Yifan Ye: Nepravidelná menstruace? 月经不调
Tradiční čínská medicína zná řešení

Menstruační poruchy mohou být pro mnoho žen problémem. Menstruace je už tak dost nepříjemná, ale když se k ní přidá "porucha", může vás to dohnat k nepříčetnosti!

Nepravidelná menstruace

Nepravidelná menstruace


Historie TČM teorie menstruačních poruch
Čínská medicína má dlouhou historii porozumění menstruaci, která je doložena již od dob dynastií Xia 夏, Shang商 a Zhou周.
Teorie menstruace v čínské medicíně pochází ze starobylé knihy "Vnitřní kniha Žlutého císaře"《黄帝内经》(Huang Di Nei Jing), více než 3 000 let staré, kde se uvádí, že "když je ženě sedm let, její ledviny jsou v plném rozkvětu, zuby se prodlužují a ve věku čtrnácti let let přichází menstruace, puls Ren je otevřený, puls Taichong je v plném rozkvětu a menstruace přichází ve správný čas"“女子七岁,肾气盛,齿更发长,二七而天癸至,任脉通,太冲脉盛,月事以时下”.
S pozdějším rozvojem gynekologie se postupně obohacovaly a zdokonalovaly znalosti o poruchách menstruace. Tyto texty, každý s vlastními charakteristikami, pokud jde o teoretickou léčbu a klinické zkušenosti, položily dobrý základ pro budoucí rozvoj gynekologie v Číně, zároveň poskytly referenci pro klinickou diagnostiku a léčbu moderních gynekologických onemocnění.

Zkoumání TČM příčin menstruačních poruch
Čchi a krev jsou zdrojem meridiánů a produkce čchi a krve závisí na normální činnosti vnitřních orgánů. Ledviny shromažďují esenci, která se mění v čchi a produkuje krev; játra shromažďují krev a regulují její množství; slezina je pánem krve, která je zdrojem biochemie čchi a krve; srdce je pánem cév; plíce jsou pánem čchi, která je zdrojem krve. Čchi a krev produkované vnitřními orgány jsou závislé na meridiánech. Produkce menstruace je založena na koordinovaném pohybu vnitřních orgánů, čchi a krve a meridiánů. Vnitřní a vnější patogenní faktory proto způsobují dysfunkci vnitřních orgánů, čchi a krve, nepřímo nebo přímo poškozují vnitřní orgány a meridiány. Podle moderního poznání jsou příčinami menstruačních poruch především chlad寒邪, teplo热邪 a vlhko湿邪, emocionální faktory, poranění způsobená pohlavním stykem, nevhodná strava, přepracování a fyzické faktory. Hlavními příčinami menstruačních poruch jsou poruchy funkce vnitřních orgánů, nerovnováha čchi a krve.

Typy TČM prokazující menstruační onemocnění a léčba
Existuje 23 typů TČM menstruačních poruch, ale popíšu pouze tři z nich.

1. Typ stagnace chladu a vlhkosti 寒湿凝滞型
Hlavními projevy tohoto typu jsou studené bolesti v podbřišku před menstruací nebo během ní, které se zmírňují pitím horké vody, nízký menstruační proud, tmavá barva a možné krevní sraženiny. Menstruační proud je slabý, tmavší barvy a mohou se objevit krevní sraženiny. Pacientka se obvykle bojí chladu. Menstruační bolesti může zhoršovat také život nebo práce ve vlhkém a chladném prostředí. Tento stav může z dlouhodobého hlediska vést k neplodnosti, proto je důležité o sebe pečovat! Především byste se před menstruací nebo během ní neměla dotýkat studené vody. Pokud musíte mýt nádobí a oblečení, můžete si vzít rukavice.
Můžete užívát některé čínské byliny pro regulaci menstruace, například Wen Jing Wan温经丸, Si Wu Wan四物丸 nebo čaj z hnědého cukru a zázvoru.
Nakonec můžete použít moxování k zahřátí menstruace a rozptýlení chladu pomocí akupunkturní body Zu San Li 足三里 ST36 a San Yin Jiao 三阴交 SP6.
Zusanli | ST36 - cu-san-li

Zusanli | ST36 - cu-san-li

Sanyinjiao | SP06 - san-jin-ťiao

Sanyinjiao | SP06 - san-jin-ťiao


2.Typ stagnace čchi a krve 气血瘀滞型
Hlavními projevy tohoto typu jsou: obvyklá podrážděnost a záchvaty vzteku. Bolest prsou, bolest žeber, napětí a otok na hrudi před menstruací nebo během ní, opožděná nebo dokonce amenorea menstruačního cyklu a menstruace fialové barvy s krevními sraženinami. Při léčbě tohoto typu menstruační poruchy je nejdůležitější udržet si dobrou náladu a neztrácet nervy.
Tyto dva akupunkturní body můžete moxovat Guan Yuan关元CV4 a Ming Men命门GV4 a i masírování Tai Chong太冲 LR3.
Kromě toho můžete k léčbě užívát Xue Fu Zhu Yu Wan血府逐瘀丸 a vodu s hnědým cukrem.
Guanyuan | CV04 - kuan-jüan

Guanyuan | CV04 - kuan-jüan

Mingmen | GV04 - ming-men

Mingmen | GV04 - ming-men

Taichong | LR03 - tchaj-čchung

Taichong | LR03 - tchaj-čchung


3.Typ nedostatku čchi a krve 气血亏虚型
Tento pacient je obvykle slabý a náchylný k nemocem. Menstruační tok je slabý, barva světle červená, břicho je neurčitě bolestivé, obličej je bledý, víčka, ústa a rty jsou bledé a pacientka je snadno slabá. U tohoto typu je nejdůležitější vyživovat čchi a krev, můžete užívát byliny Si Wu Wan四物丸, Ba Zhen Wan八珍丸 atd.

Můžete moxovat Ba Liao八髎 BL31 BL32 BL33 BL34, Gui Lai 归来 ST29, Yong Quan涌泉 KI1, používá se ke zlepšení stavu těla a doplnění čchi a krve.
Biliao | BL31-BL34 - pi-liao body

Biliao | BL31-BL34 - pi-liao body

Guilai | ST29 - kuej-laj

Guilai | ST29 - kuej-laj

Yongquan | KI01 - jung-čchüan

Yongquan | KI01 - jung-čchüan


Během moxování je také třeba udržovat teplo.
1. Půl hodiny po moxování si nemyjte ruce studenou vodou ani se nekoupejte. Po 6 hodinách se osprchujte. Po moxování budou póry těla otevřené a náchylné k chladu.
2. Po moxování vypijte přiměřené množství teplé vody. Pití vody pomáhá vylučovacím orgánům vylučovat toxiny z těla; nepijte studenou nebo ledovou vodu, a to ani v létě.
3. Po moxování, pokud je únava, slabost a duševní neschopnost normální. Tělo se v této době zotavuje, může trochu odpočívat.

Yifan Ye - čínská medicína,  web: yifan.cz
cz
Nepravidelná menstruace (Yue jing bu diao)
Nepravidelná menstruace (Yue jing bu diao)