titulní strana > tisková zpráva
Stromům ve vrchlabském zámeckém parku se dostává odborné péče
30. listopadu 2022 15:13
VRCHLABÍ (Správa KRNAP) - Již od poloviny 16. století je neodmyslitelnou součástí areálu zámku ve Vrchlabí i přilehlý zámecký park. Přírodně krajinářskou podobu, kterou známe ze současnosti, si zachovává více než 150 let. V dnešní době však musí parková zeleň odolávat extrémním klimatickým výkyvům, tlaku hmyzích škůdců, houbových chorob, psí moči či vandalismu návštěvníků. Správa Krkonošského národního parku coby správce vrchlabského zámeckého parku tak po dvaceti letech od poslední velké rekonstrukce zeleně dokázala získat potřebné finanční prostředky na zajištění odpovídající odborné péče o stromy. 
 
V letošním roce si pozorný návštěvník parku mohl všimnout, že došlo k profesionálnímu arboristickému ošetření všech vzrostlých stromů. Mladým stromům byl zajištěn výchovný řez, který dává předpoklad vytvoření zdravé a funkční koruny v dospělosti stromu. Udržovacími řezy došlo k odstranění suchých, zlomených či jinak nevhodných větví z korun dospělých stromů. U největších stromů došlo ke kontrolám a novým instalacím bezpečnostních vazeb, jež zabezpečí strom, u kterého existuje riziko vylomení velkých větví. Obvodovými a lokálními redukcemi byla zajištěna stabilita např. dubů či akátů rostoucích v blízkosti náměstí T. G. Masaryka. Ošetřeno tak bylo přes 680 stromů.
 
Od konce listopadu probíhá méně populární, avšak nutné kácení vybraných nebezpečných dřevin. Vzhledem k velkému množství návštěvníků využívajících prostory parku k procházkám, venčení domácích mazlíčků či pouhému zkrácení cesty do práce si jako správce zeleně nemůžeme dovolit podcenit tzv. provozní bezpečnost dřevin. Na základě doporučení odborných dendrologických posudků tak nyní dochází k pokácení stromů suchých, neperspektivních či napadených chorobami a škůdci, kde hrozí reálné riziko selhání stromu a není jiná možnost jeho zachování. Suchý strom pozná každý návštěvník. Značně ztížená situace je u stromů v případě napadení kořenového systému dřevokaznými houbami. Takový problém může být často odhalen až poté, co daný druh houby vytvoří plodnice, které však prozrazují již pokročilou fázi napadení a velmi často tedy nutnost kácení. Z takového důvodu dochází ke kácení vybraných stromů i v našem zámeckém parku, ačkoliv se mohou stromy zdát na první pohled zdravé, vitální.
 
Samostatnou kapitolou je skupinka starých mohutných buků rostoucích ve východním rohu parku u východu směrem k poště v Krkonošské ulici. Buky ztrácejí na své vitalitě již několik posledních let a Správa KRNAP je nechávala několikrát odborně ošetřit. Stav buků se však neustále zhoršoval. Odborníky z Mendelovy univerzity v Brně bylo na bucích identifikováno napadení patogenem z rodu Phytophthora a zároveň napadení kůrovcem. Vzhledem k nutnosti ochránit ostatní buky v celém parku a zamezit dalšímu šíření patogenu i kůrovce bylo navrženo pokácet napadené jedince. O budoucnost stromů v zámeckém parku se však bát nemusíte, na podzim roku 2023 dojde k výsadbě nové generace stromů, která nahradí stromy pokácené.
 
  
Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap
Další tiskové zprávy:
28. března 2024 13:34
28. března 2024
27. března 2024 16:00
27. března 2024 14:47
27. března 2024 14:46

Online diskuse
Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev

< zpět na titulní stranu

Reklama