Když se mladá žena rozhodla vyzkoušet internetový návod na přípravu másla v pračce, věděla, že jde spíše o recesi. „Říkala jsem si, že to je úplná blbost a zkusila jsem to jen z hecu. Samotnou mě překvapilo, že z toho vůbec nějaká hmota vyšla. Prostě jsem si vyprala prádlo a jako bonus jsem tam vložila láhev se smetanou a vyrobilo se mi máslo,“ popsala Blesku s úsměvem.

Smetanu do petky a šup do pračky?

Jak hospodyňka přesně postupovala?  „Do PET lahve dáme smetanu na šlehání, pod víčko fólií, zavřeme, láhev dáme do boty, botu do sáčku nebo povlaku. Přidáme do pračky k prádlu a na 30 stupňů a cca hodinový i delší program dáme prát společně s prádlem,“ radí. A výsledek? Z 250 ml smetany podle svých slov vyrobila 105 g másla a 120 ml podmáslí.

Co na to odborník? Nejde o máslo!

Jak se na takový experiment dívá mlékárenský odborník? „Smetanu lze zpracovávat různými způsoby. Výše uvedeným prapodivným postupem se podařilo smetanu převést na výrobek, který bych nenazýval máslem, ale spíše mléčnou pomazánkou a jeho konzumaci bych si raději odpustil,“ popisuje ing. Josef Mrázek z Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské Kroměříž.

Důvodem je podle potravináře účinnost přechodu mléčného tuku ze smetany do emulze výrobku při uváděné teplotě cca 30 °C, kdy značná část tuku odchází do podmáslí, což dokládá i uvedená výtěžnost výrobku. „Jsem přesvědčen, že výrobek svým složením neodpovídá máslu a obsahuje podstatně více než 16 % vody,“ domnívá se Mrázek.

Dalším úskalím je také bezpečnost výrobku. „Při manipulaci se surovinou v domácích podmínkách může snadno dojít ke kontaminaci nežádoucími (případně i patogenními) bakteriemi, které se při stloukání při 30 °C (optimální teplota řady mikroorganismů) budou rychle množit, přejdou do výrobku a zkrátí jeho trvanlivost. Vyšší obsah vody to jen urychlí,“ upozorňuje expert.

Doma vyrobené levnější?

A jak dopadlo věčné dilema, zda je finančně výhodnější máslo vyrobit doma, nebo si ho i při současných cenách koupit? Josef Mrázek pro Blesk cenu doma vyrobeného másla propočítal.

K přípravě másla bylo použito 250 ml smetany ke šlehání s obsahem 40 % tuku, cena 37,90 Kč (Lidl, 26.11.2022). Vyrobeno bylo 0,105 kg výrobku, což odpovídá ceně 361 Kč/kg výrobku.  „Kostka 250 g tedy vyjde na 90 Kč, při použití šlehačky 33 % tuku výrobek stejných vlastností cca 97,70 Kč/250 g, takže nic neušetříme,“ vypočítává expert.

Jak se počítalo?

1/         250 ml, 40 % tuku, cena 37,90 Kč (Lidl, 26.11.2022)

0,105 kg másla, přepočteno: cca 361 Kč/kg (cca 90 Kč/250 g)

 2/         250 ml, 33 % tuku, cena 33,90 Kč (Lidl, 26.11.2022)

přepočteno: cca 391 Kč/kg (cca 97,70 Kč/250 g)

Jak na domácí výrobu?

„Uvážím-li všechny okolnosti, jsem přesvědčen, že výhodnější, bezpečnější i levnější je koupit kvalitní máslo, než vyrábět máslo třeba tam, kam dáváme špinavé prádlo. Tento výrobek si to zcela jistě nezaslouží," dodává mlékárenský odborník. 

Pro ty, kteří na cenu nehledí a chtějí si přesto máslo připravit sami, uvádí Josef Mrázek bezpečnější postup:

* Zakoupenou šlehačku nechat do druhého dne v ledničce.

* Před stloukáním šetrně ohřát max. na 10–12 °C.

* Přelít do vydezinfikované stloukací nádoby kuchyňského robotu (alespoň vroucí voda, včetně šlehací metly, nechat vychladnout).

* Šlehat do rozpadu pěny na máselné zrno a podmáslí.

* Podmáslí co nejlépe slít.

* Šlehací metlu vyměnit za hnětací hák a opatrně hnětat. Uvolní-li se ještě podmáslí, tak slít.

* Vypracovat hnětením do kompaktní stejnorodé struktury, kdy nebudou vidět kapičky podmáslí.

Máslo zabalit, uložit do ledničky a rychle zkonzumovat.

Fotogalerie
11 fotografií