Profesní asociace Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) a Unie vydavatelů uvítaly dnešní schválení novely autorského zákona Senátem ve znění přijatém Poslaneckou sněmovnou.

V Senátu nebyl přijat žádný pozměňovací návrh a obě profesní asociace oceňují, že senátoři a senátorky nepodlehli intenzívnímu lobbistickému tlaku ze strany nadnárodních digitálních platforem.

“Pevně věříme, že přijetím zákona skončilo období hrozeb a prezentování údajně vynucených dopadů novely. Očekáváme, že nastane jednání o spravedlivých a transparentních podmínkách licenčních smluv, které budou určeny pro všechny české vydavatele,” uvedl k výsledku hlasování výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

“Od novely autorského zákona si slibujeme, že budou nastaveny férové podmínky pro dohodu mezi tvůrci obsahu a těmi, kteří výsledky jejich práce využívají, a to povede ke spravedlivé odměně za úsilí vynaložené na vytváření obsahu na straně vydavatelů,” uvedla k přijetí novely autorského zákona výkonná ředitelka SPIR Tereza Tůmová.

Za SPIR - Tereza Tůmová, výkonná ředitelka SPIR

Za Unii vydavatelů – Václav Mach, výkonný ředitel Unie vydavatelů

Kontakt:

Unie vydavatelů, z. s., Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8, e-mail: unie@unievydavatelu.cz

Sdružení pro internetový rozvoj, z. s., Panská 854/2, 110 00 Praha 1, e-mail: info@spir.cz

Klíčová slova ČR-média-internet-senát-zákon-firmy-Unie vydavatelů-Sdružení pro internetový rozvoj

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
IT, telekomunikace
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.