Práce na opravě tramvajové trati z Litvínova k chemičce skončí v závěru roku

Oprava tramvajové trati mezi Litvínovem a Zálužím. Foto: Cht.czOprava tramvajové trati mezi Litvínovem a Zálužím. Foto: Cht.cz

Rekonstrukce druhé části tratě od chemičky do Mostu začne pravděpodobně v roce 2024.

Práce na opravě tramvajové trati z Litvínova k chemickému areálu v Záluží skončí v závěru roku. Poté začne zkušební provoz a cestující z autobusů opět přesednou do tramvají. Rekonstrukce druhé části tratě od chemičky do Mostu začne pravděpodobně v roce 2024. Řekl to mluvčí Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Jiří Holý.

Trať dlouhou deset kilometrů začali stavbaři opravovat loni v dubnu. První etapa se týká čtyřkilometrového úseku Záluží – Litvínov. Termín dokončení 1. etapy je smlouvou stanoven do 31. prosince letošního roku. „V současné době je stavba před fyzickým ukončením, bude následovat zahájení zkušebního provozu, a tedy ukončení výluky. Kdy to přesně bude, není možné v tuto chvíli jednoznačně určit, záleží na dodání potřebných dokladů, projednání s Drážním úřadem,“ uvedl Holý.

Společnost Orlen Unipetrol chce opravit most s produktovody přes tramvajovou trať. Práce se musí podle mluvčího dopravního podniku koordinovat právě s obnovou provozu na trati. Holý řekl, že snahou je ukončit výluku co nejdříve.

Hotové jsou už mostní konstrukce, dělníci instalují zábradlí. Kvůli havarijnímu stavu dvou mostů musel podnik zásadně upravit projekt, který rozdělil na dvě etapy. Druhá se nyní připravuje. „Zahájení předpokládáme v roce 2024, stavba by měla trvat zhruba 24 měsíců,“ uvedl Holý.

Náklady na práce na celé trati původní projekt uváděl ve výši 650 milionů korun, dopravní podnik počítal s dotací od Evropské unie 470 milionů korun. Od té doby náklady několikrát vzrostly. Dopravní podnik zažádal o změnu projektu. „Žádost projednáváme s poskytovatelem dotace, řízení probíhá,“ řekl mluvčí a dodal, že náklady nyní dopravní podnik aktualizuje.

Tagy Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova
7 komentářů