The Capitals: Polsko v centru „kimchi diplomacie“, výrazně se sbližuje s Jižní Koreou

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


V roce 2022 došlo k výraznému posílení vazeb mezi Jižní Koreou a Polskem, a to díky velkým kontraktům na zbraně či na výstavbu jaderné elektrárny. Varšava si objednala tisícovku tanků K2, 600 houfnic a 48 lehkých stíhacích letounů od korejských výrobců v rámci dohody o zbraních v hodnotě šesti miliard dolarů. Investice korejských firem v Polsku navíc rostou a korejská firma má také v Polsku stavět nové jaderné reaktory. 

„Je to výsledek dlouholeté spolupráce a důvěry budované po několik let,“ vysvětlila kancelář polského premiéra. 

„Polsko je velmi důležitým investičním partnerem,“ nechal se slyšet korejský ministr obchodu Dukgeun Ahn. 

„Několik korejských firem v Polsku investuje, protože je to velmi důležitý člen EU, má šikovnou pracovní sílu a dobrý přístup k dalším evropským partnerům,“ řekl pro EURACTIV.

V roce 2013 uzavřely Jižní Korea a Polsko strategické partnerství a povýšily tak dohodu uzavřenou v roce 2004. Tehdy byl polský prezident Bronislaw Komorowski prvním evropským lídrem, který navštívil nového korejského prezidenta Parka Geun-hye. 

„Nedávné posílení vazeb mezi Polskem a Jižní Koreou je mimo jiné výsledkem strategického rozhodnutí Jižní Koreje,“ uvedla prezidentka think-tanku Centre for International Relations Małgorzata Bonikowska. 

Soul si na místo tradičních „evropských těžkých vah“ vybral Polsko jako bránu na Západ, nebo minimálně na středoevropský trh. 

„Korea sází na Polsko už nejméně deset let. Vnímá nás jako nejdůležitějšího partnera v regionu střední a východní Evropy,“ dodala Bonikowska.

Ministr Dukgeun Ahn potvrdil, že korejské firmy se nyní soustředí i na Českou republiku, Slovensko a „další místa“. 

Kimchi spojuje

Ostatně, jak lépe dokázat, že své partnerské ambice myslí Jižní Korea vážně než skrze „kimchi diplomacii“. Kimchi – nakládaná fermentovaná zelenina – je korejské národní jídlo a zároveň klíčový exportní produkt. Diplomacie kimchi je i součástí korejské zahraniční politiky. V Polsku tak má v budoucnu vyrůst nová továrna, a sice největšího korejského výrobce kimchi. 

Partnerství by se navíc mělo podle Bonikowské obejít bez komplikací a vydržet. Vztahy mezi evropskými zeměmi totiž často negativně poznamenala staletí společné historie a křivd. Pro Polsko a Jižní Koreu to ale neplatí. „Nemáme společnou historii, problémy k řešení, nesnažíme se si konkurovat,“ uzavřela expertka na mezinárodní vztahy. Více zde. 


BERLÍN

Německý parlament dal zelenou obchodní dohodě s Kanadou, vyzývá k tomu další země. Bundestag oficiálně ratifikoval obchodní dohodu EU s Kanadou (CETA), která provizorně platí od roku 2017. Dohoda může vstoupit v platnost úplně ale až poté, co jí ratifikují všechny členské země EU. V takovém případě by začala platit i opatření na ochranu investic, která se stala v minulosti kontroverzními. 

„(Ratifikace) 11 zemí stále chybí,“ připomněla místopředsedkyně parlamentního klubu vládní strany SPD Verena Hubertzová. 

„Jsme ale optimističtí, že teď, když jsme v čele, nás budou ostatní rychle následovat,“ dodala. (Jonathan Packroff | EURACTIV.de)


DUBLIN

Von der Leyenová: Tvrdá hranice v Irsku? Neexistuje. Řešení problémů se Severoirským protokolem je možné, nemůže ale dojít ke vzniku tvrdé hranice na irském ostrově, řekla v irském parlamentu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. 

„Pokud se najde ve Spojeném království politická vůle, jsem si dost jistá, že to může mít dobrý konec,“ řekla irským poslancům. 

„Dopady brexitu, a hlavně brexitu v podobě, v jaké si ho Spojené království zvolilo, ale nezmizí úplně,“ upozornila. 

„Musíme najít taková řešení, která zajistí, že jednotný trh bude fungovat v Irsku i jinde v Evropské unii. Myslím, že pokud obě strany budou ctít tuto křehkou rovnováhu, tak máme funkční řešení na dosah,“ dodala. (Molly Killeen | EURACTIV.com)


HELSINKI

Finské úřady se připravují na opuštění Twitteru. Finské úřady se po nedávném převzetí Twitteru Elonem Muskem poohlížejí po alternativním informačním kanálu. 

Twitter ve středu oznámil, že žádná z jeho politik se nezměnila. „Co se ale změnilo je náš přístup k experimentování. Jak jste viděli během několika posledních týdnů, Twitter jde cestou veřejného testování,“ dodala ale sociální síť, o jejíž budoucnosti se s Muskem v čele hovoří jako o nejisté. 

Finské úřady proto situaci blízce monitorují a připravují účty zástupců země, politiků, policie a dalších oficiálních institucí a úřadů na „konec“.

Správkyně obsahu webu ministerstva zahraničí Laura Rantanenová ve čtvrtek pro MTV3 potvrdila, že přípravy na odchod ze sítě modrého ptáčka už mají hotové. 

Hotovo už má i policie. „V případě, že se veřejnost rozhodne (službu) opustit, a pokud Twitter nebude nadále dostupný ke stažení, nebo pokud se výrazně zhorší kvalita obsahu, tak musíme zvážit (odchod),“ řekla pro MTV3 poradkyně policie Anna Lindová s tím, že policie má připravenou alternativu – účet na decentralizované síti Mastodon. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com) 


ŘÍM

Itálie nasadila laťku příliš vysoko, má potíže naplnit plán obnovy. Hrozí, že Itálie nestihne využít tolik prostředků z fondu obnovy, kolik předpokládala, a že nestihne klíčové termíny pro třetí vlnu financí z unijního pokrizového fondu.

Poprvé před tím varoval ministr pro evropské záležitosti Raffaele Fitto, který pro Corriere della Sera řekl, že má obavy z toho, že Itálie nestihne peníze včas proinvestovat. 

„Nejprve byla předpověď 42 miliard eur do 31. prosince, pak byla změněna na 33 miliard a pak ještě v září na 22 miliard,“ upřesnil ministr výhled „italské útraty“. 

Fitto má obavy, že Itálie neutratí do konce roku ani těch 22 miliard eur. „V následujících dnech spočítáme, kolik jsme utratili. Bojím se, že budeme hluboko pod 22 miliardami,“ řekl. 

Několik ministrů přiznalo, že nestíhají do konce roku naplnit 55 cílů z národního plánu obnovy, na kterých se Itálie s Evropskou komisí dohodla. To by mohlo jižní zemi stát další část peněz z fondu, která má teprve z EU doputovat. Itálie už z fondu získala 66 miliard, očekává ještě dalších 19. (Federica Pascale | EURACTIV.it)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář