Přeskočit na hlavní obsah

Střevní bakterie ovlivňují naše zdraví

Bakterie, které žijí v našich střevech, zásadně ovlivňují naše zdraví i chování. Studium jejich vlivu je jedním z nejprogresivnějších trendů moderní medicíny. Zde je shrnutí nejdůležitějších poznatků posledního roku.

Strava a prostředí kojenců ovlivňují jejich střevní osídlení – mikrobiom, který ovlivňuje rozvoj imunitního systému dítěte. Jak mikrobiom souvisí se zánětlivými střevními nemocemi, jako jsou Crohnova choroba, IBS anebo ulcerativní kolitida? Studiemi je prokázáno, že určité kmeny bakterií umí ovlivnit imunitní systém a touto cestou zvýšit, anebo snížit propustnost střevní sliznice. 

Jak mikrobiom ovlivňuje hmotnost? 

Zásadně. Dnes existuje téměř jistota, že operace „zmenšení žaludku“ u silně obézních funguje díky změně mikroorganismů ve střevech, ke které po operaci dochází. Nyní se hledají cesty, jak změnit mikrobiom i bez operace. 


Jak střevní mikroby ovlivňují mozek? 

Zdravé střevní mikroorganismy pomáhají tvorbě přenašečů nervových vzruchů. Mikrobiom proto určitým způsobem ovlivňuje nemoci, jako jsou deprese, autismus, schizofrenie, IBS, Alzheimerova choroba, parkinsonismus. Nyní se zjišťuje, jestli mikrobiom může být příčinou některých z uvedených nemocí a jestli jeho úpravy mohou znamenat účinnou terapii.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv