Airbnb chce, aby nová pravidla EU byla výhrou pro všechny

UPOZORNĚNÍ: Názor autora/autorů se nemusí shodovat s názorem redakce Euractiv.cz

Komerční obsah

Web Summit/Flickr

Tento článek je součástí Special reportu: Krátkodobé pronájmy: Nová pravidla a aktuální trendy

EU právě přijala návrhy nových pravidel, která mají řešit některé z největších otázek spojených s rozvojem Airbnb a krátkodobých pronájmů v Evropě. Jak má vypadat účinný rámec EU pro regulaci tohoto odvětví? Jak mohou vlády a průmysl spolupracovat, aby bylo ubytování k dispozici a zároveň se omezil spekulantský a nadměrný turismus? Může existovat harmonizovaný, celoevropský přístup k regulaci, který by zmocnil místní orgány k prosazování svých pravidel? Může cestovní ruch nadále růst a být udržitelný?

Nathan Blecharczyk je jedním ze spoluzakladatelů společnosti Airbnb. Působí jako ředitel pro strategii.

Věříme, že návrhy, které předložila Evropská komise, jsou velkým krokem k zodpovězení některých z těchto výzev.

Airbnb začalo jako odpověď na výzvu, jak si obyčejní lidé mohou dovolit platit nájem. Zhruba před 14 lety, když jsme se spoluzakladateli Airbnb hledali nápady, jak zaplatit nájem, jsme nafoukli matrace, přivítali tři hosty a Airbnb bylo na světě. Když přeskočíme do současnosti, miliony hostitelů po celém světě dělají totéž; využívají své domovy – za které mají obvykle největší výdaje – k tomu, aby si zvýšili příjem a mohli vyjít s penězi.

Vzhledem k tomu, že životní náklady v Evropě stále rostou, nebyl dodatečný příjem nikdy důležitější.

V EU žije více než milion hostitelů využívajících Airbnb, což je více než v jakémkoli jiném regionu na světě, a téměř tři čtvrtiny z nich sdílejí pouze jeden domov. Typický hostitel si v loňském roce vydělal něco přes 3 000 eur, což odpovídá dvouměsíčnímu příjmu navíc pro průměrnou domácnost v EU, a 40 % z nich tvrdí, že jim dodatečný příjem pomáhá dovolit si rostoucí životní náklady (na základě průzkumu mezi více než 36 000 hostiteli a téměř 38 000 hosty, kteří si rezervovali ubytování v období od 1. června 2021 do 31. prosince 2021 a byli dotazováni v období od 17. února 2022 do 31. března 2022, s chybou pod 2 %).

Jak se Airbnb rozvíjelo, spolupracovali jsme s tvůrci politik na pravidlech, která pomáhají hostitelům sdílet domovy, dodržovat místní pravidla a platit daně. Naučili jsme se, že musíme upřednostňovat naše vztahy s vládami stejně jako s hostiteli a hosty. I když jsme hrdí na pokrok, kterého jsme společně dosáhli, včetně míst, jako je Francie, Řecko a Nizozemsko, vždy můžeme udělat více.

Dnes, kdy je hostitelství i nadále ekonomickým záchranným lanem pro rodiny v celé EU, se zaměřujeme na novou výzvu, tedy jak může být Airbnb součástí řešení problémů spojených s popularitou a růstem cestovního ruchu v Evropě.

Opakovaně jsme si všimli, že když se hosté na cestách ubytují v místních domovech, cestovní ruch se více rozptýlí a přináší prospěch více komunitám mimo rušné hotely a turistické hotspoty. Jako inženýr vždy hledám technologická řešení problémů cestovního ruchu v Evropě, která můžeme zabudovat do našeho produktu a zakořenit v DNA Airbnb při našem postupu vpřed. Za posledních několik let jsme představili řadu nástrojů, které tento měsíc dosáhly významných milníků.

City Portal – na míru vytvořenou platformu pro vlády, která jim umožňuje přístup k datům, informacím a nástrojům pro prosazování pravidel Airbnb – nyní přijalo více než 300 měst a úřadů pro cestovní ruch po celém světě, včetně více než 170 v Evropě. Díky naší práci, která pomáhá místním orgánům vybírat a odvádět turistické daně jménem hostitelů, bylo celosvětově vybráno a odvedeno více než 6 miliard dolarů, včetně 573 milionů dolarů (511 milionů eur) v EU. A nyní poskytujeme hostitelům v 60 zemích zdarma detektory hluku na podporu boje proti hluku a obtěžování, které v nedávném pilotním projektu pomohly hostitelům a hostům vyřešit 100 % upozornění na hluk do 20 minut od zjištění.

Tento měsíc také Airbnb sdílelo novou analýzu o tom, jak nové flexibilní vyhledávací nástroje odvádějí rezervace z turisticky nejpřetíženějších míst Evropy a z nejvytíženějších termínů cestování, a podporují tak udržitelnější cestovní trendy. Netvrdíme, že máme všechny odpovědi, ale budeme pokračovat v inovacích a chceme postupovat ve spolupráci s komunitami, abychom zajistili výsledky, které budou prospěšné pro všechny.

V tomto duchu nás povzbuzují návrhy celounijních pravidel pro krátkodobé pronájmy, které minulý týden přijala Evropská komise. Podle těchto návrhů budou mít orgány, které zavedly jasné a jednoduché registrační postupy, lepší přístup k údajům prostřednictvím harmonizovaného rámce pro sdílení dat, což jim umožní vytvořit chytrá a na důkazech založená místní pravidla.

Návrhy jsou nejnovějším krokem k jasnějším pravidlům a lepším způsobům spolupráce mezi průmyslem a orgány v celé EU. Například Airbnb již sdílí údaje o krátkodobých pronájmech prostřednictvím našeho partnerství s Eurostatem a připravujeme se na dodržování společného rámce pro vykazování daní pro digitální platformy, známého jako DAC 7.

Zásadní je, že navrhovaná pravidla EU dávají naději i běžným Evropanům, kteří jsou z výhod hostování vyloučeni kvůli roztříštěným a nepřiměřeným místním pravidlům, jež byla často navržena s ohledem na velké provozovatele cestovního ruchu a podkopávají jednotný trh. Záměrem je, aby více údajů nakonec vedlo k jasnějším, spravedlivějším a přiměřenějším předpisům v celé EU.

Je důležité zdůraznit, že návrhy EU jsou výchozím bodem a je třeba ještě vypracovat mnoho podrobností. Z naší dosavadní spolupráce s vládami a z inovací produktů také víme, že tato práce je velmi složitá a nejedná se o pouhé cvaknutí vypínačem.

Jisté je, že návrhy představují přelomový okamžik pro všechny, aby se posunuli vpřed a společně řešili otázky udržitelnosti cestovního ruchu v Evropě.

Věříme, že tyto návrhy poskytují Airbnb rámec pro rozšíření naší spolupráce s vládami a usnadnění sdílení domovů a dodržování pravidel pro běžné Evropany. Dlouhodobě podporujeme práci evropských institucí na nových pravidlech pro krátkodobé pronájmy. Díky harmonizovanějšímu přístupu k regulaci mohou odvětví a vlády spolupracovat na zlepšení přístupu k údajům, zvýšení transparentnosti a řešení nepřiměřených místních pravidel, která brání evropským rodinám sdílet své domovy s vidinou zvýšení přijmu, a podkopávají jednotný trh.

Těšíme se na budoucnost a chceme pokročit a využít této příležitosti ve spolupráci s vládami, komunitami a průmyslovými odvětvími v celé EU, abychom vytvořili pravidla, která budou skutečně přínosná pro všechny.