Aero Vodochody by mělo letos dokončit první sériově vyráběné letadlo L-39NG

01.12.2022 - Česká republika



Podle tiskové zprávy výrobce cvičných vojenských letadel, Aera Vodochody, došlo v úterý ve výrobních dílnách k důležitému milníku. Došlo ke spojení trupu s křídlem prvního sériového kusu letadla L-39NG, neboli ke "svatbě". Montáž trupu letounu L-39NG probíhá odděleně od křídla. Po propojení obou soustav následuje finální montáž a letové zkoušky vyrobeného stroje. Podle generálního ředitele, Viktora Sotony, by společnost mohla stihnout zálet nového stroje ještě před koncem tohoto roku.

V příštím roce by mělo být v Aeru vyrobeno 10 letadel, postupem času by se toto číslo mohlo zvyšovat až na 24 vyrobených kusů ročně. Aero má nyní objednávky na 34 kusů letounů L-39NG a zaplněnou výrobní kapacitu až do roku 2025,“ dodává Filip Kulštrunk, Viceprezident pro Obchod a Marketing společnosti Aero Vodochody. První letoun zamíří do Vietnamu, který si objednal celkem 12 letadel. Další letadla poputují například do Maďarska nebo Ghany. Zatím posledním zákazníkem se stal český státní podnik LOM Praha, který bude v Centru leteckého výcviku v Pardubicích provozovat minimálně čtyři letouny.

L-39NG je přímým nástupcem letadla L-39C Albatros, díky kterému byly vycvičeny tisíce profesionálních pilotů. Tento proudový letoun je schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. L-39NG využívá soudobé technologie výroby a moderní vybavení. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. je český výrobce letadel. Továrna a tovární letiště se nachází v okrese Praha-východ mezi Vodochody a Odolenou Vodou. Vlastníkem společnosti je maďarská společnost HSC Aerojet Zrt., v níž majoritu vlastní maďarský byznysmen Kristóf Szalay-Bobrovniczky a minoritní podíl drží česká společnost OMNIPOL a.s.

první veřejné představení letounu Aero L-39NG na dnech NATO 2019, září 2019 (autor: Karel Šubrt, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0)

Témata