1. 12. 2022

Novinka pod lupou: Wednesday (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Wednesday
Žánr komedie, teen, nadpřirozený
Stanice Netflix
Premiéra 23. 11. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 57 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Seriál mapuje studentská léta Wednesday Addamsové na akademii Nevermore. Právě zde se hrdinka snaží zvládnout své rozvíjející se psychické schopnosti, zastavit monstrózní vražedné řádění v místním městě, vyřešit nadpřirozenou záhadu, do které byli před 25 lety zapleteni i její rodiče… a to vše spolu s novými a velmi zamotanými osobními vztahy.

Trailer

A jaký je náš ortel?

I když Addamsovic rodinku znám jen podle jména a obrázků a žádný seriál ani film jsem neviděla (nebo si to alespoň nepamatuju), tak Wednesday byla tento týden v seznamu mých osobních nejočekávanějších novinek. A s potěšením musím říct, že očekávání naplnila. Bavila jsem se královsky a těším se, až si pustím další díly.

Už když byla Jenna poprvé oznámena do hlavní role, má natěšenost výrazně vzrostla. Herečku sice neznám, ale podle fotky mi přišla jako dokonalá volba pro Wednesday. V seriálu exceluje, i když mnozí fanoušci znají více tváří této zvláštní mladé dívky, myslím, že se s ní i Jenna popasovala se ctí a zaslouží si rozhodně slova chvály. I ostatní jsou vybráni skvěle, i když neměli zatím v seriálu mnoho prostoru. Bála jsem se, že Guzmán mi jako Gomez nebude sedět, na fotce vypadal tak nějak všelijak, ale v samotném pilotu mi opět do role perfektně zapadl.

První díl přinesl spoustu akce, rozjetých dějových linek i potenciální romantický trojúhelník. Jen čekám, z koho se vyklube velký záporák – barista v kavárně je až moc nevinný a sladký, aby to byla pravda, takže svůj tip sázím na něj.

To je za mě vše. Sice neporovnávám s předchozími zpracováními, ale jakožto neználkovi původní tvorby mi tato nová verze sedla perfektně.

  • herecké obsazení, hlavně Jenna
  • nebojí se násilí
  • spousta zábavné akce a zvratů v rámci jediného dílu
  • záhada na pokračování
  • ideální pro maraton
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Sázka na postavu Wednesday tvůrcům vyšla, o tom žádná. Jen by to mohlo být trochu odvázanější. Hned na úvod dostáváme scénu, kdy Wednesday vstoupí do krytého bazénu, s koupajícími se staršími studenty a se slovy „jen já mohu svého bratra mučit“ hodí do vody piraně. Paráda. Jenže pak se už nic takového neobjeví. Příběh sklouzne do děje ala Harry Potter a střety s „normálními“ lidmi chybí, byť výjimka se najde. Wednesday se dostane na školu se sobě rovnými, kde řeší záhadu sekty a pokusu jí zabít. Děj poté částečně upadne do rutiny, nic na tom nezmění ani závod kajaků nebo ples, ale jízlivé a pikantní hlášky naštěstí ano a v tomto prostředí Wednesday kraluje. V rámci odhalování záhad školy, její rodiny a vražd v podstatě všechny další postavy odsoudila do role nahrávačů na její slovní gagy, což se asi bude většině diváků líbit. Děj je svižný, detektivní zápletka vcelku napínavá a Jennu Ortegu v hlavní roli si lze rychle oblíbit. Jen už dost obézní Luis Guzmán mi nesednul, hlavně, když má vedle sebe Morticiu s tváří Catherine Zeta-Jones, byť patřičně nalíčenou. Zajímavě zahrála svůj part ředitelky školy Gwendoline Christie, tohle robustní „děvče“ ukazuje, že dokáže více, než jen máchat mečem jako Brienne z Tarthu (GoT). A nakonec i finále dopadlo fajn, byť bylo trochu podbízivé a méně překvapivé. Po zhlédnutí vládne spokojenost a věřím, že tady Netflix bude mít další hitovou ságu.

  • Jenna Ortega jako Wednesday s hláškami, které dokáží utáhnout seriál
  • Věc
  • Většina herců jen nahrává hlavní postavě
  • Trochu mi chybí odvázanější scény, jako ta v úvodu prvního dílu
  • Herec Guzmán v roli Addamse
80 %
Mé hodnocení
richardK

Ufff nebo ouch? Něco mezi tím. Rozhodně to není tak špatný, jak by to mohlo být špatný. Ale zároveň to není žádný dechberoucí zázrak.

Vizuálně to vypadá úchvatně, skoro jako kdyby Pushing Daisies natáčeli na černobílý film. Na provedení je vidět silný vliv Tim Burtona a po pravdě vizuál to tahá o pár procent nahoru.

Jenna Ortega taky nehraje špatně a vlastně se mi libí i ostatní postavy a jejich herecké ztvárnění, sic bych mohl mít trochu výhrady k rodičům, ale ti se naštěstí vyskytují velmi málo a tak moc nekazí dojem.

I když se pilot točí okolo představovačky hlavních postav a spolužáků (některé scény tak působí trochu prkenně a klidně by se představovačky některých postav daly odložit na později), tak přeci jen se děj posouvá dopředu a připravuje záhady k řešení na příště.

Tak co je tedy špatně? Když jsem o traileru psal, že to je trochu jako Harry Potter v emo světě, tak to bylo myšleno pozitivně. Jenže co v traileru působí mile, tak se roztažené do jedné epky vyprofiluje jako naivně dětské. Přišel jsem si, jako když koukám na seriál, který je určen pro mojí předpubertální dceru a jsem si jistý, že ta ho bude zbožňovat. Prostě všechno působí tak nějak nedospěle a člověk se sem tam přistihne, že se trochu stydí, že na to kouká. Prostě to není ta pravá podívaná pro fanouška Adamsových, ale pokud máte rádi něco jako Pretty Little Liars, tak jste právě vyhráli 8 hodin zábavy.

Takže guilty pleasure? Přesně! Ale nikomu to neříkejte, nebo se vám budou smát…

  • vizuál
  • vnitřní monology postavy
  • feeling Pushing Daisies
  • scéna se šermem, sic je super v pilotu byla trochu navíc
  • ta vraždící příšera se fakt nepovedla
  • flashback se zlidštěním Wednesday
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Nadcházející premiéru nového seriálu o Wednesday Addams jsem zaregistrovala, ale nešlo o kousek, kterého bych se nemohla dočkat. A to i navzdory skutečnosti, že Wednesday mám jako postavu ráda (a prý jsem jí vzhledově i povahou podobná, to je milý osobní bonus navíc :D). Navzdory nízkým očekáváním mě pilot příjemně překvapil a s chutí se podívám na další díly, byť nejde o seriál, který bych nutně musela zhltnout na jedno posezení.

Největší pozornost na sebe nepřekvapivě strhuje Jenna Ortega jako Wednesday. Chvíli mi trvalo, než jsem si na ni zvykla. Ortega hraje Wednesday dobře a ačkoliv je jí dvacet, vypadá mladší, což věkově hrdince odpovídá. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že jí pilot nedal moc prostoru k hereckému vyžití, neboť Wednesday po většinu času působí nezúčastněně a chladně. Až v závěru jsme se v tomto směru posunuli, tak snad v příštích dílech Ortega dostane možnost ukázat, co v ní je. Hlavní hrdinka mě každopádně bavila, její uštěpačné či krutě hodnotící poznámky mi v nejednom případě přišly jako něco, co bych si v dané situaci pomyslela taky, byť bych je na rozdíl od Wednesday možná neřekla nahlas. :-)

Ostatní postavy zatím působí dost jednorozměrným dojmem. Pilot jich zvládl představit více, ale žádná z nich nezanechala silnější dojem. Výjimkou je ředitelka v podání Gwendoline Christie a spolubydlící Wednesday, která by snad od ní nemohla být odlišnější. Dynamika mezi oběma holkama se mi každopádně líbí a odráží se i na vizuálním pojetí seriálu, přičemž prim v tomto směru hraje rozdělení jejich společného pokoje.

Přiznám se, že ještě před puštěním pilotu mě zarazila délka skoro hodina (a to Netflix chybně ve výpisu epizod tvrdí, že pilot má jen 45 minut). Je pravda, že prvních deset minut až čtvrthodinu mi tempo přišlo pomalejší a uvažovala jsem, že zvýším rychlost přehrávání na 1,25. Jakmile se však Wednesday dostala do nové školy a začala se seznamovat s okolím a spolužáky, tempo buď zrychlilo anebo jsem si na něj stihla zvyknout, každopádně mě od té chvíle seriál začal bavit. Některé příběhové zákruty jsem odhalila dopředu (Wednesday uteče od psychiatričky oknem), ale nebylo jich tolik, aby mě pilotní epizoda začala nudit. Líbí se mi, že si nechává otevřená vrátka do dalších dílů, které budou mít spoustu věcí na řešení – kromě vražd to bude vztah Wednesday ke spolužákům, její snaha (ne)utéct ze školy a třeba i problém její spolubydlící. Uvidíme.

Co bych ještě zmínila? Vizuálně se seriál povedl, výjimkou je ohavná CGI příšera v závěru, kde efekty selhaly. Také se mi příliš nelíbil způsob prezentace rodičů hlavní hrdinky. Táta Gomez je tak ošklivý chlap, jakého už jsem dlouho neviděla, to prostě musím zmínit. :D A Catherine Zeta Jones sice vypadá dobře, ale přišlo mi, že to u ní přehnali s make-upem (anebo je to nasvícením herečky?), takže vyhlíží spíš jako loutka než skutečná bytost. Ale to už hledám drobné chybky, do nichž by mohla tnout, na celkovou kvalitu pilotu tyto věci nemají žádný dopad. Pravda je taková, že Wednesday mě díky hlavní hrdince bavila a k dalším dílům se dostanu.

A málem bych zapomněla na Ruku, ta je tradičně boží! :D Myslím, že po Wednesday samotné půjde o mou oblíbenou „postavu“ v seriálu.

  • Hlavní hrdinka a její komentování světa i lidí okolo
  • Po většinu epizody příběh svižně plyne vpřed
  • Pár zajímavých postaviček (Ruka, ředitelka, spolubydlící)
  • Vizuál (až na drobné chybky)
  • Ledová tvář hlavní herečky (to je ale dáno povahou Wednesday)
  • Ostatní postavy nedostaly mnoho prostoru (snad se ještě vybarví)
  • Ze začátku má pilot pomalejší tempo
  • Nepodařené CGI v závěru
  • Nemám chuť se okamžitě pustit do sledování dalších dílů
80 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
šotek10

šotek10

Za sebe můžu říct 10/10.
před 72 týdny
_karel_

_karel_

Miluju Wednesday. Postavu i herečku :D
před 72 týdny
_-0-_

_-0-_

Ano, herečka se přírodě (rodičům - tedy ženě a muži) moc povedla, postava je ale méně chladná a odtažitá...
před 72 týdny
Další články k tématu