ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 29453 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Český lev oslaví třicáté narozeniny s rekordním počtem filmů

0 jsk 2.12.2022

Ceny Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA) budou v příštím roce po třicáté předány filmovým tvůrcům. Stane se tak v sobotu 4. března 2023 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v přímém přenosu České televize.

Akademici začali o nominacích za rok 2022 hlasovat včera. Nominace budou vyhlášeny 16. ledna 2023 v přímém přenosu České televize.

Slavnostním večerem bude provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Oporou mu bude zkušený tvůrčí tým v čele s režisérem Michaelem Čechem, scenáristou Petrem Kolečkem a scénografem Jaroslavem Holotou. Autory vizuálního stylu Českého lva jsou Jana Krchová a Ondřej Fučík.

„Kulaté třicáté výročí oslaví Český lev s rekordním počtem filmů. Akademici z letošní produkce hodnotí celkem 129 snímků i televizních děl, které byly v premiéře uvedeny v letošním roce, a hlasují o udělení cen v jednadvaceti statutárních kategoriích,“ uvádí výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Více než 350 filmových profesionálů hodnotí 47 hraných celovečerních filmů. Z celkem 32 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie patnáct snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat. Akademici také posuzují šestnáct televizních děl uvedených jak na televizních obrazovkách, tak na internetu. Českého lva si v březnu může odnést i některý z devíti animovaných filmů. O sošku usiluje také deset krátkých filmů, které komise složená z akademiků vybrala z celkem pětadvaceti přihlášených snímků. Patnáctičlenné prezídium ČFTA pak oceňuje každoročně mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Tagy: ,