Přejít k hlavnímu obsahu
foreigners
  1. Úvod
  2. O nás
  3. Aktuality
  4. Rakovině tlustého střeva a konečníku lze předejít preventivním vyšetřením. Na kolonoskopii ale stále chodí jen čtvrtina pojištěnců
prevence

1.12.2022 | #Pojištěnci | #Plátci

Rakovině tlustého střeva a konečníku lze předejít preventivním vyšetřením. Na kolonoskopii ale stále chodí jen čtvrtina pojištěnců

Rakovina tlustého střeva a konečníku neboli kolorektální karcinom. Každoročně si tuto diagnózu vyslechne 7500 pacientů a téměř polovina z nich na onemocnění zemře. Za 20 let od zavedení Národního programu screeningu kolorektálního karcinomu pro osoby starší 50 let provedla odborná pracoviště na 450 tisíc vyšetření. Rizikové přednádorové léze neboli nádor lékaři odhalili téměř u každého druhého pacienta. ZP MV ČR každoročně za léčbu karcinomu tlustého střeva a konečníku zaplatí přes 200 milionů korun. Přitom zhoubného nádoru lze jednoduše předejít. Přijít včas!

Od roku 2014 zdravotní pojišťovny k vyšetření tlustého střeva a konečníku adresně zvou klienty starší 50 let. Vyšetření spočívá v jednoduchém testu na skryté (okultní) krvácení do stolice.

„Úspěšnost vyšetření kolorektálního karcinomu u adresně zvaných klientů se pohybuje kolem 26 procent. Na vyšetření nakonec dorazí jen pouhá čtvrtina všech pozvaných pojištěnců,“ upozorňuje Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

V roce 2019 ZP MV ČR s pozvánkou na vyšetření obeslala celkem 39 732 svých klientů.  Na screeningové vyšetření se ale nakonec dostavilo jen 10 051 pojištěnců. Jen za 7 let pojišťovna na screeningové vyšetření pozvala více než půl milionů svých klientů. Letos zájem o prevenci vzrostl.

„Za první pololetí tohoto roku jsme za screeningová vyšetření karcinomu tlustého střeva a konečníku zaplatili 23 milionů korun, tedy téměř stejně jako za celý rok 2019.  Ročně léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku stojí naši zdravotní pojišťovnu zhruba 200 milionů korun,“ dodává mluvčí pojišťovny Jana Schillerová.

Nejvíce kolonoskopií za covidu

Kvůli koronavirové pandemii bylo adresné zvaní od července 2020 na rok pozastaveno. I přesto lékaři zaznamenali zvýšený zájem o vyšetření.

„Koronavirová epidemie přinesla v roce 2020 paradoxní jev. Nejprve byl v březnu a dubnu zaznamenán výrazný pokles preventivních vystření, ale v dalších měsících došlo k jejich nárůstu, který vyústil v nejvyšší počet preventivních kolonoskopií za poslední 4 roky,“ uvádí docent Štěpán Suchánek, vedoucí lékař Oddělení gastrointestinální endoskopie Ústřední vojenské nemocnice a vědecký sekretář Rady pro screening kolorektálního karcinomu ČGS ČLS JEP. 

Prevence a léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku

U všech onkologických onemocnění platí, že čím dříve (v časném stadiu) je zhoubný nádor odhalen, tím větší je šance na úspěšné vyléčení. Navíc v časných fázích není většinou třeba nasazovat tak náročnou léčbu jako ve stadiích pozdějších. Šance na uzdravení je závislá na stadiu onemocnění v době diagnózy.

„Nádor se vyvíjí až 10 let. Prevence je tedy zaměřená na to, že u endoskopického vyšetření (kolonoskopie) odstraníme polypy dřív, než se vyvinou v nádor. Kdyby každý občan České republiky absolvoval v příslušném věku kolonoskopii, kde se mu vyšetří celé střevo a konečník, pak bychom mohli tento nádor v populaci odstranit úplně,“ říká Štěpán Suchánek z ÚVN.

Větší riziko nádoru tlustého střeva mají pacienti s metabolickým syndromem, tedy obézní pacienti s vysokým krevním tlakem a cukrovkou 2. typu.

Nepodceňujte proto preventivní vyšetření. Pokud je vám více než 50 let a dosud jste vyšetření tlustého střeva a konečníku nepodstoupili, nezbývá než vám doporučit, abyste se na kolonoskopii co nejdříve objednali.

ZP MV ČR má pro rok 2023 připravený motivační program. Klienty, kteří aktivně pečují o své zdraví, pojišťovna odmění příspěvkem 250 korun za každé absolvované screeningové vyšetření. Využít tento bonus pak mohou klienti například na jinak nehrazenou ambulantní rehabilitaci.

Podívejte se na náš nejnovější videopodcast na toto téma.

Aby vám neutekla žádná naše akce nebo nabídka,
sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu

Přečtěte si také

Dále z 211