Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak brát digitální detox vážně: inspirujte se indickou vesnicí

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Vesnice Vadgaon v indickém státě Maháráštra vyhlásila „nezávislost“ na dvou novodobých závislostech, a to televizi a internetu. Snaží se o to alespoň na pár hodin každý den, píše server BBC.

Jako signál se každý večer vesnicí rozeznívá siréna, a to přesně v 19 hodin, což všem obyvatelům signalizuje, aby si vypnuli televizory a mobilní telefony. Detox od digitálních technologií trvá do 20:30, kdy znovu zazní sirény. Prezident vesnické rady Hindi Vijay Mohite uvedl, že rozhodnutí zahájit dixitální detox padlo na vesnickém setkání 14. srpna, v předvečer Dne nezávislosti Indie. Již druhý den vešlo toto nařízení v platnost. Vadgaon má asi 3 000 obyvatel, které tvoří převážně farmáři a pracovníci cukrovaru.

Závislost na technologiích

Pan Mohite vyjádřil znepokojení, že se děti zejména během pandemie Covid-19 staly závislými na televizi a mobilních telefonech, a to mimo jiné i zavedením online výuky. Po obnovení prezenční výuky se sice žáci vrátili do školních lavic, ale dle pana Mohita trávili daleko větší množství času na svých telefonech. Dodává, že to se netýká pouze mladých lidí, ale i dospělých.

Ilustrační foto: Pixabay

Realizace digitálního detoxu

Rozhodnutí nebylo zpočátku snadné realizovat. Když se rozezněla siréna, zaměstnanci rady a skupiny vesničanů museli obcházet a vyzývat lidi, aby si vypnuli televizory a mobilní telefony. Může ale takto krátké vypnutí televize a telefonu něco přinést?

Dr. Manoj Kumar Sharma, profesor klinické psychologie na indickém Národním institutu duševního zdraví a neurověd tvrdí, že může. Odkazuje se na covid, který má za následek mimo jiné právě i nárůst času stráveného online aktivitami. Studie provedená Dr. Sharmou a jeho kolegy, která čítala 682 respondentů (495 žen a 187 mužů) ukázala, že „problematické používání internetu “ je rychle se objevující fenomén mezi dospívajícími a mladými dospělými. Zároveň uvádí, že nadměrné používání internetu může způsobit psychický stres.

Mladí dospělí, kteří jsou k tomuto druhu stresu náchylnější, pravděpodobně používali internet proto, aby dočasně unikli nepříjemným emocionálním stavům. To by mohlo mít za následek vynechávání sociální interakce, různých setkávání a akcí, a postupnou úplnou izolaci. I proto považuje dr. Sharma za důležité se i v rámci rodiny věnovat aktivitám bez spojitosti s digitálními technologiemi.

Zdroj: BBC

Související články

Zaručeně zlepší den

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Mnich, který prodal své ferrari, vás vytrhne ze zběsilé jízdy životem

Inspirace z knihovny: Mnich, který prodal své ferrari, vás vytrhne ze zběsilé jízdy životem

Za peníze si štěstí nekoupíš. Pracovní úspěchy nepředčí rodinné zázemí. Radost se skrývá v …