Podpořte Fórum mobilních hospiců, vyzývá seriál Ulice

Podpořte Fórum mobilních hospiců, vyzývá seriál Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ulice otevřela další velké a důležité téma. Jak strávit své poslední dny po boku bližních, a zároveň si uchovat důstojnost? Splnit pacientům tohle přání umožňuje pomoc ze strany mobilních hospiců. Sbírka pro Fórum mobilních hospiců, kterou Magda uspořádala v seriálu, probíhá i ve skutečnosti.

Začalo to dopisem od zesnulé maminky

Dopis, který tak trochu ze záhrobí poslala Zdena (Yvetta Blanarovičová), přiměl její dceru sebrat odvahu a začít konečně pořádně žít. Magda (Veronika Čermák Macková) se rozhodla po hlavě a s energií pustit do věcí, na jaké by si dříve netroufla.

Psaní od mámy jí předala paní Koláčková, jež Magdu zároveň přivedla na velmi zajímavou a ušlechtilou myšlenku – uspořádat sbírku na podporu mobilních hospiců. Když Zdena bojovala s Alzheimerovou chorobou, Magda ještě neznala možnosti pomoci trpícím pacientům. Její máma se nakonec rozhodla jít vlastní cestou a dceři nezbývalo než se s tím postupně vyrovnat. Teď má ale šanci udělat něco pro lidi, kteří se ocitli v podobné situaci a pokoušejí se vyrovnat s tím, že jejich nejbližší čelí nevyléčitelné nemoci v konečném stádiu.

Magda hraje a zpívá pro dobrou věc

Ve snaze získat příspěvky na podporu sbírky povzbuzují Magdu především její přátelé Otík (Filip Rajmont), Jirka (Ondřej Havel) a Irena (Kateřina Holánová). Ostatně právě Otík vymyslel, aby si Magda oblékla svatební šaty a chodila hrát písničky na přání do hospod. Jednou zahrála i ve škole! On z jejích vystoupení hodlá natáčet videa a sdílet je na sociálních sítích, aby přitáhl co nejvíce pozornosti a finančních příspěvků.

Otík a Magda během vystoupení na školní chodbě. Zdroj: TV Nova

Magda měla zpočátku pořádnou trému a velké obavy, že se ztrapní nejen před svými studenty. Její strach ještě přiživoval Prokop, jenž místo aby ji podpořil, naopak ji od záměru odrazoval. Otík a Irena nakonec Magdu přesvědčili, aby vystoupila z komfortní zóny a alespoň to zkusila. Ukázalo se, že její panika byla zcela zbytečná, protože kdekoli zahrála a zazpívala, tam sklidila potlesk a obdiv.

Chcete také přispět? Můžete na Donio.cz

Ulice se touto zápletkou snaží nejen vnést do seriálu něco nového, ale hlavně poukázat na problematiku financování mobilních hospiců. Jednoho dne se i my můžeme dostat do situace, kdy se budeme potřebovat postarat o své nemocné blízké. Zvládneme o ně pečovat v domácím prostředí, nebo budou muset trávit poslední chvíle v nemocnici? V mnoha případech je domácí péče možná, nese sebou ale jisté komplikace. Právě s tím umějí mobilní hospice pomáhat. Jejich fungování zajišťuje z velké části Fórum mobilních hospiců. A právě ve spolupráci s ním se seriál Ulice rozhodl oslovit diváky a prostřednictvím Magdina příběhu je zapojit do sbírky, která teď probíhá i ve skutečnosti.

Studenti dodali šmrnc Magdiným šatům. Zdroj: TV Nova

Sbírku podpořili i někteří herci z Ulice. Filip Rajmont má osobní zkušenost s domácí péčí. Markéta Stehlíková, která hraje Karlu Marečkovou, dlouhodobě spolupracuje s mobilním hospicem Ondrášek. Alena Štréblová alias Milena Pumrová zase podporuje domácí hospic Athelas. Při příležitosti tzv. Giving Tuesday věnuje Nova na sbírku 40 000 Kč.
Sbírka probíhá na Donio.cz.

Zdroj článku:
  • Tisková zpráva TV Nova