Medicína

Kongres gastroenterologů v Karlových Varech


Kategorie: Aktuality 
01.prosinec 2022

Gastroenterologové – odborníci věnující se poruchám zažívacího traktu budou řešit problematiku chorob na kongresu v Karlových Varech začátkem prosince 2022.Témata se dotýkají tisíce pacientů v České republice. (Budou zveřejňována,  pozn. redakce).

V Česku roste počet lidí se střevní záněty (př. Crohn, kolitida) - do roku 2030 jich bude až 80 000, nyní jich je asi 70 000. Třetina pacientů nemůže pracovat, lékaři čekají na nové biologické léky a chtějí je nasazovat dříve. Od nového roku by v ČR měl být zahájen dlouho očekávaný screening rakoviny slinivky. Na nemoc se obvykle do několik měsíců umírá, jedinou šanci je objevit ji v jejím nejranějším stadiu. Předvídat nemoc lze asi u 10 %. Specializovaná centra, která budou vyšetření provádět, ale stále čekají na akreditaci.

Od roku 2023 bude v ČR v činnosti dárcovská banka stolice. V současnosti běží studie, kdy lékaři zkoumají, jak u lidí s dráždivým tračníkem léčebně zabírá transplantace stolice (hledá se dalších 60 pacientů). Napjaté rozpočty celiaků (asi 25 000 lidí) zasáhlo zdražování. Cena bezlepkových potravin prudce vzrostla a lidé s alergií na lepek nemají jinou možnost, než je kupovat. Společně s ostatním zdražováním je stávající situace staví do tíživé situace.

Zahájení studie, kolik Čechů má v žaludku Helicobacter -  bakterii, která může v konečném důsledku způsobit i rakovinu žaludku. Bude se sledovat úspěšnost léčby.

Testy z dechu odhalují nemoci trávicího ústrojí člověka, "zlé" bakterie, ale také nesnášenlivost laktózy nebo ovocného cukru. A v případě jedné z nemocí je diagnóza určující. Je však nutné, aby zdravotní pojišťovna platila kompletní test.

 

Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová