Doba čtení:3 m, 54 s

Nikdo nechce následovat 27 evropských států v jejich rychlosti odchodu od fosilních paliv a spalovacích motorů. Oteplování se proto nezastaví. EU navíc bude platit ostatním státům za údajné následky změny klimatu.

Největší „klimatická“ událost roku, COP 27, která proběhla v egyptském resortu mezi pouští a mořem, potvrdila to, co média tají. Že celý „boj“ proti oteplování podnebí je jen a pouze zbytečným a drahým divadlem, které hraje a platí pouze EU. A hlavní výsledek vyjednávání, která prý nebylo možné vést prostřednictvím telekonferencí? Bohaté státy budou platit do fondu, který má „zvláště zranitelným zemím“ kompenzovat škody způsobené změnou klimatu. Vznik fondu navrhla EU, účast přislíbily i USA (zde). Ovšem nikdo další významný se již nepřipojil. Vzhledem k tomu, že za důsledky klimatické změny prohlašuje kdekdo kdeco, budou tedy Evropané platit jako mourovatí. Protože budou platit velmi pravděpodobně sami, neboť se dá očekávat, že platby USA zastaví Kongres.

Přitom 27 evropských států systematicky snižuje produkci oxidu uhličitého, v čemž je následují jen USA a pár dalších států. (Mezi nimi ovšem ti, kteří požadují platby z kompenzačního fondu, nejsou.) Proto veškerá snaha 27 evropských států nemá nejmenší šanci ovlivnit světovou produkci oxidu uhličitého. Jeho vzrůstající množství je však podle médii a OSN prezentovaných názorů vědců hlavním důvodem oteplování. (Ovšem zdaleka si to nemyslí všichni vědci a možná ani ne jejich prostá většina – zde, zde a zde).

Nebezpečné lhaní o obnovitelných zdrojích pokračuje

Pokud je však pravda, že za oteplování může lidmi produkovaný CO2, je hlavním viníkem Čína, nikoli státy v Evropě. Ty totiž odpovídají jen za asi osm procent světových emisí CO2, kdežto Čína má na svědomí hned 30 procent. A její podíl dále roste. Na rozdíl od států v EU, jejichž podíl dlouhodobě klesá. Produkci států v EU se rychle blíží Indie, jež o omezování emisí oxidu uhličitého zatím neuvažuje vůbec. Oficiálně chce být totiž uhlíkově neutrální až v roce 2070. (Čína v roce 2060.) Ve skutečnosti se v těchto státech (a jinde v Asii) staví uhelné elektrárny zběsilým tempem. Samotná Čína jich přitom staví tolik, kolik zbytek světa dohromady.

Proč si přesto státy v EU nechaly od Bruselu vnutit, že nebudou produkovat žádný oxid uhličitý zrovna v roce 2050? A svůj automobilový průmysl, že zlikvidují k roku 2035, kdy přestane výroba aut s benzínovými a naftovými motory? „Pokud bychom v Evropě zakázali provoz aut se spalovacími motory, globální emise CO2 by se snížily o necelé jedno procento. A pokud bychom tyto automobily nahradili elektromobily, výsledný efekt by byl pouhý zlomek procenta,“ cituje přitom iDnes Josefa Morkuse z Centra vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT (zde). I to ukazuje, jak málo mají kroky vnucované europoslanci a Evropskou komisí společného s realitou.

A jakoby jejich dosavadní kroky nestačily k evropskému ekonomickému sebezničení, po letošním COP 27 ještě budou Evropané nejchudším státům platit za klimatické škody. Sice ještě není jasné, kdo konkrétně by do něj měl platit, kolik ani od kdy, ale unijní vyjednavači s jeho vznikem souhlasili. A protože se EU prohlásila za vůdce boje proti změně klimatu, těžko se členské státy placení vyhnou. A opět to budou peníze vyhozené oknem.

Tomek: Speciální daň zbrzdí rozvoj nejslabších regionů

Zmíněný fond má totiž sloužit ke „zmírnění neodvratitelných důsledků oteplování Země, jako jsou stále častější sucha, záplavy a bouře, ale i stoupající hladina moří a vznik pouští,“ jak píše portál iRozhlas.cz (zde). Přitom nejen, že zdaleka není jasné, co je a co není skutečně důsledek klimatických změn, ale dokonce se „v důsledku změn klimatu“ mnohdy děje pravý opak toho, co média a politici tvrdí. Příkladem za všechny budiž souostroví Tuvalu, jež se má kvůli růstu hladiny oceánu zmenšovat. Ve skutečnosti se však plocha těchto ostrovů za posledních 40 let zvětšila o 73 hektarů (zde). Stejně tak třeba podle údajů americké Agentury pro životní prostředí nepřibývá v severním Atlantiku hurikánů (zde). V případě sucha je v některých oblastech běžnější, než si myslíme (například v Kalifornii, zde), nebo je způsobuje přeměna krajiny (zde). Ani s povodněmi a tornády v Evropě či přímo v Česku se neděje nic, co by se nedělo dřív, jak vysvětluje ve svých textech za použití konkrétních údajů meteorolog MIlan Šálek (např. zde a zde kde se odkazuje i na oficiální stanovisko IPCC). Podle údajů dánské meteorologické služby ostatně nesedí ani permanentně opakované informace u tání Grónského ledovce (zde). A co se týká těch alpských, tak před 6000 lety, existovaly pouze nad hranicí 4000 metrů…

Tvrzení zelených progresivistů o historické uhlíkové vině Evropy jsou přitom pouze účelovou levičáckou propagandou, která má zamaskovat, že jde vlastně o likvidaci ekonomické prosperity ve 27 státech Evropy. O nic jiného. A o klima už vůbec ne.

Mimochodem, konference COP 27 se mělo zúčastnit na 45 000 lidí. Dává vám to smysl?