Domů     Dřevěná hradba na moři zastavuje perskou invazi
Dřevěná hradba na moři zastavuje perskou invazi
1.12.2022

Po masakru hrstky statečných přichází obrovská armáda perského krále do Athén, které chrání jen hrstka starců. Xerxés se už vidí jako pán Řecka a dává si připravit svůj trůn tak, aby dobře viděl na závěrečnou bitvu u ostrova Salamis.

K ruce má zapisovatele, kteří mají zaznamenat ty slavné okamžiky a panovníkovy citáty ke konečnému vítězství. Triumf ale toho dne nepřichází.

Athénskému admirálovi nezbývá než evakuovat centrum Attiky a spolu se spojenci znovu čelit barbarské hrozbě. Mají naštěstí své dřevěné hradby. Mocné triéry, na něž jsou cizinci krátcí.

K vítězství dopomáhá i Themistoklova lest, jež nepřítele dokonale zmate a navede jeho lodě na klouny řeckých korábů. Poražení vetřelci pak často dopadají jako ubozí tuňáci. Bitva ale znamená daleko víc. Rozhoduje o budoucnosti západní kultury vůbec.

Těžká situace po Thermopylách

Když jsou u Thermopyl Řekové zahubeni a Leonidova hlava končí na kopí perského krále, nezbývá athénskému loďstvu u Artemisia jiná možnost než ustoupit též.

Jako Sparťané se spojenci na pevnině, i admirál Themistoklés poráží po dva dny barbarskou armádu na moři a drží ji v úzkém místě, kde nemohou velké a nemotorné lodě příliš manévrovat.

Třetí den už tu nemá athénský vůdce důvod setrvávat, neboť Peršané mohou postupovat dál po pevnině k Athénám. Soustředí se proto na evakuaci a vyklizení Athén. Názor ale nemění.

Pokud chce vetřelce porazit, musí to být na moři, neboť tak odřízne celou invazní armádu od zásob.

Navzdory pochybnostem politiků, podřízených i spojenců přesvědčuje charismatický vojevůdce všechny o tom, že se musejí stáhnout na nedaleký ostrov Salamis, kde mohou společně rozvinout šiky loďstev proti perské flotile.

Bitvu u Salamíny zobrazuje rytina z roku 1785. FOTO: Barthelémy / Creative Commons / volné dílo
Bitvu u Salamíny zobrazuje rytina z roku 1785. FOTO: Barthelémy / Creative Commons / volné dílo

Dřevěné hradby a trůn ze zlata

Když Xerxés vstupuje do Athén, rychle dává zpacifikovat slabý odpor malého oddílu Řeků na Akropoli.

„Starci, schopní boje, se opevnili na Akropoli a při její obraně později zahynuli,“ vysvětluje historik Vojtěch Zamarovský.  A zatímco Peršané a jejich žoldnéři plení a vypalují centrum Attiky, Themistoklés vyšle svého otroka jako posla, jenž má předstírat, že je zběhem, a namluvit nepříteli, že mezi Řeky dochází k rozporům a část z nich chce odplout.

„Athéňan Themistoklés, jenž je tvým přítelem, ti vzkazuje, že se Helénové chystají rozejít. Chceš-li rychlé vítězství, obklič helénské loďstvo!“ sděluje tehdy Sikinnós Xerxovi.

Tyran z východu si je příliš jist, že jeho zlato a cennosti udělají z nepřátelských vůdců zrádce, a vzkazu uvěří. Nechává si dokonce postavit pozlacený trůn či nosítka na hoře Aegulas, aby na nadcházející střetnutí dobře viděl.

Athénský admirál naštěstí věří slovům věštby o následujícím boji, kde mají Athény zachránit dřevěné hradby. Těmi se nemyslí nějaká palisáda, ale lodě.

Dnešní pohled na dávné bojiště FOTO: Jona Lendering / Creative Commons / CC0
Dnešní pohled na dávné bojiště FOTO: Jona Lendering / Creative Commons / CC0

Nastává rozhodný boj

„V předvečer 29. září roku 480 př. n. l. Themistoklés už věděl, že jeho plán sjednotit Řeky silou nepřítele se zdařil: řecký přeběhlík z perské flotily hlásil, že Xerxés vydal svým lodím rozkaz, aby zablokovaly Řekům cestu k ústupu,“ pokračuje Zamarovský.

Válečná rada horečně připravuje plán střetnutí. Loďstvo se seřadí podél severovýchodního pobřeží Salamíny a vytvoří vyrovnanou formaci.

Na pravé křídlo se postaví Aigiňané, uprostřed stanou Sparťané a levé křídlo si ponechají Athéňané, mezi něž se mají začlenit spojenci z Megary a Peloponésu. Ostrov v zádech a stejně tak zálivy mají posloužit pro menší lodě, aby zachraňovaly ztroskotance.

Specifický úkol je určen Korinťanům, kteří mají předstírat útěk, obeplout ostrov a napadnout Peršany zezadu. Když noční mlhu protnou první paprsky slunce, stojí už admirál spojených flotil nad obětním oltářem a během oběti pronáší k posádkám:

„Vzhůru, synové Hellady! Vlast svou osvoboďte, osvoboďte své ženy a děti, svatyně bohů a hroby předků! Nastává rozhodný boj!“

Moderní repliky řeckých lodí. FOTO: EDSITEment / Creative Commons / volné dílo
Moderní repliky řeckých lodí. FOTO: EDSITEment / Creative Commons / volné dílo

Zmatek v bojové vřavě

Proti sobě stojí zhruba 200 až 350 řeckých lodí a možná až 900 plavidel perských. Řecké lodě vyplouvají, ale přibližně v polovině vzdálenosti před perskými koráby zpomalují, protože hradba dřevěných plavidel se zdá být nezdolná.

To už východní velkokrál sedí na svém zlatém trůnu a po ruce jsou mu k službám písaři, aby zaznamenali každé vladařovo slovo a každý dramatický okamžik námořního střetu.

Jakmile první z řeckých triér začne couvat, vyráží Athéňan Aimeniás se svou lodí kupředu, aby povzbudil morálku námořníků. Themistoklés dává smluvený signál Korinťanům k předstíranému ústupu, zatímco zbylé námořnictvo se vrhá proti nepříteli.

Peršané se nejprve drží v pevném šiku, ale v úžině jim najednou dochází prostor a některá plavidla se musejí oddělit od formace za velikého povyku. Velitel, zahajující boj, umírá v zápase s nepřítelem a ostatní velitelé nedokážou udržet pořádek.

„Mnozí totiž udíleli rozkazy, ale nerozkazovali všichni totéž. Proto také přestali plout kupředu, zarazili se, pak couvali na širší prostranství,“ vysvětlují odborníci.

Tlučou je jako tuňáky

Nadšení Athéňané a jejich spojenci vidí chaos mezi posádkami protivníků a využívají situace ve svůj prospěch. Některé lodě potápějí pomocí klounů, jimiž prorážejí trupy palub, jiným sčesávají lopatky vesel.

Takto odzbrojení veslaři nemohou s lodí hnout a takové koráby jsou pak snadným cílem pro proražení boků pomocí zobců pod příděmi triér. Po staletích píše o bitvě historik Diodóros Sicilský:

„Helénové tedy nabyli takto převahy a porazili barbary v přeslavné bitvě.

Za bojů bylo zničeno helénských lodí čtyřicet, perských však přes 200, nehledě k těm, jež byly zajaty s posádkou.“ Dramatik a účastník bitvy Aischylos přichází i s dalšími detaily utkání. Všechny břehy a skály byly prý plné padlých.

Zbylé barbarské lodě prchají ve zmatku pryč. Jako tuňáky je vojáci a námořníci řecké aliance tlučou úlomky vraků a pobíjejí vesly. Než přichází noc, nad mořskou hladinou zní vítězný jásot i nářek raněných a umírajících.

Jedna bitva ovlivní celý kontinent

Velkokrál Perské říše nemá na vybranou. Nezbývá mu nic jiného než vrátit se domů. Už se příliš dlouho zdržel ve válečné kampani, a to může přinést rozmíšky a vzpouru na vlastním území, i když porážku v centru mocného státu nikdo příliš neřeší.

Salamína je vnímána jako řadová bitva a na řeckém území zůstává stotisícová armáda pod velením generála Mardonia, aby dokončila pacifikaci Řecka.

Protože je o rok později poražena u Platají a Helénové přecházejí do ofenzivy, je už všem jasné, že se karta obrátila.

Trvá to ještě více než sto let, než je dokončeno sjednocení Řecka pod vládou Filipa Makedonského a později jeho syna Alexandra, jenž vyvrátí perskou mocnost.

Pro nás je hlavně důležité, že tato bitva zachraňuje nejen nejznámější středomořskou civilizaci a její výdobytky pro západní společnost, ale hlavně připravuje Persii o další vliv na Evropu celkově.

Pokud by bitva dopadla jinak, je možné, že by Persie, a nikoli Řecko, získala možnost uplatnit dominantní vliv na Evropu i západní svět.

Foto: Wilhelm von Kaulbach / Creative Commons / volné dílo, Barthelémy / Creative Commons / volné dílo, Jona Lendering / Creative Commons / CC0, EDSITEment / Creative Commons / volné dílo
Související články
Historie
Věra Čáslavská: Tragédie slavné rodiny
Tragédie se bohužel nevyhýbají nikomu z nás. Platí to i o slavných rodinách umělců, vědců a sportovců. Ani zlaté medaile z olympiád a mistrovství světa nikomu nezaručují domácí štěstí.  V lepších případech to končí rozvodem, v těch horších se neshody kupí i po rozvodu. A někdy může dojít i k násilí a smrti někoho z […]
Historie
100leté výročí lázeňského speciálu: Nebeský frmol Praha – Mariánky
82 434 kilometrů. Přesně tolik nalétají letouny vtipně přezdívané lázeňské speciály. Dnes trochu nepředstavitelně létají dvakrát za den dva na trase Praha – Mariánské lázně!    V průběhu roku 1924 se v Aero, jednom z nejstarších leteckých výrobců na světě, rozběhla výroba letounu A-22, který byl využívaný jako poštovní a dopravní letoun. V letech 1925 […]
Historie
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Historie
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
reklama
historie
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
reklama
historie
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Španělská chřipka: Dvojspřeží jezdců apokalypsy
Měla více obětí než obě světové války dohromady. Čtyři vlny rozpuku viru A/H1N1, které v letech 1918-1920 nakazily každého třetího člověka na planetě, zahubily až 5 % světové populace. Pandemie, která dostala mnoho přízvisek – „bolševická nemoc“, „brazilská nemoc“, či „Napoleonský voják“ – se nejvíce proslavila jako chřipka španělská.   Španělsko k ní přitom přišlo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Ve snech se mi zjevila tragédie
skutecnepribehy.cz
Ve snech se mi zjevila tragédie
Opakovaně se mi zdál děsivý sen. Budila jsem se zpocená hrůzou, a tak jsem musela jeho významu přijít na kloub. Děsivý sen se mi pravidelně vracel a já se budila se srdcem v krku a zpocená hrůzou. Noční můry jsem mívala pravidelně při každém úplňku! Už jsem z toho byla zoufalá. Nevěděla jsem, jestli mám
VETERÁNI NA ZÁMKU
epochanacestach.cz
VETERÁNI NA ZÁMKU
Zámek Nelahozeves připravil další setkání fanoušků historických vozidel. Automobily, motorky, bicykly, vojenská a hasičská technika a jiné stroje do r. v. 1990. Plánovaný program akce: 🛞 08:00 – 10:00 příjezd a registrace účastníků 🛞 10:30 – 10:45 přivítání účastníků a návštěvníků panem Lobkowiczem 🛞 10:00 – 15:00 prohlídky zámku zdarma pro
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
enigmaplus.cz
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
Zříceninu hradu Cvilín najdeme jihovýchodně od hornoslezského města Krnov. Tajemné pozůstatky starobylého hradu se nad řekou Opavicí tyčí již od dávných dob [gallery ids="140530,140531,140529"] P
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
nasehvezdy.cz
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
Herečka Demi Moore (61) ve svém věku vypadá fantasticky a také si na tom zakládá. Mnozí však pochybují, že by měla tak dobré geny, a její dokonalost přisuzují spíše návštěvám kliniky plastické chiru
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
historyplus.cz
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
Už je to tady. Vyvolávají jména vězňů do transportu do lágru. Když zazní jméno Geneviève de Gaulleová, začnou ostatní internovaní tleskat. Aspoň malé pohlazení na duši pro mladou ženu před cestou do Ravensbrücku.   Ví, že ten aplaus nepatří jen jí, ale hlavně jejímu milovanému strýci. Jistě by na ni byl hrdý, nejen za činnost
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
panidomu.cz
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
nejsemsama.cz
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
K takovým věcem jsem byla vždycky nedůvěřivá. Lidé si dokážou hrozně vymýšlet! Pak ale přišel ten zvláštní zážitek, který mě přesvědčil. V y, kdo se zajímáte o minulé životy, určitě tu knihu dobře znáte. Jmenuje se Život po životě a napsal ji dr. Moody. Když se mi dostala do rukou, tak jsem na karmu a nějaké minulé či budoucí životy