Ghanu známe a víme, jak ji zdolat, do zápasu položíme celou svou duši a život, tvrdí soustředěný Suárez

Ghanu známe a víme, jak ji zdolat, do zápasu položíme celou svou duši a život, tvrdí soustředěný Suárez
PREVIEW

Na mistrovství světau se v pátek rozhodne o zbylém postupujícím ze skupiny H. Na turnaji dosud stoprocentně úspěšní Portugalci již mají vyřazovací boje jisté a o druhém účastníkovi osmifinále se rozhodne mezi trojicí Ghana, Korea a Uruguay. V nejlepší pozici je africký celek, který má o dva body více než konkurenti. Ghaňanům by mohla v duelu s Uruguayí stačit remíza, naopak jihoamerický tým potřebuje zvítězit stejně jako Korejci proti Portugalsku.

Ghaňané na úvod turnaje prohráli s Portugalskem 2:3, ale poté stejným výsledkem porazili Koreu. Africký celek startuje na mistrovství světa počtvrté a ze skupiny neprošel jen při minulé účasti před osmi lety. Ghaňanům by k účasti mezi nejlepší šestnáctkou stačila i remíza, pokud by Korea porazila Portugalce maximálně o gól nebo při těsném vítězství nevstřelila vysoký počet branek.

Ghaňané mohou Uruguayi oplatit porážku ze čtvrtfinále světového šampionátu v roce 2010. Africký celek tehdy vypadl po penaltovém rozstřelu poté, co v závěru nastavení neproměnil pokutový kop po ruce Luise Suáreze, který na brankové čáře zabránil gólu a byl vyloučen.

"Pro mě tohle není velké téma. Každý hráč by udělal maximum, aby zajistil, že jeho tým postoupí. To, co se stalo v roce 2010, je smutné, ale my se díváme dopředu," řekl ghanský trenér Otto Addo. "Uruguay je velmi kompaktním týmem. Má spoustu zkušeností, výborné útočníky. Bude to hodně vyrovnané, ale máme na to, abychom je porazili," dodal.

Uruguay zatím v Kataru zůstává za očekáváním. Mistři světa z let 1930 a 1950 na šampionátu jako jediní ještě neskórovali, když nejprve remizovali s Koreou bez branek a poté prohráli s Portugalskem 0:2. Uruguayci startují na MS počtvrté za sebou a při posledních třech účastech postoupili do play off. Tentokrát by jim nemusela stačit ani výhra, pokud by Korea zvítězila nad Portugalci.

"Jdeme do nadcházejícího zápasu položit celou svou duši a život. Ghana je velmi dobrý tým, ale my je známe. Dokázali jsme je porazit předtím a víme, jak je zdolat znovu," uvedl Suárez, který před 12 lety po svém vyloučení bouřlivě slavil neproměněnou penaltu Ghaňanů. "Nemám důvod se omlouvat. Není to moje chyba, že jsem nedal penaltu," dodal pětatřicetiletý nejlepší uruguayský střelec.

Portugalci po triumfech nad Ghanou a Uruguayí mají již po dvou kolech jistý postup. Mistři Evropy z roku 2016 chtějí vyhrát skupinu H a vyhnout se v osmifinále očekávanému vítězi "géčka" Brazílii. K tomu potřebují získat aspoň bod, pokud nechtějí spoléhat také na výsledek utkání Ghana - Uruguay. "Byl by to souboj dvou skvělých týmů, ale jak my, tak Brazilci si přejeme, abychom se potkali později," řekl portugalský trenér Fernando Santos.

Není jisté, zda do zápasu s Koreou zasáhne kapitán Cristiano Ronaldo, jenž vynechal středeční trénink a byl v posilovně. "Myslím, že je to tak 50 na 50, jestli bude hrát nebo ne. Uvidíme, jak na tom fyzicky bude," podotkl Santos.

Korejci získali z úvodních dvou zápasů jen bod a nemají situaci ve svých rukách. Pokud by Ghana porazila Uruguay, nestačilo by asijskému celku k postupu už ani případné vítězství nad Portugalskem. Korejcům, čtvrtému týmu ze světového šampionátu v roce 2002, hrozí, že potřetí za sebou skončí už ve skupině.

Na jejich lavičce bude chybět portugalský trenér Paulo Bento, jenž v závěru minulého utkání dostal za protesty červenou kartu. Na souboj s krajany, které v minulosti vedl, se i tak těší. "Narodil jsem se jako Portugalec a zemřu jako Portugalec. Ale teď pracuji pro Koreu. Svým asistentům věřím, většinu rozhodnutí děláme společně. Tentokrát budou sami, ale nic moc se nezmění," řekl Bento.

Oba zápasy mají v pátek výkop v 16:00.

Páteční program MS:

16:00 Ghana - Uruguay
16:00 Korejská republika - Portugalsko
20:00 Srbsko - Švýcarsko
20:00 Kamerun - Brazílie