Medicína

Kongres „Aktuality v diabetologii Poděbrady 2022“


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
02.prosinec 2022

Ve dnech 24. – 26. 11. 2022 proběhl v Poděbradech kongres věnovaný diabetologii. Na kongresu vystoupila řada odborníků, součástí byly nejen přednášky, ale i semináře. Kromě farmakoterapie byla součástí i témata mezioborové spolupráce, jako je nefrologie, kardiologie i problematika obezity. Zařazeny byly technologie a kazuistiky.

Cukrovka (DM, diabetes mellitus) je v ČR na vzestupu, aktuálně nějakou její formou trpí jeden člověk z deseti. Data z roku 2018 ukazují, že DM byl zaznamenán u více než 1 milionu osob (504,7 tisíc mužů a 513,6 tisíc žen), z čehož 760 tisíc osob bylo léčeno antidiabetiky. Průměrné roční náklady na léčbu jednoho pacienta s diabetem se blíží k 26 000 Kč. Za celou ČR se jedná o přibližně 20 miliard Kč, což představuje 10 % ročních zdravotních výdajů. Celosvětově se odhaduje, že do roku 2045 dojde k 51% navýšení (v rámci EU jsou odhady kolem 15 %). Existuje nějaké řešení v prevenci a léčbě diabetu?

Obecně spolehlivé, nejjednodušší a nejrozšířenější definiční kritérium (dle posledního konsenzu ADA/EASD; Riddle (2021) za běžných okolností - HbA1c <48 mmol/mol (<6,5 %) a setrvání na této hladině po dobu alespoň 3 měsíců bez pokračování v užívání obvyklých antidiabetik. Za určitých okolností lze za ekvivalentní kritérium považovat eA1C nebo GMI <6,5 % (v případech, kdy je přesnost hodnot HbA1c nejistá).

„V posledních několika letech bylo možno vidět výsledky řady studií, které prokázaly možnost remise pomocí efektivní redukce hmotnosti. V rámci těchto studií byly použity postupy na úrovni LED a formula LED (pozn.: low energy diet, energetický rozsah 800–1200 kcal / den),“ upozornil výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Jednalo se například o studie DiRECT, Preview nebo DIADEM. Ve studii DiRECT došlo k remisi DM2 u 46 % účastníků v intervenční větvi po 12 měsících a u 36 % účastníků po 24 měsících. Ve studii DIADEM byly výsledky ještě lepší – po 12 měsících byla remise dosažena u 61 % v intervenční skupině, přičemž přibližně polovina z účastníků měla normální hladiny glukózy v krvi a polovina měla „předdiabetické“ hladiny, ve srovnání s 12 % remisí v kontrolní skupině (4 % s normální hladinou glukózy v krvi). Studie dokazují úzký vztah mezi hmotností a DM2. Redukce hmotnosti pomocí komplexních produktů a následný program pro udržení hmotnosti, mohou představovat jednu z vysoce účinných metod řešení DM2 a prediabetu u vhodných pacientů.

Program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan je funkčním postupem pro redukci hmotnosti, včetně fáze stabilizace a dlouhodobého udržení nově získané hmotnosti. Jedná se o klinicky ověřený postup z kategorie LED – nízkoenergetický program za použití komplexních produktů, s přechodem na kvalitní stravu.

 Program se skládá z tzv. Kroků – každý Krok definuje celkové množství přijaté energie, počet speciálních produktů, typ a množství standardních potravin, pitný režim a doporučenou pohybovou aktivitu. Zařazení a samotný postup Programem pak záleží na mnoha faktorech, zejm. ale na zdravotním stavu a cílech klienta. Program i produkty jsou klinicky ověřené. Řada studií se věnovala právě DM2 a prediabetu a možnostem remise. Mezi tyto studie patří např. DiRECT, DIADEM aj. Podrobný přehled studií na www.one2onediet.cz.

The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan se datuje sahá od 70. let minulého století a díky dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy rozšířil po celém světě. Jen v České republice pomohl program od svého založení v roce 1999 s redukcí váhy tisícům lidí. Program The 1:1 Diet je založený na hubnutí pod dozorem zkušeného poradce, který připraví přesný plán vytvořený na míru individuálním potřebám s ohledem na zdravotní stav klienta. Celý program je vyvinutý britskými lékaři a podpořen výsledky lékařských studií. Dle TZ

www.lukasvrana.cz
www.spolukiladolu.cz
www.know.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová