2. prosince 2022 06:00
Adam Vala

Vědci objevili dva minerály, které nepocházejí z našeho světa. Jak se dostaly na Zemi?

Dva nově objevené minerály, které nejsou k nalezení nikde na Zemi, už dokonce mají své názvy. Podle čeho jsou pojmenovány?

V roce 2020 vědci z univerzity v kanadské Albertě poprvé prozkoumali meteorit o hmotnosti necelých 17 tun, který před mnoha desetiletími dopadl na území Somálska poblíž města El Ali. Jde o devátý největší meteorit, který byl kdy nalezen, a v žebříčku stojí za takovými obry, jako je například 60tunový meteorit Hoba, jenž dopadl na povrch naší planety v roce 1920, nebo Campo del Cielo z roku 2016 s hmotností přesahující 30 tun. Zajímavost somálského meteoritu nicméně tkví v tom, že s sebou na Zemi přinesl dva nové minerály a výzkumníci ze zmíněné univerzity jsou blízko k identifikaci třetího.

Potvrzení objevu

Malý kousek meteoritu o hmotnosti 70 gramů byl odeslán ke klasifikaci a vědci přišli s objevem dvou minerálů, které se na Zemi nevyskytují. Chris Herd, profesor na katedře věd o Zemi a atmosféře, vysvětlil, že učinit takový objev znamená najít chemické složení a geologickou podstatu horniny, která nebyla nikdy předtím objevena u žádného jiného minerálu. Ve spolupráci s vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles a Kalifornského technologického institutu klasifikoval Chris Herd meteorit jako „Complex Iron IAB“, který se skládá z meteoritického železa a silikátů.

Herdovi při výzkumu pomohla také laboratoř elektronové mikrosondy na Albertské univerzitě, kde prvotní analýza odhalila přítomnost obou minerálů. Výzkumy tohoto typu obvykle vyžadují značné množství práce, aby se přítomnost nového minerálu potvrdila. V tomto případě však byly oba identifikované minerály již dříve synteticky vytvořeny, takže vědci mohli rychle porovnat jejich složení a potvrdit svůj objev. Zajímavé také je, že se uvažuje o třetím novém minerálu, jehož přítomnost však bude možné potvrdit až po dokončení dalších analýz.

Názvy minerálů

Co se týče názvů nových minerálů, vědci je vybrali podle města El Ali a vědkyně Lindy Elkins-Tnatonové – odtud tedy elaliit a elkinstantonit. Zatímco první název je docela jasný, ten druhý odkazuje k výzkumné pracovnici na Arizonské státní univerzitě, která se zabývá vznikem planetárních jader a právě meteority obsahujícími železo. „Proto dává smysl pojmenovat po ní minerál a ocenit její přínos vědě,“ dodal Herd. Sluší se rovněž dodat, že Elkins-Tantonová je jednou z vedoucích osob připravované mise NASA k asteroidu Psyche ve snaze porozumět původu planet naší sluneční soustavy.

Zdroj: The Guardian

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom