Přihlášení

Královská školka má cenu za technické vzdělávání dětí

1. 12. 2022 | Zdenka Jelenová | Diskuze (1) | Rozhovory

Jaroslava Králová je zakladatelkou a předsedkyní Asociace jihočeských rodin z.s. Jedním z projektů jsou dětské skupiny pro děti od jednoho roku do šesti let s názvem Královská školka. Hovoříme spolu v době, kdy má dvojnásobnou radost ze dvou velkých úspěchů…

Jakým způsobem a kdy jste zakládala první Královskou školku?
Asociace jihočeských rodin existuje od roku 2015, první školku jsme zakládali v roce 2016 v Písku V Koutě, pro mé tehdejší kolegyně podnikatelky z oblasti finančnictví. Dneska provozujeme 7 dětských skupin. Tady v Písku se nám před dvěma lety podařilo sehnat díky dotaci ministerstva pro místní rozvoj krásnou vilu v Rokycanově ulici. Bývalý ředitel Schwarzenbergových lesů si ji nechal vybudovat na důchod a my jsme se ke koupi dostali úplně náhodou, když jsme hledali nějaké nové útočiště.

Vila ale byla tehdy v dosti neutěšeném stavu…
Dalo nám hodně práce celý objekt zrenovovat, ale vznikl ideální objekt pro dvě třídy školky, s krásnou zahradou, v tiché lokalitě a přitom blízko centra města. Provozujeme tu dvě oddělení po 24 dětech, máme zcela naplněnou kapacitu a už některé další děti zapsané v pořadníku. Mezi našimi dětmi je i několik cizinců, což je naprosto skvělé – pozorovat, jak se děti mezi sebou okamžitě domluví, jak nemají vůbec žádný problém, ať jde o dítě z Vietnamu, Ukrajiny, Filipín, Venezuely… To jsou děti rodičů, kteří přijeli do Písku pracovat. Přijdou sem a neumí ani slovo česky – a za měsíc nemají problém.

Popište trochu, jak se dětská skupina liší od běžné mateřské školy…
Rozdíl mezi klasickou školkou a námi je v tom, že zatímco běžné školky spadají pod ministerstvo školství, my jsme soukromá nezisková organizace a provoz nám částečně podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podmínkou, aby sem mohlo dítě chodit, je to, že jeho rodič pracuje. Díky tomu jsme mohli mít otevřeno v době pandemie jako dětská skupina pro děti zdravotníků, policistů, hasičů a vojáků. Dále musíme mít podle Zákona o dětských skupinách mnohem více personálu (trojnásobek) – učitelek, pečujících osob nebo zdravotních sester než v mateřské školce.

A teď už k vašemu nejnovějšímu úspěchu – ocenění za nejlepší technické vzdělávání…
Před před dvěma lety jsme začali s úplnou novinkou… na základě vyhraného výběrového řízení na provozování firemní dětské skupiny ve Vimperku u firmy Rohde Schwarz. Zakoupili jsme sublicence na programy pro školy a školky s názvem Malá technická univerzita a Malá digitální univerzita. Od letoška máme tuto sublicenci také v Písku. Program je vhodný pro děti od dvou let. Z Anglie nám přišel dotazník z platformy Luxlife Parents&Baby, kde zjišťovali metody práce s dětmi v České republice. Popsala jsem jim, jak vypadá běžný týden v naší Královské školce a pak mi přišla zpráva, že jsme nominováni na cenu za nejlepší technické vzdělávání dětí a pak jsme tuto kategorii vyhráli.

Budete ještě vaše služby rozšiřovat?
Od ledna budeme mít Technickou univerzitu i v Heřmani. Tam už školku provozujeme, především díky výborné paní starostce, která chce zachovat tuhle službu pro místní občany, a tak nás hodně podporuje. Jsme tam v nájmu a od ledna rozšiřujeme prostory i kapacitu školky. Zdá se, že v současné době vzniká dost velký tlak na maminky, aby se vracely do práce dříve než ve třech letech dítěte, a tak se zájem o naše služby stále zvyšuje. Další malou školičku provozujeme v Kestřanech, tam je to takové malé a milé – velmi vhodné pro děti, které zatím nejsou připraveny být ve velkém kolektivu, paní učitelka je z Kestřan.

Také ve Vimperku prý mají zájem o rozšíření vašich služeb…
Vimperská firma Rohde Schwarz získala před pár dny cenu za nejlepší personální projekt roku 2022 mimo jiné právě proto, že tam provozujeme Královskou školku s technickým zaměřením. Naše dětská skupina „Koumáčci“ se tam nachází těsně vedle firmy a kapacita nestačí od prvního dne otevření.

Nepřivádí technické vzdělávání malé děti příliš brzy k digitálním technologiím, sedí tady u vás před obrazovkami laptopů?
Ne, to vůbec ne! Během digitální univerzity je pro děti vše „off line“ – vše se učí způsobem, který je pro ně vhodný, ale i atraktivní, například pomocí stavebnic. Důraz je kladen na poznání digitálního světa tzv. screenless (žádné monitory), na koberci a prožitkem. Při aktivitách s dětmi využíváme třeba programovatelného dřevěného robota Cubetto. Oni jsou už generace, která žije s technologiemi od narození – a proto se musí naučit mu rozumět a ovládat ho. A co nejdříve také pochopit nebezpečí, které jim tam může hrozit, naučit se, jak na to.

Takže nehrozí závislost na technologiích?
No tady u nás určitě ne. My jim jen ukazujeme, jak funguje svět – od základů. Stavějí domy, přivádějí do nich elektřinu, programují robota myšku, aby šla správnou cestou… Názorně zkoušejí různé fyzikální vlastnosti, třeba  pevnost, pracují samostatně i ve skupině, kombinujeme jednodušší aktivity s náročnějšími. Celý tenhle program je vhodný pro děti od 2 do 6 let a rozvíjí pozitivní vztah k technickým oborům, samostatnost, spolupráci s ostatními ve skupině, logické myšlení, prostorové vnímání, jemnou motoriku. Děti si hrajou na projektanty, elektrikáře, vodohospodáře, stavitele mostů, inženýry… Jinak samozřejmě máme i normální výtvarku, hudebku, koncertujeme, mluvíme anglicky, pracujeme s předškoláky jako v jiných školkách, jen máme ještě něco navíc.

Kontakty a informace: www.kralovskaskolka.cz

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

4. 12. 2022 (23:31)  –  Luděk Blaha

0
0

Jen mě napadlo…
kolik asi tak dětí si neumí zavázat tkaničku u boty ještě na základní škole?
A pak ještě, že například v základní škole Svobodná se děti učí pracovat s látkou, dřevem nebo hrnčířskou hlínou.
To je naplnění pojmu technika, jak se patří… nástroje, materiálové vybavení, pracovní postupy, praktická dovednost, důvtip a tak nějak podobně. Především ten důvtip a fantazie se poněkud vytrácí. Děti si přestávají umět hrát samy.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.