Toyota nespoléhá jen na elektromobily, sází na široké portfolio pohonů

Toyota nespoléhá jen na elektromobily, sází na široké portfolio pohonů

1.12. - Japonská automobilka Toyota v České republice nabízí všechny typy alternativních pohonů, od full hybridních přes plug-in hybridní modely až po bateriové a vodíkové elektromobily. V době, kdy většina automobilek směřuje svoji budoucnost pouze k elektrickým modelům, Toyota sází na širší nabídku. Vynáší jí to doposud nejvyšší tržní podíl (6,3 %) v počtu prodaných nových aut a čtvrtou pozici na trhu.

„Obliba našich vozů stále roste zejména díky tomu, že poskytujeme jednu z nejširších nabídek pohonných systémů na trhu. Z nich by si měl být schopen vybrat opravdu každý,“ řekl Martin Peleška, ředitel českého zastoupení značky Toyota.

Toyota také stále šířeji spoluprcuje s českými i mezinárodními firmami, jejichž vozové parky se tak plní auty s nejmodernějšími zejména hybridními technologiemi, a přispívají tak ke zlepšení ovzduší. Hybridní Toyoty se pak velmi dobře osvědčují i v provozu flotily sdílených aut. „Hybridní pohony jsou pro současný svět, kdy není tolik dobíjecích stanic, ideální. Lze tak jezdit ekologicky a mít jistotu dojezdu, která plně elektrickým autům chybí. Navíc si hybridy elektrickou energii sami jízdou vyrábějí. V městském provozu pak dokáží jezdit až 70 % času čistě na elektrickou energii zcela bez emisí. To jim ale neubírá nic z dynamiky a výkonu, který je potřeba mimo město,“ řekl Milan Beutl, ředitel Anytime carsharing.

Sázka na strategii širokého portfolia pohonů se Toyotě vyplácí, a proto v ní hodlá pokračovat. „I v příštích letech se chystáme nabízet kombinace benzínových spalovacích motorů, hybridů, vodíkových elektromobilů i bateriových elektromobilů,“ uvedl Martin Peleška z Toyoty.

Je zajímavé sledovat vývoj na trhu alternativních pohonů automobilů. „Aktuálně je pro nás ideální hybridní pohon, ale z toho, co se na trhu reálně nabízí, je vodíkový pohon smysluplným řešením, které může brzy začít velmi dobře fungovat. Proto provádíme pilotní testování vhodnosti vodíkové Toyoty Mirai pro carsharing,“ řekl Milan Beutl z Anytime carsharing. „Ted již nezbývá než počkat na lepší dostupnost vodíku pro automobily a tento ekologický způsob dopravy může směle rozšířit flotilu hybridních automobilů Toyota, které Anytime využívá,“ doplnil.

(pav)

Foto: Toyota - tankování vodíku do nádrže Toyoty Mirai

spinner