Předseda neúspěšné strany PRO a aktivista z protivládních demonstrací Jindřich Rajchl chce prý zjistit, jestli u mezinárodního tribunálu v Haagu platí, že se všem měří stejným metrem. Podává návrh, aby byl stíhán prezident Ukrajiny Zelenskyj. A to za vypálení rakety na polské území. Dle Rajchla je jasné a dokazatelné, že se jednalo o pokus vtáhnout NATO a Rusko do války. Jenže Rajchl opět naletěl dezinformacím.

Celá jeho myšlenka totiž vychází z teze, že v perimetru 45 kilometrů od hranic nedopadla žádná střela. Jak však přišel na 45 kilometrů, nijak neřekl. Jedná se totiž o dezinformaci. Dostřel 45 kilometrů měl nejstarší systém protivzdušné obrany S300. Tyto systémy byly však modernizované a později měly dolet až 75 km. Některé země dokonce disponují těmito systémy s doletem až 200 km. Každopádně, Ukrajina získala tyto systémy i od Slovenska a České republiky a Československá armáda disponovala modernizovanými systémy s doletem právě 75 km. Je tedy dost pravděpodobné, že systémy darované od ČR a Slovenska skončily na západě země. Pak už není složité si dohledat, že ten den bylo terčem ruských střel město Lvov, které leží 60 km od polských hranic. Raketa dopadla přibližně 10km za hranici Polska. Vše tedy nasvědčuje tomu, že raketa byla vypálena proti ruské raketě, která mířila na Lvov.

Tuto dezinformaci o doletu 45 km původně zveřejnil bývalý novinář Štěpán Kotrba. Je tedy pravděpodobné, že Rajchl prostě uvěřil nesmyslu z pera Štěpána Kotrby a odmítl si zjistit skutečné základní lehko dohledatelné technické údaje.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.