#zesvěta: Běda advokátům, co pomohou umlčet novináře

Máme za sebou první adventní neděli, blíží se Vánoce, a předzvěstí nadílky budiž i pravidelné #zesvěta, které přináší pár dobrých, ale jak už to na světě chodí bohužel i špatných zpráv. K těm dobrým lze přiřadit britský Úřad pro regulaci advokátů, jenž hodlá řešit nesmyslnost vyfabulovaných soudních sporů, jejichž jediným cílem je umlčet novináře nebo aktivisty. Mimo to se vědcům podařilo vypěstovat kokain z tabáku, což asi není tak dobrá zpráva pro vás, co nešňupete, ale představte si ten jásot v ústředí drogových kartelů! No, a zatímco jste dost možná ani nevěděli, že existuje něco jako superkartel, Europolu se jeden podařilo rozbít.

#1 Běda advokátům, co pomohou umlčet novináře

Britský Úřad pro regulaci advokátů (Solicitors Regulation Authority, SRA) varoval ostrovní právní zástupce, aby se nezapojovali do soudních sporů, jejichž cílem je umlčet kritiku publikovanou ve veřejném zájmu. Jedná se o tzv. SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Úřad, jenž dohlíží na všechny advokáty a většinu advokátních kanceláří v Anglii a Walesu, uvedl, že tyto žaloby se používají, aby mohlo být zablokováno zveřejňování informací ve veřejném zájmu, což je například akademický výzkum, aktivita whistleblowerů nebo investigativní žurnalistika. Výkonný ředitel SRA Paul Phillip v prohlášení dodává, že SLAPPs představují významnou hrozbu pro právní stát, svobodu projevu a svobodný tisk, a pokud advokáti „překročí hranici a použijí SLAPP, bude jeho úřad jednat“. Ve Velké Británii je tento typ žalob dlouhodobě velmi populární.

O pokárání advokátů včetně návodu jak SLAPP rozpoznat a jak se proti němu bránit, si můžete přečíst v tiskové zprávě SRA.

Žaloby typu SLAPP jsou zejména pro investigativní novináře skutečně značným problémem, což dokládá i fakt, že novináři a média z mezinárodní sítě investigativních novinářů OCCRP momentálně bojují proti 41 žalobám, jež na ně podaly subjekty jejich vyšetřování. OCCRP ovšem nesložila ruce v klín a rozhodla se zahájit protiútok ve formě kampaně „OCCRP SLAPPs Back“. Cílem je shromáždit vlastní fond, který by novinářům této organizace pomohl finančně, a také alespoň trochu vyrovnal častý nepoměr těchto právních bojů.

Pokud byste investigativním novinářům chtěli v boji Davida s Goliášem pomoci i vy, můžete se na webu OCCRP rovněž zapojit do kampaně.

#2 Tabák s překvapením

Není to jen Všemohoucí, který vytváří nové formy organického života. Leccos podobného dokáží i jeho vlastní kreace nazývané Homo sapiens. Světlo světa totiž spatřila první rostlina tabáku, jež byla vyšlechtěna k tomu, aby ve svých listech produkovala kokain. Za tímto objevem ovšem nestojí kolumbijské drogové kartely, jak byste pravděpodobně čekali, nýbrž vědci z čínského Kunming Institute of Botany, jimž se podařilo zmapovat biochemický postup výroby kokainu a následně ho i zrekonstruovat v rostlině tabáku. Od svého objevu si slibují, že by jednoho dne mohl způsobit revoluci ve způsobu vývoje a průmyslové výroby léčiv, neboť deriváty kokainu se používají například jako anestetika. Že by objev přinesl revoluci také v drogovém průmyslů je prý nepravděpodobné. My však známe svoje lidi a vzhledem k vynalézavosti drogových kartelů lze předpokládat, že nabídka „speciálních energetických doutníků“ bude jistě jen otázkou času.

Že monopol na kokain už nemá jen keř rudodřev koka ale nově také listy tabáku se můžete dozvědět ve shrnutí Science alert.

#3 Genderové problémy Latinské Ameriky

Země Jižní Ameriky mají bezesporu spoustu problémů. Potýkají se například s chudobou, odlesňováním největší pralesní plochy na světě, nebo s drogovými kartely. Jakoby to ale nestačilo, neboť OSN upozornila na další problém – genderově podmíněné násilí. Podle zprávy místní regionální komise OSN zveřejněné minulý pátek u příležitosti Mezinárodního den boje proti násilí na ženách, bylo v loňském roce v Latinské Americe a Karibiku zabito nejméně 4 473 žen. To znamená, že v každé z 29 zemí této části amerického kontinentu bylo denně zabito nejméně 12 žen. Nejvyšší míru zavražděných žen vykázaly Honduras, Dominikánská republika, Salvador a Bolívie. V Karibiku pak bylo nejvíce žen zavražděno v Belize a Guyaně. Zatímco v zemích jako je Chile, Paraguay, Ekvádor, Peru, Uruguay a Argentina, byla většina obětí zabita jejich partnery, v Hondurasu a Salvadoru převážnou část vražd spáchal někdo, s kým ženy neměly žádný intimní vztah, včetně úplně cizích osob. Navzdory tomu, že „státy Latinské Ameriky a Karibiku si uvědomují závažnost násilí a zabíjení žen již 15 let“, tento typ vražd podle zprávy komise přetrvává a neexistují žádné jasné signály, že by se počty obětí snižovaly.

Jak mohou ve vyhrocených případech dopadnout dlouhodobě neřešené strukturální problémy genderové nerovnosti a hluboce zakořeněné patriarchální, diskriminační a násilnické vzorce chování, se dozvíte ve zprávě komise ECLAC OSN nebo v jejím shrnutí na stránkách OCCRP.

#4 K-k-k-kartel Breaker!

Víte, co vznikne, když spojíte několik kartelů dohromady? Superkartel! Jeden takový, jenž ovládal přibližně třetinu obchodu s kokainem v Evropě, se podařilo policistům ze šesti zemí světa rozbít v rámci akce Pouštní světlo koordinované Europolem. Zatčeno bylo celkem 49 podezřelých, včetně několika velice zvučných jmen. Ačkoliv Europol nezveřejnil žádná konkrétní jména zadržených, nizozemský kriminální zpravodajský portál Crimesite přišel s informací, že mezi nimi byl i Edin „Tito“ Gačanin, klíčový hráč v celosvětovém obchodu s kokainem, podle americké DEA jeden z 50 největších drogových dealerů na světě a vůdce kartelu Tito a Dino přezdívaný „evropský Escobar“.Ve vazbě skončil i Zohair B., známý také jako Beertje, který byl mezinárodně hledaný všemi členskými zeměmi Interpolu a nizozemskými prokurátory stíhaný za dovoz tisíců kilogramů kokainu do Nizozemska, účast ve zločinecké organizaci, praní velkého množství peněz, korupci úředníků a držení střelných zbraní.

Jak to dopadne, když si policisté „posvítí“ na drogové superkartely, se dozvíte v tiskové zprávě Europolu nebo ve zprávě OCCRP.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autor textu a úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.