Medicína

S prevencí andropauzy je nutné začít včas


Kategorie: Aktuality 
01.prosinec 2022

Zatímco o menopauze existuje ve společnosti poměrně široké povědomí, o mužském přechodu neboli andropauze se příliš nemluví. Přesto dokáže nemalou část mužské populace potrápit poměrně rozsáhlými důsledky, jako jsou prudké změny nálad, ztráta libida, přibývání na váze, nebo dokonce úzkosti a deprese. K oslabení těchto nepříjemných symptomů přitom častokrát stačí včasná prevence.

 

Mužský přechod, stejně jako menopauza, je způsoben hormonálními změnami. Nízká hladina mužského pohlavního hormonu (testosteronu) a jeho snížená aktivita jsou hlavní příčinou andropauzy. Symptomy se vyskytují u necelé poloviny mužů, a to typicky mezi 50. a 60. rokem života.

Na rozdíl od ženského přechodu se symptomy andropauzy objevují zprvu postupně a v malém množství. Obvykle začíná bolestmi hlavy, podrážděností, problémy s koncentrací a poruchami spánku. Pokles testosteronu vede také k řídnutí a pomalejšímu růstu vousů a tělesného ochlupení. Pokožka se vysušuje, tenčí a tvoří se vrásky. Objevovat se může i zvýšená lámavost nehtů. Zároveň často klesá svalová síla, ubývá kostní hmota i celková sexuální výkonnost. Mnoho mužů tloustne, zejména ve střední a horní části těla. V důsledku obezity pak hrozí další rizika, a to zejména onemocnění cév a srdce, infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Proto je nezbytné příznaky neignorovat a zmíněným projevům mužského přechodu zavčas předcházet. Neuškodí již po čtyřicítce.

Základem prevence andropauzy je zdravý životní styl. Přestat s kouřením, omezit konzumaci alkoholu, kofeinu a nastavit vyvážený jídelníček (více zařadit luštěniny, brambory, červenou řepu nebo špenát). Tzn. potraviny obsahující draslík, který mimo jiné napomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku. Chybějící vitamíny ve stravě je možné dodat pomocí doplňků stravy, speciálně pro muže! (Složení je přizpůsobeno pro období andropauzy a obsahuje extrakt z ženšenového kořene, hořčík, mateří kašičku, železo a vitamíny).

V souvislosti s mužským přechodem se zdůrazňuje kvalitní spánek. Testosteron se vytváří v noci, v brzkých ranních hodinách a spíše ve fázích hlubšího spánku. Důležité je odbourávat stres a nepodceňovat nutný odpočinek. Zařadit přiměřenou fyzickou aktivitu (aerobní cvičení, svižnější chůze, cyklistika, plavání).

Andropauza je doprovázena emocionálními, psychologickými a behaviorálními změnami. Ovlivňuje   psychiku mužů, vzhledem k časté krizi středního věku. Bývá i jejím spouštěčem. Sdílení pocitů přináší úlevu a přispívá k lepší náladě a emocionální pohodě. Výhodu mají muži, kteří jsou v kvalitním partnerském vztahu a věnují se koníčkům či zájmovým aktivitám, které jim dávají určitý pocit naplnění.

Nedílnou součástí života, a to nejen v momentě přechodu, by měly být také pravidelné preventivní prohlídky a konzultace s odborníky. Pokud totiž přírodní cesta ke zmírnění projevů nepomůže, existuje možnost substituční hormonální terapie vedené lékařem (andrologie, urologie, endokrinologie, sexuologie).

TZ dle gynekolog a sexuologa MUDr. Paval Turčana, který spolupracuje se společností Vegall Pharma.

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová