Hypermobilita kloubů: seznámení, příčiny i léčba

Komentáře
Hypermobilita kloubů: seznámení, příčiny i léčba
Image by karlyukav on Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Syndrom hypermobility kloubů nebo dvojitá kloubnost znamená, že se klouby člověka nadměrně ohýbají.
  • U některých lidí to může způsobit bolest či zranění kloubů.
  • Hypermobilní klouby se vyskytují asi u 10 až 25 % populace.

Abnormální pohyblivost kloubů se může zdát na první dobrou jako superschopnost vytáhnutá ze světa Úžasňákových. Ve skutečnosti jde o problém zvyšující pravděpodobnost budoucí bolestivosti a zranění kloubů, v horších případech funguje jako doprovodný důsledek jiných a vážnějších zdravotních komplikací. V tomto článku vám představíme nejen, co to hypermobilita je, ale také její příčiny a možnou pomoc, odbornou i tu, kterou můžete praktikovat sami.

Co to vlastně je?

Hypermobilita může být také nazývána jako kloubní laxita či hyperlaxita. Jedinec s hypermobilními klouby je schopen je snadno a bezbolestně prodloužit za normální rozsah pohybu. Dochází k ní, když jsou tkáně držící kloub pohromadě (zejména vazy a kloubní pouzdro) příliš volné. Zároveň k tomu ovšem mohou přispívat i ochablé svaly nacházející se kolem postižených kloubů.

Hypermobilita se běžněji objevuje u dětí, protože jejich pojivové tkáně nejsou ještě zcela vyvinuty. To ale neznamená, že netrápí i dospělé – jak jsme zmínili výše, tento problém se týká až ¼ populace. V mnoha případech může navíc hypermobilita vést k vážnějším problémům, například bolesti kloubů či zvýšenému riziku osteoporózy. Mezi nejčastěji postižené klouby patří kolena, ramena, lokty, zápěstí a prsty na rukou i nohou.

Jaké mohou být příčiny…

Příčin hypermobilních kloubů může být celá řada. Mezi nejčastější se ale řadí syndrom benigní hypermobility, kdy se ohýbání “za hranici” objevuje bez jakýchkoli základních zdravotních problémů (jediným příznakem jsou hypermobilní klouby). Tento stav může být způsoben:

  • tvarem kosti nebo hloubkou kloubních jamek
  • svalovým tonem
  • špatným smyslem pro propriocepci
  • rodinnou anamnézou hypermobility

U některých lidí s hypermobilními klouby se také rozvine ztuhlost nebo bolest kloubů, čemuž se říká se tomu syndrom kloubní hypermobility. Ve vzácných případech se hypermobilní klouby vyskytují jako důsledek jiných zdravotních komplikací. Mezi ně se řadí:

  • Downův syndrom
  • Kleidokraniální dysostóza (dědičná porucha vývoje kostí)
  • Ehlers‑Danlosův syndrom (syndrom ovlivňující elasticitu)
  • Marfanův syndrom (porucha pojivové tkáně)
  • Morquiův syndrom (dědičná porucha ovlivňující metabolismus)

Hypermobilita kloubů: seznámení, příčiny i léčba

A co léčba?

Na syndromy hypermobility neexistuje žádný univerzální lék. Vyhlídky závisí především na celkovém zdraví člověka, léčebném režimu, ale především typu hypermobility, kterou má. Ve většině případů se léčba zaměřuje spíše na zvládnutí příznaků než na základní onemocnění. Avšak některé možnosti léčby zahrnují:

  • léky proti bolesti
  • fyzioterapie
  • podpůrná a pomocná zařízení ke snížení rizika zranění
  • posilovací cvičení pro ochranu kostí a budování svalové síly
  • terapie pro zvládání stresu
  • doplňky, jako je vitamín D a vápník, k prevenci osteoporózy
  • průběžné sledování za účelem kontroly poranění kostí a ztráty kostního minerálu
  • léčba refluxu a dalších trávicích příznaků

V případě, že i vy sami máte podezření na hypermobilitu kloubů nebo vás trápí chronická bolest kloubů a častá svalová zranění, se neváhejte obrátit na svého lékaře či jiného odborníka.

Self‑care nic nezkazíte

Pokud chcete hypermobilitě předejít anebo zintenzivnit a podpořit léčbu, kterou vykonáváte, rozhodně se nejedná o nic složitého ani vyčerpávajícího. Klíčem je udržování zdravé hmotnosti pomocí vyvážené stravy a pravidelného pohybu, což zvýší pevnost kloubů a zesílí svaly kolem nich. U sportu ale dávejte pozor – držte se cvičení s „nízkým dopadem“, jako je plavání nebo jízda na kole. Strategie spánkové hygieny patří též mezi důležité pilíře. Konzistentní doba spánku, relaxace před ním i pohodlné, chladné a tmavé prostředí vede jak k duševní, tak fyzické pohodě. Super pomůckou může být také podpůrná, kotníková obuv, láhev s horkou vodou či hřejivá mast k úlevě od akutní bolesti. Všechny tyto kroky ovšem opět doporučujeme napřed konzultovat s vaším lékařem.

Co si z toho vzít?

Hypermobilita je souhrnný název pro snadné a bezbolestné prodloužení kloubů za normální rozsah pohybu. Mezi příčiny se řadí jak nepřirozený tvar kosti nebo hloubka kloubních jamek, tak vrozené poruchy a syndromy, například Downův či Ehlers‑Danlosův. A ačkoli na hypermobilitu jako takovou neexistuje univerzální léčba, existují různá cvičení a změny životního stylu, které mohou stav jedince výrazně zlepšit.

Jak vybrat nejúčinnější kloubní výživu?
Jak vybrat nejúčinnější kloubní výživu?
Nejen tvrdým tréninkem dochází k poškození chrupavky, která nestíhá regenerovat. Zdravým kloubům můžeme však pomoci chytře zvolenou kloubní výživou. Co bychom měli v kvalitní kloubní výživě hledat a jaké produkty splňují tyto podmínky?
Proč mají sportovci rozvinutější a výkonnější mozek než lidé bez pohybu?
Proč mají sportovci rozvinutější a výkonnější mozek než lidé bez pohybu?
Plnění školních povinností a pravidelná pohybová aktivita se nemusí vylučovat. Sport může mít příznivý vliv na váš prospěch ve škole! Jde jen o to, abyste si vytvořili dobrý časový plán a zařazovali pohyb do svého denního rozvrhu.
Užívání kolagenu na zlepšení pleti a kloubů  - má smysl?
Užívání kolagenu na zlepšení pleti a kloubů - má smysl?
Kolagenové přípravky na nás v poslední době útočí doslova ze všech stran. Má jejich užívání opravdu smysl, nebo se jedná jen o vyhozené peníze?
Bez strečinku vám hrozí svalová zranění. Kdy a jak zařadit protahování?
Bez strečinku vám hrozí svalová zranění. Kdy a jak zařadit protahování?
Strečink neboli protahování svalů není jen praktikou profi sportovců, naopak by ho měl zařadit každý. Proč a kdy? Na to odpoví dnešní článek.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!