od 10:45 na ČT sport a ČT sport Plus.

Krčmář vstoupil do nové sezony 13. místem ve vytrvalostním závodě v Kontiolahti. O lepší umístění připravila českého závodníka jediná chyba při závěrečné střelbě vestoje.

Od první desítky Krčmáře dělilo bezmála 20 sekund. "Výsledek je dobrý vklad do sezony. Na střelnici jsem byl hodně opatrný. Rány jsem měl pod kontrolou, ale bylo to ode mě moc dlouhé," řekl Krčmář. Závod vyhrál Švéd Martin Ponsiluoma, který si připsal druhý individuální triumf v SP. 

Jakub Štvrtecký sice na střelnici třikrát chyboval, ale díky 11. běžeckému času obsadil 27. místo. Jonáš Mareček skončil třiačtyřicátý, Tomáš Mikyska šestašedesátý a Mikuláš Karlík byl po pěti ranách vedle na 68. místě. 

Štafetu na 4x7,5 km rozjede z českého pohledu Mikyska, následovat bude Krčmář, poté Štvrtecký a finišovat má Mareček.

Davidová vstoupila do SP sedmým místem ve vytrvalostním závodu. Úřadující mistryně světa a obhájkyně malého křišťálového glóbu se připravila v závodě na 15 kilometrů o stupně vítězů chybou při poslední ráně. 

"Nepřišlo mi to jako rychlopalba. Na mě tedy asi jo, když jsme zvyklí na položky za 32 vteřin, ale nepřišlo mi, že bych se to snažila nějak urychlovat. Ty chyby z toho nepramenily," uvedla Davidová.

Závod vyhrála i s jednou trestnou minutou Švédka Hanna Öbergová, která navázala na Ponsiluomu a připsala si šesté vítězství v SP.

Kariérní maximum si vylepšila Tereza Voborníková. Dvojnásobná juniorská mistryně světa minula stejně jako Davidová poslední terč, byl to ale její jediný omyl a skončila dvaadvacátá.

Hanna Öbergová
zdroj: ČTK/AP

Bodovala ještě Eliška Václavíková na 39. místě. Jessica Jislová byla 54. a Lucie Charvátová skončila po sedmi chybách devětasedmdesátá.

Právě Charvátová bude štafetu na 4x6 km dle zadání trenéra Egila Gjellanda končit. Nyní už bez Evy Puskarčíkové rozjede první úsek Jislová, poté se do akce pustí Voborníková a třetí pak tradičně Davidová.

Čeští závodníci skončili na úvod loňské sezony ve Švédsku jedenáctí, ženy sedmé, kdy taktéž finišovala Charvátová - připsala si jedno kolo navrch.

Kde hledat favority nyní? Všude tam, kde jsou Švédi a Norové, ovšem své budou jistě chtít říci i týmy z Francie či Německa. V Östersundu to loni vyšlo nejlépe Norům a Francouzkám, v Kontiolahti pak dominovali už výhradně Norové.

Program na severu Evropy o víkendu uzavřou sprinty a stíhačky. Stejný program jako nyní, pouze bez nejdelších závodů, bude následovat i v dalším dílu v rakouském Hochfilzenu příští týden.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články