Celebrity

1. prosince 2022 14:00

Eliška Reiglová

Kateřina Macháčková promluvila o dědictví po otci. V jedné z banánovek našla poklad

7 pádů Honzy Dědka (46) - Kateřina Macháčková

Herečka Kateřina Macháčková (72) se u Honzy Dědka rozpovídala o období, kdy byla závislá na kartách a těch, kteří je vykládají. Promluvila také o těžkém období po skonu jejího otce, které jí ulehčila pozůstalost po něm. Prozradila i, proč nikdy nechtěla spolupracovat se synem.

Pražská rodačka Kateřina Macháčková přišla na svět 30. listopadu 1949. Jejím otcem byl herec a režisér Miroslav Macháček a maminkou operní pěvkyně Věra Štiborová. Je absolventkou pražské DAMU a kromě herectví se věnuje také literární tvorbě. Aktuálně má nové představení s názvem Show doktorky Ruth.

O divadle

„Je to sexuální lektorka. Je to takový zajímavý případ. Monodramata, to je moje doména teď. V Řeznické hraju dvě monodramata Jeden německý život a Show doktorky Ruth. Obě se dotýkají holocaustu. Jedno je o sekretářce Josepha Goebbelse a druhé je o přeživší z holocaustu, dítěti – šikovné schopné vtipné úžasné osobnosti, která se přes celý svět dostala do Ameriky, kde udělala kariéru, chtěla pomáhat ženám, byla neskutečně vtipná a začala učit sexuální výchovu. Začala s tím kolem 50. let, ta dáma ještě žije, je jí kolem 95 let. A říká – pro mě – asexuální věci. A ona i celkem asexuálně vypadá, ale je takový maskot,“ prozradila Kateřina Macháčková, v čem ji aktuálně mohou diváci v divadlech vidět.

Přestože v jedné ze svých her je Kateřina Macháčková nucena se vyjadřovat slovníkem hodným člověka, který o sexu a věcech s ním spojených hovoří rád, ona sama konverzace na toto téma nevyhledává a jsou jí nepříjemné. Pro objasnění uvedla pár vět, které by jí za normálních okolností z úst nevyšly, ale na jevišti to je jiná.

„Já jsem sama velmi cudná a stydlivá, já ty věci nerada říkám. Říkám třeba, že penis je jako když si vezmu brambor a takhle ho škrábu. Nebo ona tak říká: ‚Kdybyste si myslel, pane Dědku, že máte malý penis, to znamená, že se na něj díváte svrchu. Takový optický klam. Poradím vám, až budete vzrušený, podívejte se před zrcadlo a uvidíte to, co vidí vaše partnerka.' A taky tam je: ‚Milujte svůj penis a řekněte Juliene, ať miluje svoji vaginu,'“ zasmála se.

Poslední sbohem a pozůstalost

Miroslav Macháček, otec Kateřiny Macháčkové, byl uznávaným hercem a režisérem. V roce 1968 byl jmenován zasloužilým umělcem a zemřel v únoru 1991 ve věku 68 let. S dcerou se příliš nevídal, ale vše, co po sobě zanechal, odkázal jí. Právě v jedné z krabic se skrýval poklad.

„Po čtyřicítce herečky nemají moc rolí, tak jsem moc nehrála a zašla jsem ke kartáři, co se životem. A on mi řekl, že bych měla psát. Za tři dny jsem si koupila počítač, táta krátce předtím zemřel a zbylo po něm asi 30 banánových krabic pozůstalosti. Nejdřív jsem prohledávala, co tam je, byla jsem zvědavá, jaký ke mně měl vztah, protože jsme se moc nevídali. A našla jsem tam deník z blázince, z Bohnic, protože táta byl v pětasedmdesátém roce čtyři měsíce hospitalizovaný v Bohnicích,“ prozradila herečka.

Se zápisky svého otce z dob, na které by zřejmě jen málokdo vzpomínal v dobrém, zašla za svým synem a společně se rozhodli, že jeho slova stojí za zveřejnění. Vydání nakonec ani nevyžadovalo nesčetné schůzky se zástupci vydavatelství, zájem projevilo hned to první.

„Můj syn, protože jsem nechtěla, aby dělal divadlo, studoval novinařinu. Přinesla jsem mu to, co na to říká. A on řekl: ‚Piš, mami, piš.' Tak jsem se vydala do nakladatelství Český spisovatel, jestli by to nevydali a oni to vydali za čtvrt roku. Byl to tehdy docela hit. To je přepis, byla jsem v podstatě sekretářka, která to na stroji přepsala,“ přiznala.

Závislost na kartářkách

„Jeden čas jsem docela propadla kartářkám. Hodně moc. Závislačka. Byl to s některými zvláštní vztah. Jedna mi třeba volala, jestli večer nepřijdu. Neměla jsem to v plánu, bylo mi dobře, byla jsem v pohodě, hezký den, ale ona mi řekla, že si myslí, že ji budu potřebovat. Pak půl roku život někde, nechci říct kde,“ přiznala Kateřina Macháčková, na čem si vybudovala závislost.

V tuto chvíli už kartářky nevyhledává, díky chytrému telefonu se ale o občasnou věštbu nemusí ochuzovat. „Už na tom nejsem závislá, ale mám v mobilu aplikaci. Škoda, že tu ten mobil teď nemám, protože jinak bych se té aplikace zeptala, jestli jsem, nebo nejsem trapná,“ zasmála se herečka.

Groteskní život

Kateřina Macháčková nepatří k lidem, kteří by se bez neustálé společnosti neobešli. Skrze sociální sítě je ale v kontaktu se svými přáteli ráda a čas od času zveřejní něco pro zasmání.

„Víte co, já žiju sama a Facebook je můj přítel. Někdy hodně častý, někdy jsem si dávala abstinenční pauzy. Můj život sice není úplně veselej, ale odehrává se v groteskovitých situacích. Mám potřebu přátele pobavit, to se mi občas podaří,“ svěřila.

Nejposlednější komická situace Kateřiny Macháčkové souvisí i s jejím pracovním životem. Její syn, slavný režisér Petr Svojtka mladší, s ní dosud nikdy nespolupracoval a ani jeden z nich po tom netoužil. Osud tomu ale chtěl jinak.

„Nikdy jsem se synem nechtěla pracovat, ani on se mnou. Říká se, že maminka a režisér mají vždycky pravdu, takže u nás by se to tlouklo. Ale teď se stalo, že zaskakuju za Janu Švandovou v roli staré kurvy v představení Nejstarší řemeslo, které zrežíroval. První spolupráce a hned kurva,“ dodala se smíchem.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.