Veganství jako životní styl

Kolem nás je stále více veganů a vegetariánů, mnozí z nás mají za to, že jde jen o nějaký dietní výmysl moderní doby. Opak je ale pravdou, veganství rozhodně není jen tak nějaká dieta, jde o celkový životní styl, ke kterému se propracováváme v průběhu života.

Jak plyne čas, někteří z nás začnou víc a víc řešit, že k tomu, abychom si mohli k nedělnímu obědu dát řízky, je třeba nejprve chovat vepře, pak ho zabít a rozporcovat. Jenže je to živá bytost stejně jako my, tak proč ho týrat? Dalším příkladem může být třeba kožená bunda. Odkud se vezme ta kůže? No jasně, ze zvířat. Stejná kůže se může použít i pro výrobu obuvi a dalších věcí, které už tak nějak do našich životů patří.

Vegani tohle všechno vnímají jako naprosto zbytečné ubližování zvířatům a za jejich týrání, svým životem a postojem k němu se to pak snaží buď zcela zastavit, nebo alespoň minimalizovat.

Kdo ten vegan vlastně je?

Jako vegan se označuje člověk, který následuje veganský způsob života. Míra, do jaké se tak děje, je individuální, nikdo nemusí být striktní vegan. Stejně tak se to v průběhu času může měnit. V každém případě nenajdete u vegana na talíři maso, mléčné výrobky, vejce, často ani med, na sebe neoblékne koženou bundu nebo vlněný svetr, ale organické oblečení pro vegany, na nohy si místo kožených bot vezme veganské boty.

bezmasá strava

Ovlivní veganství zdraví?

Mnozí z nás bez rozmýšlení zareagují, že určitě ano. Jídelníček vegana přece nemůže být nijak pestrý, navíc mu to maso přece musí chybět. Pravdou ale je, že až ve chvíli, kdy se člověk stane veganem, teprve tehdy začne objevovat, kolik vlastně je druhů ovoce, na kterém si může pochutnat, jaké oříšky a semínka dosud neznal. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Kromě ovoce, zeleniny, ořechů a semínek je strava vegana bohatá na různé luštěniny, obiloviny a výrobky z nich, pochutnat si může i na proteinových plackách, třeba na burgery, rostlinném mléku, tofu a dalších výrobcích pro vegany jako párky, pomazánky, dokonce i na zmrzlině. Nejen sportovci mohou vsadit i na veganský protein, který do těla doplní potřebné bílkoviny. S těmi mají vegani totiž často problém, jejich největším zdrojem je maso, které ze stravy vyřadili.

No a deficit vitamínů a minerálů? I ten se dá řešit. Klíčem ke zdraví vegana je rozmanitost stravy a doplňky výživy pro vegany, které vykryjí všechny nedostatky. Vegani by měli do těla doplnit zejména:

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny jsou zásadní pro správný vývoj zraku a mozku u dětí, působí protizánětlivě, mohou mírnit deprese a jejich množství v krvi vegana je až o 50 % nižší než u běžné populace. I proto je třeba je do těla doplňovat, skvělým zdrojem jsou vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka, konopné semínko apod.

Vitamín B12

Vitamín B12 najdeme hlavně v mase, mléce, vejcích a sýrech, tedy ve všem, co vegani ze stravy vynechávají. Jenže jde o vitamín potřebný jak pro tvorbu červených krvinek, tak pro správný metabolismus bílkovin nebo správné fungování nervového systému, jeho nedostatek může vést k anémii nebo poškození nervového systému. Abyste se tomu vyhnuli, zařaďte ho do stravy alespoň v podobě veganských doplňků stravy, skvělým zdrojem je i mořská řasa nori.

b12 viridian

Tento produkt je vhodný právě pro vegany, vegetariány a lidi se zvýšeným fyzickým zatížením.

Vitamín D

Další potřebný vitamín, se kterým mnozí z nás, a to nejen vegani, mají problém. Je zásadní pro zdravé kosti, pomáhá tělu absorbovat vápník, v létě ho čerpáme ze sluníčka. Nachází se i v červeném mase, vejcích, olejnatých rybách, v rostlinných potravinách na něj skoro nenarazíte.

Železo

Zdrojem železa je červené maso, játra, fazole a cizrna, kdo ho má nedostatek, toho může potrápit únava i nedostatek energie. Víte, že problémem ale může být i jeho nadbytek, proto je třeba doplňky stravy užívat s obezřetností, nejlépe po konzultaci s lékařem a po provedení krevního rozboru?

Zinek

Stopový prvek, který podporuje správné fungování metabolismu a imunitního systému, napomáhá i hojení ran a je důležitý i pro opravu buněk. Spolu s hořčíkem patří mezi dvojici stopových prvků zásadních pro správné fungování našeho těla, jeho zdrojem je tofu, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a různá semena.

Vápník

Potřebujeme ho pro zdraví kostí a zubů i pro správnou funkci svalů a srdečního rytmu. Je důležitý i pro přenos nervových vzruchů. Vegani jeho nedostatkem trpí častěji než ostatní, což se může projevit třeba řídnutím kostí.

Mezi rostlinné potraviny bohaté na vápník patří luštěniny jako fazole a čočka, listová a brukvovitá zelenina (brokolice, růžičková kapusta, květák, mrkev, batáty) a semínka (konopné, chia).

Kreatin

Více než 95 % kreatinu se v lidském těle nachází ve svalové tkáni, jeho úlohou je zásobování svalových buněk energií, jde o tzv. rychlý zdroj energie. Když jeho zásobu vyčerpáte, dostaví se svalová únava. Lidské tělo si asi polovinu potřebného kreatinu dokáže samo vytvořit, zbytek musí přijmout stravou. Problém je, že se nenachází v žádné rostlinné surovině.

Vyzkoušej náš fitness recept na vietnamské veganské tofu koule s rýžovými nudlemi

Jód

Minerál důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a celkový vývoj organismu. Jeho hladina kolísá podle stravy, najdeme ho v mořských rybách a dalších plodech moře, vegani mohou používat jodidovanou sůl.

Selen

Antioxidant, který najdeme třeba ve vnitřnostech nebo mořských rybách, přispívá k normální funkci štítné žlázy, ochraně buněk i ke správnému fungování imunitního systému. Podílí se i na syntéze DNA. Jeho obsah v potravinách se liší podle jeho množství v půdě, mezi jeho další zdroje patří para ořechyfazole, obiloviny i semínka a další ořechy.

Doporučujeme

Zdroj obrázků: shutterstock.com, viridian-nutrition.com

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.