Pátek, 19.4.2024
Volný časZdraví a životní styl

1. prosinec – Světový den boje proti AIDS

Světový den boje proti AIDS, někdy též zkráceně Světový den AIDS, je celosvětově významný den, vyhlášený Světovou zdravotnickou organizací jako příležitost k osvětě o pandemické smrtelné nemoci AIDS, k povzbuzení boje proti ní a viru HIV, k demonstraci podpory lidem žijícím s HIV i uctění památky jeho obětí. Připadá každoročně na 1. prosince.

Poprvé byl celosvětově vyhlášen roku 1988. V roce 1996 vznikl program OSN pro boj proti HIV a AIDS (The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, zkr. UNAIDS) a převzal organizaci a propagaci Světového dne boje proti AIDS. Následujícího roku vznikla při tomto programu organizace World AIDS Campaign, která od roku 2004 působí samostatně.

Sbírka Červená stužka ke Světovému dni AIDS

Mezinárodní asociace studentů medicíny (IFMSA CZ) bude na podporu České společnosti AIDS pomoc od 27. 11. do 7. 12. 2023 pořádat sbírku Červená stužka. Během této sbírky si mohou lidé od studentů zakoupit odznáček nebo žeton se symbolem červené stužky. Výtěžek z prodeje půjde na preventivní aktivity České společnosti AIDS pomoc. Prodej stužek bude probíhat v Praze, Plzni, Ostravě, Olomouci, Brně a Hradci Králové.

 

Červená stužka

www.cervenastuzka.cz

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.